Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15
    Gaduła Awatar NBA
    Miasto
    Jarocin, Wielkopolska

Domyślnie Dystrorsja? Czy co??

Witam

Ostatnio zamarzyło mi się poportretować... Oczywiście statyw, jakieś światełko, plenerek (park) koleżanka i mój nikkor 70-210. Wiem wiem, to nie portretowe szkło... jednak jakoś trzeba się ratować... Wiec robiłem zdjęcia na ogniskowych od 90 mm do 180... I zauważyłem coś dziwnego... Kadrując siedzącą modelkę na około 180 mm, (aparat na wysokości twarzy), zauważyłem, że na zdjęciach osoba wygląda jakby była grubsza niż w rzeczywistości... Jakby jakaś dziwna dystorsja... Co to może być? Skąd się bierze...

Wielkie dzięki za wszelkie wskazówki
    Ostatnio edytowane przez NBA ; 26-05-2009 o 11:49

Domyślnie

może pokaż te zdjęcia bo tak to gadanie ze ślepym o kolorach

Domyślnie

Pokaz zdjecie, bo widze, ze masz to samo szklo co ja a nie zauwazylem tego problemu.

Domyślnie

Na małych ogniskowych przy takich zoomach jest dystorsja beczkowa, która przechodzi w poduszkową na dużych ogniskowych - zasadniczo zmienia fotografowany obiekt - dla tego do portretów najlepsze są stałki
    F90; D300s; N AF-S 10-24 3.5-4.5; N AF 50 1.8; N AF-S VR 70-300 4.5-5.6; S 70-200 2.8 II; T 28-75 2.8; T SP AF 90 2.8 Di Macro 1:1; T AF 35-90 4-5.6; Metz 58 af-1,

Domyślnie

Dziwne? Bo właśnie w długich zomach dystorsja właściwie nie jest problemem, przy wąskim kącie jest bardzo mała.
    D300s,T17-50,SB-800

Domyślnie

Myślę, że problemem nie jest obiektyw, a niespełnione oczekiwania/wyobrażenia tego co powinno być na zdjęciach (kobiety oczekują, że dobre obiektywy powinny je wyszczuplać)
    Ostatnio edytowane przez wigi ; 26-05-2009 o 18:49
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Gaduła Awatar NBA
    Miasto
    Jarocin, Wielkopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wigi Zobacz posta
    Myślę, że problemem nie jest obiektyw, a niespełnione oczekiwania/wyobrażenia tego co powinno być na zdjęciach (kobiety oczekują, że dobre obiektywy powinny je wyszczuplać)
    W sumie to nie o wyszczuplanie chodzi - zapewniam - ale zauważyłem to już na postprocesingu... Modelka wyszła okrągła.. a nie jest... Chyba ja coś sknociłem...

Domyślnie

Spłaszczenie planów typowe dla dłuższych tele Najbardziej będzie widać na zdjęciach twarzy "en face".
    Ostatnio edytowane przez glenio ; 27-05-2009 o 09:43

Domyślnie

Ludzie! ale w tym obiektywie dystorsja jest MAAAAAŁA - z pewnością nieodczuwalna na zdjęciach portretowych w formacie DX, a już na pewno nie można stwierdzić, czy ktoś jest za gruby czy za chudy. Może to efekt perspektywy (zbieżność/rozbieżność) choć przy tej ogniskowej i odległościach od modelki też raczej nie.
    Pokaż zdjęcia....
    Nikoniarz-majsterkowicz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcin_G Zobacz posta
    ...Może to efekt perspektywy (zbieżność/rozbieżność)...
    Według mnie (przynajmiej z opisu) to właśnie to - "poszerzają" się policzki, uszy robią się większe i "wychodzą" do przodu.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów