Jak przyciac plik o proporcjach 3:2 do proporcji 7:5? Ewentualnie jak przyciac z 3:2 do 4:3, to do 7:5 sobie wymysle![]()
Szukaj
Jak przyciac plik o proporcjach 3:2 do proporcji 7:5? Ewentualnie jak przyciac z 3:2 do 4:3, to do 7:5 sobie wymysle![]()
侍
Wpisać te wartości w pola width/height mając wybrane narzędzie crop. Wtedy proporcje będą stałe dopóki nie skasujesz tych wartości.
doskonala podpowiedz... tylko jakie wartosci? jak sobie robie crop zalozmy 800x600 to ok, pwisuje sobie wartosci pixelowe i ok... a jak wpisac stosunek bokow?![]()
侍
tak samo 5 i w drugim polu 7
możesz wpisać 1 i w drugim 10 wedle uznania...
Ostatnio edytowane przez Al Bundy ; 27-05-2009 o 10:19
Al "CAPONE" Bundy
Puszka, słoik, świeczka... tylko brak talentu.
Al... pliz, gupi nie jestem... tylko poza wartoscia sa tam literki... mm, cm piksele... rozne badziewia. ale ja nie potrzebuje nic zmniejszac czy powiekszac. chce tylko przyciac boki tak zeby z 3:2 zrobic 7:5.
moze ja niezbyt jasno tlumacze... jesli tak to w ktorym miejscu temat jest niejasny, postaram sie dokladniej.
侍
Nie twierdzę że jesteś głupi
Nie ma znaczenia jakie wartości wpiszesz - piksele, centymetry, metry czy pkt - crop zawsze będzie taki sam. Masz fotę 3:2 i chcesz przyciąć 4:3 to tak wpisujesz ew. masz guziczek który zmieni Ci proporcję pion/poziom... Jaśniej nie potrafię...
Wpisuj tylko wartości szerokość/wysokość - pola/pole pozostałe np. rozdzielczość olej... zostaw puste...
Al "CAPONE" Bundy
dobra, napisze jasniej... zalozmy dla uproszczenia, ze mam plik 3000x2000 pix. To jest 25,4 x 16,93 cm. Proste. Proporcje tego pliku sa 3:2. Proste.
Teraz z tego pliku musimy zrobic plik 7:5, ale... nie zmieniajac pionowej wartosci 2000 pix czyli 16,93 cm. Zeby to uzyskac, trzeba obciac boki, czyli z prostokatu zrobic taki mniejszy prostokat. Wymaga to obciecia fragmentow dluzszego boku.
I tu sie zaczyna problem... moge sobie wpisac zalozmy 7:5 metrow, ale zmieni mi wartosc pixelowa w kosmos. Moge tez zmienic zalozmy na 7:5 cm... ale wtedy wartosc pixeli zmniejszy sie drastycznie...
Chodzi o zmiane proporcji (przyciecie do formatu 7:5) przy zachowaniu pionowej wartosci obrazka bez zmian...
ufff... jasniej nie potrafie. moze jest jakis inny program, ktory cropuje do wybranych wartosci?
侍
jeśli chcesz stosunek boków np 7:5, to wpisz width 7, height 5. Tylko wpisz te wartości w centymetrach i zostaw pole resolution puste. Wtedy zadziała jak zwykły crop (bez resamplingu), tylko z zapamiętanymi proporcjami.
Wybierz narzędzie zaznaczenie prostokątne.
W belce menu z listy rozwijanej wybierz stałe proporcje boków.
Wpisz taką relację jaką potrzebujesz.
Zanczenie rozciągnij na maxa po tym boku, którego wymiar ma być niezmieniony.
A później już tylko Obrazek>Kadruj.
O matko - teraz to zaczynam już coś myśleć... Wogóle kiedykolwiek cropowałeś coś?
Jeśli chcesz osiągnąć co piszesz to klikasz taką ikonkę - romb przekreślony jeśli dobrze pamiętam bo nie mam przed oczami PSa. Nie ważne ile pikseli ma fota i jakie ma proporcje. Wpisujesz widht na górze na pasku, wpisujesz height i ogień - cropujesz myszą znaczy przycinasz jak chcesz. Jeśli masz włączone przyciąganie to crop zatrzyma ci się na krańcach zdjęcia ale nie pozwoli ci zaznaczyć całego o ile wpisane wartości będą oznaczać inne proporcje boków niż te które ma zdjęcie.
Masz fotę 3000:2000 - kilkasz cropa, wpisujesz 7:5 i mychą jedziesz po zdjęciu rozciągając ten prostokąt... później akceptujesz i już. Jak powiedziałem - wyczyść pole pozostałe najpierw...
Ostatnio edytowane przez Al Bundy ; 27-05-2009 o 10:59
Al "CAPONE" Bundy
Skontaktuj się z nami