Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Prawa autorskie a osoby trzecie

Hej jak to wlasciwie jest. Powiedzmy ze mam umowe zmodelka co do wykorzystania wizerunku. Czyli foty sa moje, moge wykorzystywac itd. A co jesli chce sie umowic z grafikiem ktory robi dla mnie obrobke ze nic mu nie place ale za to on tez ma prawa do tej foty. Czy wtedy modelka tez sie musi zgodzic? Wiem wiem prawa autorskie sa niezbywalne itd itp ale wiecei o co chodzi

Domyślnie

a czy zakład fotograficzny dający zdjęcie na papier też ma prawa autorskie do odbitki?
    idąc takim torem to każdy kto w jakikolwiek sposób przyczynił się do powstania pliku czy odbitki powinien mieć prawa autorskie
    wizażystka asystent od blendy czy inna osoba na planie również

Domyślnie

halo halo nie rozumiemy sie. Ja jako fotograf mam do nich prawa. Modelka ma prawo do wizerunku. Ale co jesli chce komus udostepnic foto do obrobki w zamian wlasnie za mozliwosc ich wykorzystania. Czyli grafik umiesci sobie to foto w portfolio i powie ze obrobka to on

Domyślnie

gorzej jak zacznie handlować Twoimi fotami

Domyślnie

Ale to można uregulować umową.
    Wszyscy mają Nikosie. Mam i Ja

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tatlpz Zobacz posta
    jesli chce komus udostepnic foto do obrobki w zamian wlasnie za mozliwosc ich wykorzystania. Czyli grafik umiesci sobie to foto w portfolio i powie ze obrobka to on
    To chyba właśnie sam sobie odpowiedziałeś prawda? Nie rozumiem czegoś? Skoro on fotę przerabia za Twoją zgodą i ma Twoją zgodę na wykorzystanie to czego nie rozumiesz? Modelka już Ci zgodę wyraziła więc skoro tak i masz prawo robić co dusza zapragnie i na to samo się zgadzasz później...
    Al "CAPONE" Bundy
    Puszka, słoik, świeczka... tylko brak talentu.

Domyślnie

Ale co jesli chce komus udostepnic foto do obrobki w zamian wlasnie za mozliwosc ich wykorzystania. Czyli grafik umiesci sobie to foto w portfolio i powie ze obrobka to on
    To jeszcze nie jest wykorzystanie. To tylko umieszczenie w portfolio. Gdyby zaczął to zdjęcie sprzedawać.
    Wszyscy mają Nikosie. Mam i Ja

Domyślnie

Powiedzmy ze mam umowe zmodelka co do wykorzystania wizerunku.
    ??? co to znaczy: "powiedzmy, że mam umowę" ?
    jak ona brzmi?
    jeśli to umowa w rodzaju pozowanie za zdjęcie to wg mnie nie możesz dać uprawnień komu innemu (grafikowi)
    wszystko zależy jak brzmi twoja umowa z modelką, jak jej nie znamy (i to w szczegółach) to nie możemy napisać nic sensownego

przenosze do innego działu
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Straszliwie nieprecyzyjnie sformułowany temat.

1. jeżeli podpisałeś umowę z modelką, w wyniku której majątkowe prawa autorskie do utworu na określonych polach eksploatacji przysługują Tobie 2. jeżeli precyzyjnie uregulowałeś z modelką prawo do wizerunku, to:

zawsze możesz udzielić licencji wyłącznej lub niewyłącznej na wykorzystanie utworu na określonych polach eksploatacji osobie trzeciej.
    Czarny Rycerz zawsze zwycięża !

Domyślnie

dalej mijacie sie z moimi myslami Czy na taki patent musi sie zgodzic modelka?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów