Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: optymalny zoom

Domyślnie optymalny zoom

Witam przeglądałem forum i nie mogłem znaleśc takiego tematu ktory chce poruszyć... (byc moze zle szukałem przepraszam z góry:/ )

Chciał bym sie wyposażyć w dobrej jakosci zoom do mojego aparatu poniwewaz obiektyw ktory mam staje sie czasem za krótki... Zdjęcia jakie robie to przeważnie reporterka, koncerty, i pokazy mody, czasem sie zdarzy jakas sesja w plenerze... i mam dylemat potrzebuje szkło szybkie, celne, i ostre... myslalem nad Nikon AF-S VR 70-300mm F/4,5-5,6G
    jest w przystępnej cenie tylko nie wiem czy zabardzo sie nadaje to tego co robie... myslalem tez nad używanym obiektywem Sigmy lub tamrona 80-200 2,8. lecz nie wiem czy lepiej dopłacic i mieć ktoryś z obiektywów czy tez tanszą wersje nikkoroską.
    Nikon D700 ze szkiełkiem N24-70 2.8 i do tego sabinka SB800
    Zapraszam na LVQE.DIGART.PL )
    ................... http://lvqe.maxmodels.pl

Domyślnie

Jak by ci się dobrze trafiło choć z D700 nie powinno być problemu to S70-200 2.8 bo naprawdę szkiełko ładnie rysuje.
    NIKON D300+ MB-D10+ NIKKOR AF-S 80-200 2.8

Domyślnie

Zastanów się czy zależy Ci bardziej na świetle 2.8 czy na ogniskowej do 300 mm.

Domyślnie

tak szczerze powiem ze na ogniskowej to mi nie zalezy aż tak bardzo, chciałbym szkiełko celne które ładnie rysuje, tak jak powiedziałem szkło do zastosowań : sport, reporterka, czasem koncert(wieksze przybliżenie), taki obiektyw ktory będzie w stanie mi "przy zoomować" bardziej niz moj obiektyw ktory posiadam.
    Nikon D700 ze szkiełkiem N24-70 2.8 i do tego sabinka SB800
    Zapraszam na LVQE.DIGART.PL )
    ................... http://lvqe.maxmodels.pl

Domyślnie

światła 2.8 nic Ci nie zastąpi,
    raczej bierz Sigmę (o Tamronie mniej wiadomo, ponoć wolniejszy), używki chodzą po ok. 2200-2500,
    chociaż ja wybrałem nikkora - używki od 2700 (nawet niedawno był na giełdzie za 2500!), ale temat był wałkowany więc nie przedłużam..
    "Z pasją fotografuj życie, ale nie zapomnij i żyć z pasją" Z. Kamm

Domyślnie

jeszcze zapomniałem o dwóch "ekstremach":
    wersja tania: 80-200 nikkor pompka - ok. 1300-1500, można myśleć o zagospodarowaniu pozostałej kaski i
    wersja nie-tania: 70-200 nikkor...
    "Z pasją fotografuj życie, ale nie zapomnij i żyć z pasją" Z. Kamm

Domyślnie

tak czy owak bierz 70(80)-200/2,8. A crop 1,5x z ogniskowej 200 mm i tak będzie lepszy niż 300mm z 70-300 . Poza tym 70-300 to taki delikatny plastix jest....nie, nie.....
    Przy okazji: za male pieniądze można kupić stałoogniskowego 300/4, który jest tak ostry, że się pokaleczyć można. Mam i polecam
    Nikoniarz-majsterkowicz

Uprawnienia umieszczania postów