Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 5556

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

własnie odkrylem, że konwertując RAW do DNG za pomocą LR4 a nie zewnętrzengo Adobe DNG Convertera, można wybrać rozdzielczość do jakiej mają być przeskalowane RAWy całkowicie dowolnie - albo wg zadanych mpix, albo ilości pikseli w na długim boku. Jeśli ktoś jest więc przywiązany do 12.1mpix z d700 bez porblemu może sobie takie pliki DNG z NEFów d800 wykonać
    Jeśli chcemy jeszcze zwiększyć szybkość wyświetalnia plików w module "develop", warto w konwerterze zaznaczyć "osadź dane do szybkiego wczytywania".
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    własnie odkrylem, że konwertując RAW do DNG za pomocą LR4 a nie zewnętrzengo Adobe DNG Convertera, można wybrać rozdzielczość do jakiej mają być przeskalowane RAWy całkowicie dowolnie - albo wg zadanych mpix, albo ilości pikseli w na długim boku. Jeśli ktoś jest więc przywiązany do 12.1mpix z d700 bez porblemu może sobie takie pliki DNG z NEFów d800 wykonać
    Mam chyba problemy ze wzrokiem, bo jakoś nie mogę znaleźć tej opcji :/
    Mógłbyś podpowiedzieć proszę, gdzi ona jest zlokalizowana?

pozdrawiam
    Łukasz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukaszk Zobacz posta
    Mam chyba problemy ze wzrokiem, bo jakoś nie mogę znaleźć tej opcji :/
    Mógłbyś podpowiedzieć proszę, gdzi ona jest zlokalizowana?

pozdrawiam
    Łukasz
    Ja również mam chyba problem ze wzrokiem. Można ustawić w LR4 export do DNG, ale wówczas opcje zmiany rozdzielczości są nieedytowalne. ..Czy jednak może jestem ślepy...

ostatnio zmieniałem rozdzielczość RAWów programem Adobe DNG Converter (opcja kompresja stratna, bo tylko taka jest możliwość przy zmianie wielkości rawów). Aż miło zaskoczyła mnie wielkość uzyskiwanych plików. Z NEFa (12bit) 36 MB zrobiło się DNG 10MB (i mniej) w rozdzielczości 20mln px
    Mówię łał, choć zastanawiam się czym spowodowana jest aż taka kompresja, jak się okazało, ten Raw zapisywany jest z głębią 8 bitową. I wszystko jasne.
    Choć późniejszych wspólnych korekcjach w LR4 plik dng i oryginalny nef wypluł na oko takie same jpgi.

Niemniej szanując klienta, oczywiście obrabiam zawsze oryginalne NEFy!
    Piotr Piątek / producent, retuszer, fotografik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fridayimage Zobacz posta
    Ja również mam chyba problem ze wzrokiem. Można ustawić w LR4 export do DNG, ale wówczas opcje zmiany rozdzielczości są nieedytowalne. ..Czy jednak może jestem ślepy...

Upewnij się, czy masz zaznaczoną kompresję stratną. Jak widać, da się zmienić rozdzielczość

Uprawnienia umieszczania postów