Zobacz pełną wersję : Dystrorsja? Czy co??
Witam
Ostatnio zamarzyło mi się poportretować... Oczywiście statyw, jakieś światełko, plenerek (park) koleżanka i mój nikkor 70-210. Wiem wiem, to nie portretowe szkło... jednak jakoś trzeba się ratować... Wiec robiłem zdjęcia na ogniskowych od 90 mm do 180... I zauważyłem coś dziwnego... Kadrując siedzącą modelkę na około 180 mm, (aparat na wysokości twarzy), zauważyłem, że na zdjęciach osoba wygląda jakby była grubsza niż w rzeczywistości... Jakby jakaś dziwna dystorsja... Co to może być? Skąd się bierze...
Wielkie dzięki za wszelkie wskazówki
może pokaż te zdjęcia bo tak to gadanie ze ślepym o kolorach :mrgreen:
Pokaz zdjecie, bo widze, ze masz to samo szklo co ja a nie zauwazylem tego problemu.
Na małych ogniskowych przy takich zoomach jest dystorsja beczkowa, która przechodzi w poduszkową na dużych ogniskowych - zasadniczo zmienia fotografowany obiekt - dla tego do portretów najlepsze są stałki
Jacek Wrzesińsk
26-05-2009, 18:29
Dziwne? Bo właśnie w długich zomach dystorsja właściwie nie jest problemem, przy wąskim kącie jest bardzo mała.
Myślę, że problemem nie jest obiektyw, a niespełnione oczekiwania/wyobrażenia tego co powinno być na zdjęciach (kobiety oczekują, że dobre obiektywy powinny je wyszczuplać) ;)
Myślę, że problemem nie jest obiektyw, a niespełnione oczekiwania/wyobrażenia tego co powinno być na zdjęciach (kobiety oczekują, że dobre obiektywy powinny je wyszczuplać) ;)
W sumie to nie o wyszczuplanie chodzi - zapewniam - ale zauważyłem to już na postprocesingu... Modelka wyszła okrągła.. a nie jest... Chyba ja coś sknociłem...
Spłaszczenie planów typowe dla dłuższych tele ;) Najbardziej będzie widać na zdjęciach twarzy "en face".
marcin_G
27-05-2009, 10:16
Ludzie! ale w tym obiektywie dystorsja jest MAAAAAŁA - z pewnością nieodczuwalna na zdjęciach portretowych w formacie DX, a już na pewno nie można stwierdzić, czy ktoś jest za gruby czy za chudy. Może to efekt perspektywy (zbieżność/rozbieżność) choć przy tej ogniskowej i odległościach od modelki też raczej nie.
Pokaż zdjęcia....
...Może to efekt perspektywy (zbieżność/rozbieżność)...
Według mnie (przynajmiej z opisu) to właśnie to - "poszerzają" się policzki, uszy robią się większe i "wychodzą" do przodu. ;)
Jeśli kadrowałeś siedzącą modelkę, a stałeś wyprostowany, to obstawiałbym raczej efekt perspektywy. Zrób podobne zdjęcie pochylając się trochę, tak, by aparat był w miarę na poziomie modelki
Pokaz zdjecie.
Moja ostatnia sesja z dziewczyna i calosc robiona Nikkorem AF 70-210/4 podpietym do D200 jest pod linkiem www.fotogalleria.info/Asia (http://www.fotogalleria.info/Asia) (wszystkie kolorowe sa z tego szkla).
Super fotki. Swoja drogą dopalałeś lampa, czy miałeś blende??? Dobre światełko...
P.S. Już chyba wiem, na czym polegał problem:)
Pokaz zdjecie.
Moja ostatnia sesja z dziewczyna i calosc robiona Nikkorem AF 70-210/4 podpietym do D200 jest pod linkiem www.fotogalleria.info/Asia (http://www.fotogalleria.info/Asia) (wszystkie kolorowe sa z tego szkla).
Super fotki. Swoja drogą dopalałeś lampa, czy miałeś blende??? Dobre światełko...
P.S. Już chyba wiem, na czym polegał problem.
Dzięki wszystkim za pomoc
W plenerze blenda tylko i wylacznie.
Nie lubie swiatla blyskowego.
Acha, druga sesja tez w wiekszosci z tego szkla jest po linkiem: www.fotogalleria.info/Asia_2 (http://www.fotogalleria.info/Asia_2) (tym razem moja malzonka miala w rekach aparat). Czesc zdjeci robil nasz kumpel jakims Soniakiem.