Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17
    Zbanowany
    Miasto
    na górce

Domyślnie

...tym bardziej wkurzające, że obiektyw nowo zakupiony i nie tani, serwis powinien "dołożyć wszelkich starań",
    i nie ma co przesadzać, że tak trudno zrobić taki test, mimo malutkiej GO,
    kupowałem ten obiektyw kilka dni temu i w sklepie na 5 pierwszych strzałów przy 1.4, 5 trafiłem w punkt, idealnie -
    alek3city zrobił na spokojnie kilkadziesiąt, więc raczej jest coś nie tak, oby w Nikon nie ściemniali i załatwili sprawę na poziomie adekwatnym do ceny szkła...

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Ciekawe rzeczy serwis mówi... Szkoda, ze nie powiedzieli by testować przy f8, wtedy napewno będzie celnie. Normalnie załamuje mnie podejście serwisów (nie tylko Nikona) do ludzi na zasadzie "spychologii"...
    Sami jak robią kalibrację puszki pod swoją TESTOWĄ rozklekotaną pięćdziesiątke f1.4 to właśnie robią to na F2,8 !!! i nic, a nic niżej. Taką procedurę mają podobno od Nikona japaneze niby zgodnie z instrukcją serwisową.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alek3city Zobacz posta
    Uzgodniłem właśnie z seriwsen NIKONA, że podeślę im body + obiektyw.
    Nawaliłem tych fotek kilkadziesiąt i raczej trzymam się swojego że jest FF Pozdrowienia

O stary, jak ja Ci współczuje.
    Koniecznie daj znać jak sprzęcik wróci.

Domyślnie

Dzięki za słowa otuchy
    Jak tylko się wyjaśni dam znać.

Domyślnie

Dziwię się bardzo wszystkim kolegom, że wytykają błędy koledze "alek3city" o złym testowaniu.
    Kupiłem wczoraj właśnie tą 50-tkę Nikkora, chociaż kusiło mnie kupić Sigmę 50/1.4, niestety nie było w sklepie Sigmy i po namowie sprzedawcy z "Fotoaparacików" w Pabianicach kupiłem Nikkora.
    Jakie są moje spostrzeżenia: testowałem ją na tablicy testowej do AF przy otworze 1.4 i co się okazuje ostrzy idealnie w zero no może z minimalnym przesunięciem ostrości o 1 do 1,5mm do tyłu, ale i tak zerowy punkt nastawiania ostrości mieści się w zakresie tak małej głębi ostrości. Jedyne co mnie martwi to ten przereklamowany autofokus a zwłaszcza silnik do jego nastawiania, miał być szybszy od poprzedniej 50-tki 1.4 a jest wolniejszy no... jedynie bardziej cichy.
    Wynika z tego, że kolega "alek3city" ma walnięty obiektyw albo korpus jest źle skalibrowany. Ja robiłem na D700 i praktycznie wszystkie zdjęcia przy otworze 1.4 są ostre w punkcie nastawiania ostrości. Faktem jest, że przy maksymalnym otworze ciężko jest na szybko z ręki walnąć idealnie wyostrzoną fotkę.
    Znak rozpoznawczy
    Fioletowy kwiatek

Photoartbox
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nadzorca2 Zobacz posta
    Dziwię się bardzo wszystkim kolegom, że wytykają błędy koledze "alek3city" o złym testowaniu.
    Poniewaz, jest bardzo duze prawdopodobienstwo, ze wykonal ten test (tak jak wiekszosc osob) nieprawidlowo. Ciekawe, czy zachowal odpowiednia odleglosc i kat ustawienia aparatu?

Kupiłem wczoraj właśnie tą 50-tkę Nikkora, chociaż kusiło mnie kupić Sigmę 50/1.4, niestety nie było w sklepie Sigmy i po namowie sprzedawcy z "Fotoaparacików" w Pabianicach kupiłem Nikkora.
    Kupuj, to co chcesz a nie to co jest - czasy stania w kolejce po szary papier toaletowy juz sie skonczyly. Unikniesz w ten sposob rozczarowan, albo przynajmniej bedziesz mial pretensje jedynie do siebie.

Jakie są moje spostrzeżenia: testowałem ją na tablicy testowej do AF przy otworze 1.4 i co się okazuje ostrzy idealnie w zero no może z minimalnym przesunięciem ostrości o 1 do 1,5mm do tyłu, ale i tak zerowy punkt nastawiania ostrości mieści się w zakresie tak małej głębi ostrości. Jedyne co mnie martwi to ten przereklamowany autofokus a zwłaszcza silnik do jego nastawiania, miał być szybszy od poprzedniej 50-tki 1.4 a jest wolniejszy no... jedynie bardziej cichy.
    Przereklamowany przez kogo? Nie widzialem, zadnej reklamy tego Nikkora w telewizji bo jesli chodzi o forum, to odkad to szklo pojawilo sie na rynku, wszyscy psioczyli na wolny AF-S.

Wynika z tego, że kolega "alek3city" ma walnięty obiektyw albo korpus jest źle skalibrowany. Ja robiłem na D700 i praktycznie wszystkie zdjęcia przy otworze 1.4 są ostre w punkcie nastawiania ostrości.
    Z tego testu nie wynika nic.

Faktem jest, że przy maksymalnym otworze ciężko jest na szybko z ręki walnąć idealnie wyostrzoną fotkę.
    Faktem jest, ze wczesniej mialem 50-ke Pentaxa ze swiatlem 1.4, obecnie mam Nikkora i mam twardy dysk pelen zdjec na F1.4, z reki (nie wpadlbym na to, aby robic zdjecia na F1.4 ze statywu) i na szybko (cokolwiekby to znaczylo), ktore sa idealnie ostre.

Domyślnie

Zaskoczyliście mnie że serwis testuje obiektywy od 2.8 które mają światło 1.4...

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów