Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Domyślnie Tryby Manual D70

Tak sobie na chwilkę wczoraj wszedłem na pełne M i zobaczyłem, że na stałe są zafiksowane wartości przesłony i czasu f22 i 500.
    Jeszcze nie doczytałem instrukcji nawet do połowy, ale jakże miło byłoby, gdyby soft obsługiwał nastepujące podejście do sprawy:

taki tryb AutoM - aparat przy łapaniu AF dobiera sam parametry, ale w momencie przesunięcia jakiegoś parametru pozwala na to i zapamiętuje do następnego naciśnięcia spustu migawki. Czyli focę sobie na full Auto, ale nagle trafiam na "paskudny", świerzy śnieg i zmieniam AWB na WB - pozostałe ustawienia są automatycznie dobierane, albo zmieniam AWB na WB i go blokuję w tym ustawieniu, a dodatkowo zmieniam jeszcze tylko sposób działania AF...

Teraz - o ile się nie mylę - jest ograniczenie takie, że nie ma trybu w którym mógłbym korzystać z Automatycznej przesłony, czasu, ekspozycji, a zmienić sobie np. tylko AF na matrycowy, albo punktowy. To chyba mnie troszkę boli. Wychodzi na to, że dla osób chcących coś pozmieniać, ale nie do końca, pozostaje (o ile się nie myle) tryb P, w którym mogę sobie poszaleć z AF i WB, ale dodatkowo muszę pójść na kompromis z aparacikiem który każe mi ustawić jeszcze samodzielnie przesłonę

"Masz tu Waść wolność w pewnych ustawieniach, ale za karę naucz się ustawiania przesłony"

Czy mam rację, czy tylko tak mi się wydawało ? )
    Nikon D70 | N18-70mm | N70-300 G | S100mm macro 1:1 | E-Tank 40GB | 2x512MB Kingston Elite Pro | FanGier 1016 Pro | Soligor 118

Domyślnie

Przeczytałem 3 razy to co napisałeś - i coraz mniej rozumiałem za każdym razem, dlatego nie czytałem po raz 4
    Nie mam przy sobie aparatu, ale wg mnie jedynie w trybie auto i w programach tematycznych masz pewne ograniczenia co do ustawień, Tryb M pozwala na pełną kotrole wszystkich parametrów - czas, przysłona są do przestawienia pod dwoma kóleczkami sterującymi. W każdym z trybów (P,A,S,M) można zmeniać tryb pomiaru, sposób działania AF,balans bieli i kilka inncyh parametrów. Mozna też zablokować ustawienia dotyczące ekspozycji (lub af w zależności od wybranej opcji w menu). Nie zauważyłem, zeby zmiana ustawień balansu bieli wpływała na ekspozycję - co wiec miałby aparat pamietać ???? W trybie P nie ustawiasz przysłony samodzielnie - zmienaisz tylko pary czas-przysłona na inne. Większośc uzytecznych funkcji do szybkiej zmiany jest podpiętqa pod przyciski i kółko/kółka sterujace - ale brak takiego hot-key'a do sposobu działania AF.Chyba jednak przeczytaj instrukcję do końca.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Potwierdzam- czytaj instrukcję na spokojnie, sprawdzaj mając aparat pod ręką...

Po przejściu z trybu auto w tryb M aparat powraca do ostatnich ustawień M które miałeś. Zakładam, że ISO masz automatyczne, więc zapamiętujesz czas i przysłonę z trybu auto i w ciągu sekundy albo dwóch przestawaisz apatat, korygując niedoświetlenie/prześwietlenie. Zmiana pomiaru światła zajmie Ci może pół sekundy...

Polecam auto bracketing- zabawa z nim uświadomiła mi jak powinieniem reagować na warunki jeszcze zanim wcisnę spust migawki...
    LuCaS
    D800|24-70 f2,8|85 f1,4
    50 f1,4|80-200 f2.8

Domyślnie

irekka ))))
    Mi nie chodzi o to, że mogę sobie coś ustawić - to wiem. Mi chodzi o to, żebym nie musiał nic ustawiać

Jeszcze raz - jestem cały czas na 1 programie - aparat sam ustawia wszystko do czasu, kiedy zachce mi się jakąś zmienną samemu ustawić - pozostałe zmienne nadal są ustawiane automatycznie. Krótko mówiąc - tryb AUTO, ale z mozliwością zmian dowolnego parametru przy automatycznym działaniu pozostałych.

Jak sobie ustawię tryb M - to jestem zmuszony ustawić wszystko, bo jak wrzucę na M i ustawię tylko przesłonę, to czas pozostanie w ustawieniu defaultowym, a nie będzie zmieniany przez aparat w zależności od sytuacji. Teraz rozumiesz ?

[ Dodano: Wto 22 Lut, 2005 ]
    No do auto bracketingi jeszcze nie doszedłem w instrukcji i nie wiem co to jest...
    Nikon D70 | N18-70mm | N70-300 G | S100mm macro 1:1 | E-Tank 40GB | 2x512MB Kingston Elite Pro | FanGier 1016 Pro | Soligor 118

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lwiecz01
    Jak sobie ustawię tryb M - to jestem zmuszony ustawić wszystko, bo jak wrzucę na M i ustawię tylko przesłonę, to czas pozostanie w ustawieniu defaultowym, a nie będzie zmieniany przez aparat w zależności od sytuacji. Teraz rozumiesz ?
    W trybie A mozesz zmieniac przeslone, a aparat dobierze automatycznie czas. W trybie S jest odwrotnie - ty wybierasz czas, aparat - przeslone.
    Pozdrawiam, Lolas

Kaleid
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lwiecz01
    irekka ))))

Ej no...przedciez tryb M wlasnie po to jest

Domyślnie

No ja to wszystko wiem i napisałem w 1 poscie - po to jest tryb M - tak, wiem co dają inne, ale brakuje mi takiego jednego trybu, który opisałem

Albo za mocno czaruję, albo źle tłumaczę chyba

Kaleid
    Gość

Domyślnie

Z tego co rozumiem chcesz by aparat dobierał Ci czas do ustawionej przesłony?
    Przeciez tak robi tryb A. Albo znow Cie zle zrozumialem....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kaleid
    Z tego co rozumiem chcesz by aparat dobierał Ci czas do ustawionej przesłony?
    Przeciez tak robi tryb A. Albo znow Cie zle zrozumialem....
    To wlasnie sugerowalem
    Ale chyba nie o to mu chodzi.
    Pozdrawiam, Lolas

Domyślnie

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

Chcę mieć full Auto, które umożliwi zmianę w WB i AF

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów