Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Komp czy NX?

Domyślnie Komp czy NX?

Wiem, że już coś na podobny temat było! Ale ten problem z NX2 wydaje mi się nietypowy.
    Komp: Athlon 64 +3200, 3 GB ramu - chociaż pokazuje mi tylko 2 GB (dołożyłem 1 kość 1GB bo miałem parkę (2GB) ale pokazywał 1 GB. Teraz zamiast trzech pokazuje 2 ??? System XP.
    Do niedawna chodził w miarę dobrze, dało się pracować z NX, wolno ale szedł. Od kilku dni dzieje się tak, że po obróbce 1-2 zdjęć przy zapisywaniu tracę z nim kontakt - albo pisze, że brak miejsca na dysku, albo ostrzeżenie, że coś tam. Trzeba zamknąć NX-a, otworzyć i można zrobić.... następne 2 zdjęcia. Szlag mnie trafia.
    Było mało miejsca na dysku C - przesunąłem partycje - teraz ma 3/4 dysku C puste. Użyłem ccleanera do wyczyszczenia rejestrów itd. Wgrałem nowe biblioteki do Windowsa. Zdefragmentowałem dysk - bez zmian. Jak był mułem tak nim pozostał

Chyba się przesiądę na canona (to żart, oczywiście)

Poradzicie coś?

Domyślnie

Może uszkodzona pamięć ? Sprawdź memtestem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jerezano Zobacz posta
    3 GB ramu - chociaż pokazuje mi tylko 2 GB (dołożyłem 1 kość 1GB bo miałem parkę (2GB) ale pokazywał 1 GB.
    Z Vistą prawdopodobnie pokazywałby 3 GB. Mogę się mylić
    Pearl | Paiste | Gładek | Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maniek@n Zobacz posta
    Z Vistą prawdopodobnie pokazywałby 3 GB. Mogę się mylić
    Nawet stare systemy (jak XP 32 bit) do tych ~3 GB powinny widzieć.

Domyślnie

Teoretycznie 32-bitowe systemy obsługują max 4GB (2^32 = 4GB). Windows ma jednak ograniczenia, w których przyznaje 2GB dla aplikacji a 2 dla systemu. Można wymusić większą ilość pamięci dla aplikacji, poniżej instrukcja jak to zrobić:
    http://www.microsoft.com/whdc/system...AE/PAEmem.mspx

Na liście nie ma systemu Windows XP Home i nie wiem jak jest w tym przypadku, ale obawiam się, że rozszerzenie ilości pamięci nie jest możliwe, ze względu na sztuczne ograniczenia tego systemu.

Jeśli jednak, jak piszesz, Twoja płyta wskazywała 1GB mniej także w przypadku 2GB to może być problem właśnie z płytą. Jeśli komunikacja z pamięcią jest nieprawidłowa to komputer może zacząć się nieprzewidywalnie zachowywać - jak w przypadku problemów z NX. Ja bym Ci radził przetestować wszystkie podzespoły z inną płytą główną.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jerezano Zobacz posta
    Komp: Athlon 64 +3200, 3 GB ramu - chociaż pokazuje mi tylko 2 GB (dołożyłem 1 kość 1GB bo miałem parkę (2GB) ale pokazywał 1 GB. Teraz zamiast trzech pokazuje 2 ??? System XP.
    Jeśli masz jeszcze wolny slot na moduł pamięci (w przypadku płyt lepszych producentów powinieneś mieć) to poprzestawiaj moduły na wszystkie możliwe kombinacje. Być może masz uszkodzony jeden slot na płycie, miałem kiedyś taki przypadek w płycie AsRocka.
    Ostatnio edytowane przez Krzysiek82 ; 22-05-2009 o 21:21
    Aparat, dwa szkła, lampa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzysiek82 Zobacz posta
    Jeśli masz jeszcze wolny slot na moduł pamięci (w przypadku płyt lepszych producentów powinieneś mieć) to poprzestawiaj moduły na wszystkie możliwe kombinacje. Być może masz uszkodzony jeden slot na płycie, miałem kiedyś taki przypadek w płycie AsRocka.
    Przestawiałem już kości i nic - jak nie zrobić, to widzi tylko 2 GB.
    Ale problem w tym, że tak samo z tą pamięcią było już wcześniej, kiedy NX jeszcze "chodził". Teraz prawie nie chodzi i to mój podstawowy problem. CS2 działa i to dość sprawnie, inne programy działają, a NX ledwo, ledwo.

Domyślnie

Miałem podobnie, NX nie chciał zapisywać po wprowadzeniu większej ilości zmian (straciłem w sumie kilka godzin pracy), nic nie pomagało. Też za mało miejsca albo jakiś error. Odinstalowałem i zainstalowałem starszą wersję (z płyty) programu, teraz działa poprawnie, bez najmniejszego problemu ( próbowałem kilka razy odinstalować i ponownie zainstalować nową wersję ale było to samo).

Uprawnienia umieszczania postów