Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 38

Domyślnie Jaki obiektyw do 1300zł

Mam nikona D70 i miałem do niego obiektyw NikkorA 18-70, który nie był moim ulubionym jednak jedynym obiektywem. Teraz chcę kupić jakiś może o podobnej ogniskowej jednak z lepszym światłem. Nie mam doświadczenia dlatego pisze z prośbą o rady co jest godne polecenia. tak jak w temacie przeznaczyć mogę na ten zakup max 1300zl, ale jeśli za mniejsza kwotę mogę kupić coś sensownego to byłoby super. Może to być używka byle był lepszy od tego, który miałem. Ta ogniskowa może też być troszkę inna, ponieważ niebawem kupuję nikkora 20/2.8. Bardzo proszę o jak najszybsze podpowiedzi na co spojrzeć.
    Nikon D700+nikkor 35/1.8+SB-900 Lowepro Stealth Reporter D650AW

Domyślnie

Troche lepszy od N18-70 będzie Tamron 17-50 f/2.8, o ile trafisz na dobrą sztukę. A co do Nikkora 20mm to się moze jeszcze zastanow, są o nim różne opinie z przewagą niezbyt pochlebnych
    Pozdrawiam - Jacek
    www.fotojaw.com

Domyślnie

To w takim razie co zamiast tego nikorra 20mm? Może powiedzmy, że mamy do dyspozycji 2000zł i chcemy kupić 2 obiektywy jeden jakiś standard, a drugi niech to będzie stałoogniskowy o świetle 2.8 bądź lepszym. Tylko taki problem ile powinien mieć ten stałoogniskowy, żeby miał jak możliwie największe zastosowanie. Kiedyś przymierzałem się do makro czy też do portretów. Może coś pod tym kontem?

Domyślnie

Ciężka sprawa... szukaj lekko uzywanych: Tamron 17-50 oraz Nikkor 85mm f/1.8, ale w 2000 PLN to sie nie zmiescisz raczej.
    Pozdrawiam - Jacek
    www.fotojaw.com

Domyślnie

To w sumie mój ruch ze sprzedażą nie był najlepszy?

Domyślnie

jak masz 2000zł i 18-70 nie był dla Ciebie za ciemny, to możesz pomyśleć nad Nikkorem 16-85VR. Jeśli potrzebowałeś światła to musisz zostać przy Tamronie 17-50/2.8 - nie ma niczego jaśniejszego w tej cenie (chyba że chcesz jedną z stałek: Sigma 20/1.8, Sigma 30/1.4, Sigma/Nikkor 50/1.4, Nikkor 35/1.8, Nikkor 85/1.8 etc..)
    Naucz się czytać

Domyślnie

szczerze mówiąc to w ogóle mi ten nikkor nie leżał taka zabawka z bazaru. Nie czułem tej jakości jaką powinien prezentować nikkor nawet za tę cenę. I fakt był dla mnie za ciemny. Stałki są świetne, ale czy można żyć tylko na obiektywach stałoogniskowych? Jeśli tak to jaki powinien znaleźć się jako pierwszy w mojej nowo zakładanej szkalrni
    Ostatnio edytowane przez bazej ; 16-05-2009 o 20:49

Oszczędny w słowach Awatar Boomerang
    Miasto
    Górny Śląsk

Domyślnie

Kup stałkę np 50mm/1.8 i zobacz. Przecież zawsze można sprzedać lub dokupić cos innego. Stałki są tańsze i LEPSZE optycznie od zmiennoogniskowych. A przy cyfrówce przecie to nie problem dokadrować po fakcie na kompie.
    DX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bazej Zobacz posta
    Stałki są świetne, ale czy można żyć tylko na obiektywach stałoogniskowych? Jeśli tak to jaki powinien znaleźć się jako pierwszy w mojej nowo zakładanej szkalrni

Zdecydowanie - MOŻNA!
    Dość długo jedna stałka była jedynym obiektywem w mojej torbie foto. Nawet kiedy później kilka razy szklarnia była w przebudowie ta stałka zawsze pozostawała w torbie. Chyba najlepsze zdjęcia udało mi się nią właśnie popełnić.
    Mowa o 35/2 - w DX to odpowiednik standardu 50mm, więc najbardziej wszechstronne zastosowanie powinno być właśnie dla tej ogniskowej. Jednak, to może być kwestia indywidualna, zależna od osobistych preferencji.
    "Nie istnieje takie zdjęcie, którego nie można było zrobić lepiej" - ja
    Mój niekomercyjny link

Domyślnie

No nie wiem czy dobrze zrobiłeś sprzedając 18-70. W swojej klasie to jedno z najlepszych szkieł, stosunkowo ostre w całym zakresie ogniskowych i przysłon, ma małe aberracje, metalowy bagnet, tylko jest lekko plastikowy. Ale zanim się pojawiło - za taką optykę (nie mówię o mechanice) trzeba było zapłacić co najmniej dwa jak nie trzy razy więcej.
    Ocena z autopsji, używałem (intensywnie) - ponad trzy lata z D70. Teraz leży w szufladzie jako rezerwa " na wszelki wypadek". Uważam że ceny używanych egzemplarzy (400-500 zł) są poniżej jego wartości.

Jeśli szukasz zooma ze swiatłem 2,8 do 2000 zł pozostają na rynku właściwie tylko dwa obiektywy:

-Tamron 17-50/2,8 (dobra sztuka będzie ostra nawet na 2,8, autofocus wolniejszy niż w N18-70)
    -Sigma 18-50/2,8 (lub nowsza wersja macro, lub jeszcze nowsza Macro HSM) - tu na 2,8 będzie nieco gorzej głównie dla ogniskowej 50mm, AF równie wolny jak dla Tamrona, chyba że kupisz wersję HSM - szybkość zbliży się di Nikkora.

OBYDWA OBIEKTYWY PRZED ZAKUPEM NALEŻY SPRAWDZIĆ W SKLEPIE. Nie są niestety tak powtarzalne jak Nikkory, różnie zachowują się na 2,8 , zdarzają się sztuki z BF/FF.

Osobiście używam Sigmy z HSM, mój egzemplarz jest dobry, lecz nie idealny, po prostu nie miałem siły szukać kolejnego (czwartego-piątego) do sprawdzania.

Co do stałek:
    N20/2,8 - po ci Ci to szkło, jeśli będziesz miał zooma 2,8? Zysk na jakości będzie pomijalnie mały. Na świetle nie zyskujesz nic.

N50/1,8 - dobre szkiełko, niezła ostrość na 2,0-2,2, od 2,8 bardzo ostry, tylko dla formatu DX jednak nieco za długi jako podstawowy obiektyw, nie sprawdzi się w pomieszczeniach (nieco za wąski), ale niezły do portretów.
    Mam, używam rzadko z powodów jw.

N30/1,8 - nowe szkło, rewelacyjna ostrość od 1,8 (jak na cenę 800-900 zł), dobra ogniskowa - odpowiada standardowi dla pełnej klatki. Jeśli planujesz stałki - od tej powinieneś zacząć.
    Nie mam jeszcze, ale jest w planach.
    D200 i trochę różności.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów