PDA

Zobacz pełną wersję : PS + crop pytanie...

R
27-05-2009, 08:48
Jak przyciac plik o proporcjach 3:2 do proporcji 7:5? Ewentualnie jak przyciac z 3:2 do 4:3, to do 7:5 sobie wymysle :)

pawel
27-05-2009, 09:58
Wpisać te wartości w pola width/height mając wybrane narzędzie crop. Wtedy proporcje będą stałe dopóki nie skasujesz tych wartości.

R
27-05-2009, 10:09
doskonala podpowiedz... tylko jakie wartosci? jak sobie robie crop zalozmy 800x600 to ok, pwisuje sobie wartosci pixelowe i ok... a jak wpisac stosunek bokow? :)

Al Bundy
27-05-2009, 10:14
tak samo 5 i w drugim polu 7
możesz wpisać 1 i w drugim 10 wedle uznania...

R
27-05-2009, 10:17
Al... pliz, gupi nie jestem... tylko poza wartoscia sa tam literki... mm, cm piksele... rozne badziewia. ale ja nie potrzebuje nic zmniejszac czy powiekszac. chce tylko przyciac boki tak zeby z 3:2 zrobic 7:5.

moze ja niezbyt jasno tlumacze... jesli tak to w ktorym miejscu temat jest niejasny, postaram sie dokladniej.

Al Bundy
27-05-2009, 10:22
Nie twierdzę że jesteś głupi ;)

Nie ma znaczenia jakie wartości wpiszesz - piksele, centymetry, metry czy pkt - crop zawsze będzie taki sam. Masz fotę 3:2 i chcesz przyciąć 4:3 to tak wpisujesz ew. masz guziczek który zmieni Ci proporcję pion/poziom... Jaśniej nie potrafię...

Wpisuj tylko wartości szerokość/wysokość - pola/pole pozostałe np. rozdzielczość olej... zostaw puste...

R
27-05-2009, 10:30
dobra, napisze jasniej... zalozmy dla uproszczenia, ze mam plik 3000x2000 pix. To jest 25,4 x 16,93 cm. Proste. Proporcje tego pliku sa 3:2. Proste.

Teraz z tego pliku musimy zrobic plik 7:5, ale... nie zmieniajac pionowej wartosci 2000 pix czyli 16,93 cm. Zeby to uzyskac, trzeba obciac boki, czyli z prostokatu zrobic taki mniejszy prostokat. Wymaga to obciecia fragmentow dluzszego boku.

I tu sie zaczyna problem... moge sobie wpisac zalozmy 7:5 metrow, ale zmieni mi wartosc pixelowa w kosmos. Moge tez zmienic zalozmy na 7:5 cm... ale wtedy wartosc pixeli zmniejszy sie drastycznie...

Chodzi o zmiane proporcji (przyciecie do formatu 7:5) przy zachowaniu pionowej wartosci obrazka bez zmian...

ufff... jasniej nie potrafie. moze jest jakis inny program, ktory cropuje do wybranych wartosci?

pawel
27-05-2009, 10:38
jeśli chcesz stosunek boków np 7:5, to wpisz width 7, height 5. Tylko wpisz te wartości w centymetrach i zostaw pole resolution puste. Wtedy zadziała jak zwykły crop (bez resamplingu), tylko z zapamiętanymi proporcjami.

yanoosh
27-05-2009, 10:39
Wybierz narzędzie zaznaczenie prostokątne.
W belce menu z listy rozwijanej wybierz stałe proporcje boków.
Wpisz taką relację jaką potrzebujesz.
Zanczenie rozciągnij na maxa po tym boku, którego wymiar ma być niezmieniony.
A później już tylko Obrazek>Kadruj.

Al Bundy
27-05-2009, 10:41
O matko - teraz to zaczynam już coś myśleć... Wogóle kiedykolwiek cropowałeś coś?

Jeśli chcesz osiągnąć co piszesz to klikasz taką ikonkę - romb przekreślony jeśli dobrze pamiętam bo nie mam przed oczami PSa. Nie ważne ile pikseli ma fota i jakie ma proporcje. Wpisujesz widht na górze na pasku, wpisujesz height i ogień - cropujesz myszą znaczy przycinasz jak chcesz. Jeśli masz włączone przyciąganie to crop zatrzyma ci się na krańcach zdjęcia ale nie pozwoli ci zaznaczyć całego o ile wpisane wartości będą oznaczać inne proporcje boków niż te które ma zdjęcie.

Masz fotę 3000:2000 - kilkasz cropa, wpisujesz 7:5 i mychą jedziesz po zdjęciu rozciągając ten prostokąt... później akceptujesz i już. Jak powiedziałem - wyczyść pole pozostałe najpierw...

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/images/b4mqylo2wczd4tb7e5t.jpg)

Al Bundy
27-05-2009, 10:50
Nie mam psa w firmie ale ikony i pola do wpisywania masz takie same. Czy tam masz centymetry czy piksele nie ma to znaczenia...

R
27-05-2009, 11:03
O matko - teraz to zaczynam już coś myśleć... Wogóle kiedykolwiek cropowałeś coś?

Jeśli chcesz osiągnąć co piszesz to klikasz taką ikonkę - romb przekreślony jeśli dobrze pamiętam bo nie mam przed oczami PSa. Nie ważne ile pikseli ma fota i jakie ma proporcje. Wpisujesz widht na górze na pasku, wpisujesz height i ogień - cropujesz myszą znaczy przycinasz jak chcesz. Jeśli masz włączone przyciąganie to crop zatrzyma ci się na krańcach zdjęcia ale nie pozwoli ci zaznaczyć całego o ile wpisane wartości będą oznaczać inne proporcje boków niż te które ma zdjęcie.

Masz fotę 3000:2000 - kilkasz cropa, wpisujesz 7:5 i mychą jedziesz po zdjęciu rozciągając ten prostokąt... później akceptujesz i już. Jak powiedziałem - wyczyść pole pozostałe najpierw...

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/images/b4mqylo2wczd4tb7e5t.jpg)

no ok... pieknie. na dole obrazka masz 29,99 x20,53 cm 72dpi. Teraz nacisnij ten crop ktory narysowales i podaj mi wartosci, ktore Ci sie na dole wyswietla...

Al Bundy
27-05-2009, 11:41
A jakie to ma znaczenie? Policz piksele i odpisz...

R
27-05-2009, 11:49
Al prosze Cie! No jak to jakie to ma znaczenie? Zostanie mi plik 9x5 cm! Dobra. Chyba za malo sprytny na to jestem. Dzieki za pomoc.

Al Bundy
27-05-2009, 11:52
Jeśli w polu rozdzielczość jej nie wpiszesz to liczba pikesli zmieni się jedynie o tę którą obetniesz. To jak wygląda to we właściwościach pliku nie ma znaczenia. Jakość zostaje ta sama. I tak dla zdjęcia 1x1cm 1000dpi będzie 10x10cm przy 100dpi idt... kapisz?

Powoli kumam o co Ci chodzi. Jeśli chcesz jednak przeskalować zdjęcie i zwiększyć rozdzielczość to wpisz docelowe wartości przy cropowaniu - np. 50cm na 70 cm i w polu rozdzielczość podaj rozdzielczość maszyny czyli 72 lub 300 lub 400dpi (piks/cal)

R
27-05-2009, 12:06
juz sobie poradzilem... na okolo ale dziala :)

pipol
27-05-2009, 13:15
Wybierz narzędzie zaznaczenie prostokątne.
W belce menu z listy rozwijanej wybierz stałe proporcje boków.
Wpisz taką relację jaką potrzebujesz.
Zanczenie rozciągnij na maxa po tym boku, którego wymiar ma być niezmieniony.
A później już tylko Obrazek>Kadruj.

popieram to rozwiązanie ....