Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Perkoz ciekawa obserwacja

Witam, przez przypadek natknąłem sie na parkę perkozów dwuczubych, fotki mam nadzieję że choć trochę się podobają, zalewik był z niezbyt czystym lustrem wody co widać na niektórych fotkach.

1. czuwanie wokół gniazda

2.

3. wysiadywać czy nie wysiadywać

4 o poobracam najpierw jaja

5 odrazu lepiej

6 pilnowanie partenrki

7 obserwacja otoczenia
    Z6, D 7100, D80 + 18-35/1.8 + 24-70/4 s, 85/1.8 s, +50/1.8 af-s +70-300vr +SB900 +....

Domyślnie

Niepokoisz ptaki przy gnieździe, tego nie wolno robić, tę piękne ptaki są pod ochroną.
    Aparat Nikon Obiektyw Nikon Lampa Nikon

Domyślnie

Ładne.

Blisko podszedłeś? Nie uciekały?
    Marcin Czapla

Domyślnie

fader_audio; Staraj się unikać fotografii przygniazdowej. Prawdopodobnie nie masz świadomości jak wiele niebezpieczeństw grozi lęgowi i stąd dość beztroskie podejście.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

odległość jaką byłem od tych ptaków to ok 10-15m, zdawałem sobie sprawę że jestem nieproszonym gościem, starałem się tak aby nie stresować ptaków, żadnych gwałtownych ruchów i starałem się być jak najniżej ziemi. Z reztą ja byłem ostrożny rybacy którzy łowią na tym stawie pewnie sie tak nie zachowują. Nie znam zachowania pyrkozów ale wyglądało to tak jakby się mną nie przejmowały. Podobne fotki mam też z łabędziami, tam sytuacja jeszcze bardziej dziwna bo znajduje sie w miejscu gdzie chodzi dośc sporo ludzi. Pozdrawiam
    Z6, D 7100, D80 + 18-35/1.8 + 24-70/4 s, 85/1.8 s, +50/1.8 af-s +70-300vr +SB900 +....

Domyślnie

Zdecydowanie należy unikać fotografowania ptaków na i przy gnieżdzie.Takie zdjęcia nie maja żadnej wartości,oprócz dokumentu i mogą być wykorzystane ew.w opracowaniach naukowych,książkach itp.Do tego typu fotografii jest konieczne uzyskanie zezwolenia ,jesli go nie ma to nastapiło złamanie przepisów [prawa.
    Foty tzw.gniazdowe nie sż np. przyjmowane na zadne konkursy foto .
    Pozdrawiam

Domyślnie

o to tego nie wiedziałem. dzięki za informacj, w takim razie jaka odległość minimalna musiałaby być??? Te ptaki miałyt gniazdo prawie zaraz przy brzegu, gdzie prowadziła polna droga, którą chodzą rybacy na swoje stanowiska łowieckie. Ostantio byłem w tym miejscu pofotogradfować mewy w locie, lub ewentualnie inne ptaki, Widoczne tu perkoz pływał już z młodymi na środku stawu, więc najwyraźiej wszystko ok. Z tego powodu cieszę się Pozdrawiam.

Domyślnie

najlepiej wycofać się czym prędzej i dać sobie spokój z fotografowaniem. Uszanujmy obiekty naszej pasji i dbajmy o to, by ich było w przyszłości jak najwięcej. W swoich wędrówkach w terenie wielokrotnie napotykam gniazda i jedynie utrwalam te miejsca w pamięci. Rozumiem, że pokusa jest duża, bo łatwo zrobić zdjęcie ale można narobić więcej szkody niż pożytku...
    D300 | T 17-50 | SB-600 | N 300/4 AF-S | N 35/1.8G AF-S| N 85/1.8G AF-S | N 70-210/4 AF
    Waldemar Woźniak www.waldemarwozniak.pl
    l
    http://wld-art.pl

Domyślnie

Zdjęcia bardzo fajne.
    a z tymi gniazdami to też dla mnie nowa informacja,a już chciałem na drzewie takie fotki wykonać a z tych informacji wnioskuję że żadnych tego typu zdjęć nie należy wykonywać? Woda-drzewa-otwory lęgowe w budynkach.
    Co chwila coś nowego.
    -"Żyj na huśtawce życia,Żyj ! Bo tylko raz dany nam czas !!!"-

Domyślnie

generalnie problem polega na tym, że trzeba dość dobrze znać zwyczaje zwierząt fotografowanych ale także całego otoczenia. Są gatunki które potrafią porzucić lęg jeśli człowiek zacznie za bardzo "węszyć". Często zagrożeniem nie jeseśmy my sami, ale inni obserwatorzy, którzy zaciekawieni naszymi obserwacjami/pracami podczas naszej nieobecności sami zaczną poznawać przyrodę, niekoniecznie z korzyścią dla tej ostatniej. Jest cała masa drapieżników, która potrafi idealnie wykorzystać wydeptane przez nasz ścieżki żeby dotrzeć do lęgu i pożywić się świeżym białkiem, samo spłoszenie ptaka wysiadującego na zbyt długo, może spowodować zbytnie wyziębienie jaj i nici z potomstwa... można by mnożyć zagrożenia, ale ja nie jestem specjalistą, więc sobie odpuszczę, podałem tylko kilka najbardziej oczywistych. W każdym razie jeśli ktoś ma mniejszą świadomość zagrożeń niż ja, dobrze będzie, jak sobie odpuści
    Nie będę hipokrytą i przyznam; zdarza mi się robić zdjęcia przy gniazdach/przymierzać do takich zdjęć - z reguły efekty są po 3-4 sezonach abo nie ma ich wcale, jeśli uznam że zagrożenie jest za duże.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów