Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: Na ptaki

Rycerz
    Gość

Domyślnie

mozesz kupic AF 300/4 używane i za resztę inne potrzebne rzeczy

Domyślnie

Ja posiadam obiektyw TAIR 3S 300/4,5. Jak przymkniesz go do f5,6 to można skaleczyć się o zdjęcie. Jest super. Mimo braku autofocusa nie widzę w nim żadnych wad.
    NIKON SYSTEM

Domyślnie

A ja mogę polecić Sigmę 150-500. Fakt, jest ciemna, ale stabilizacja pozwala na strzelaniu z ręki z czasem 1/150 przy ogniskowej 500mm. Jestem amatorem i na ptaszki (i nie tylko) ten obiektyw jak najbardziej mi pasuje. Ostrość na 400-500 mm jeśli się przymknie do f9 jest jak dla mnie bardzo dobra.
    Pozdrawiam
    Marcin
    FUJI X-T2 | S12/2 | S21/1.4 | 35/1.4 | 56/1.2 | 18-55 2.8-4

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Wadowice, Kraków

Domyślnie

Witam,
    wg mnie ważne jest jeszcze jedno pytanie - jakie ptaki i w jaki sposób chcesz fotografować? Jeżeli często chodzisz po terenie (a nie czaisz się w krzakach) to polecam Nikkor 80-400 mm. Fotografujesz aparatem DX, więc da Ci on ogniskową 600 mm, a to już sporo. Zawsze możesz jeszcze dodatkowo próbować telekonwertery, co sam próbuję robić, ale dużo "komfortu" przy tym stracisz.
    Binko

Domyślnie

A może Sigma 100-300/4 HSM + telekonw. x1.4 a jak nie to może faktycznie ta S 150-500 światło ciut gorsze jak N 80-400, również stabilizacja a 100mm więcej to tylko takie koncepcje

Stałka czy zoom? To zależy od pytania poprzednika - jak nastawiasz się na takie które są daleko to można sobie machnąć stałkę z konkretną ogniskową i spokój (bo wtedy to jeszcze nie raz przycropujesz) ale jeśli to mają być ptaki "różne różniste" to może lepiej zoom - jak będziesz miał np 300mm a trzeba będzie 200mm to zostaniesz z pociętym ptakiem (to tak dla przykładu)
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz888 Zobacz posta
    a trzeba będzie 200mm to zostaniesz z pociętym ptakiem
    AŁA

Domyślnie

docxxx - ej no proszę bez podtekstów
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

ale ten N80-400 ma strasznie wolny AF, więc nie wiem czy na ptaki to dobry wybór.
    Mamiya + Sony

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Wadowice, Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kh29228 Zobacz posta
    ale ten N80-400 ma strasznie wolny AF, więc nie wiem czy na ptaki to dobry wybór.
    Zgadzam się - AF jest wolny. Trochę pomaga skrócenie przedziału ostrzenia (full/limit) ale często trzeba się ratować ustawieniem manualnym (bardzo szybko się to w nim przestawia). Jednak jak ptak spokojny to AF nadąża
    Binko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Binko Zobacz posta
    Zgadzam się - AF jest wolny. Trochę pomaga skrócenie przedziału ostrzenia (full/limit) ale często trzeba się ratować ustawieniem manualnym (bardzo szybko się to w nim przestawia). Jednak jak ptak spokojny to AF nadąża
    piszesz to ze swojego doświadczenia?
    Mamiya + Sony

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów