Zobacz pełną wersję : Jaki komputer?
Podpowiedzcie mi jaki komputer powinienem sobie sprawic?
Mam ograniczenia lokalowe, wiec w rachube wchodzi tylko notebook.
Planuje obrabiac na nim zdjecia w RAWach, trochę ściągac i odtwarzac multimedia (muzyka, filmy, ale zupełnie nie gry!), no i oczywiscie tez internet, pakiet biurowy office, itp. Mam spory dysk zewn.,wiec nie musi miec 1TB HDD.
Chciałbym tez na niego zbytnio sie nie wykosztowac (2000-3000zł).
Na co zwrócić uwagę?
Po pierwsze, to nie ten dział, więc przenoszę...
Generalnie laptop to nie najlepszy pomysł jeżeli chodzi o kompa do obróbki zdjęć, chodzi głównie o małe i nienajlepsze pod względem graficznym matryce LCD. Ale jeżeli, jak piszesz, nie masz wyjścia, to chyba najlepiej poszukać coś z matrycą 17", a to już zawęża pole wyboru. Ważne, żeby miał dość dużo szybkiej pamięci operacyjnej i dobry procesor, karta grafiki ma niewielkie znaczenie, jeżeli nie będziesz używał do gier.
Jeśli mam coś doradzić to trzeba zwrócić uwagę na zachowanie kolorów na matrycy w zależności od konta patrzenia. Kupiłem HP pawilona 17" i jest z tym problem - w miarę wierne odzwierciedlenie kolorów jest tylko przy prostopadłym położeniu płaszczyzny matrycy do osi patrzenia /nie wiem jaki rodzaj matrycy jest odpowiedni ale w porównaniu z matrycą w służbowym Fuji Siemens jest naprawdę słabo/
velaskez
02-06-2009, 17:35
Najlepsze matryce w laptopach byly w IBM T60 z matryca flexview;) A poza tym sama kaszana.
w zakładanej cenie najlepszym wyborem będzie HP z serii 6xxx B (tylko b nie s !)
Minęły już czasy, kiedy komputery ważyły setki kilogramów i zajmowały spore pomieszczenia. Albo kij, albo marchewka. Laptopy nie nadają się do edycji, laptop + monitor to droższa opcja niż blaszak. Jakieś biurko pewnie masz, to i komp się pod nim zmieści.