Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Latarnia

Domyślnie Latarnia

Od dłuższego czasu obserwuję forum, staram się uczyć z Waszych zdjęć, w końcu postanowiłem "zadebiutować" - w nieco wakacyjnym klimacie. Latarnia w Cascais - z daleka i z bliska oraz w ramach mini-bonusu mały budynek nad morzem.
    Czekam na Wasze uwagi - kadr, obróbka, temat, itd...

PS. Tam naprawdę nie było ani jednej chmurki
    PS2. Niestety możliwość zrobienia zdjęć miałem tylko w południe

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez creep Zobacz posta

PS2. Niestety możliwość zrobienia zdjęć miałem tylko w południe
    I chyba właśnie to zabiło zdjęcia...

Domyślnie

Fakt, pod względem "magiczności" światła tudzież innych efektów związanych z innymi porami dnia nie jest rewelacyjnie. Miałem nadzieję, że mimo tego zdjęcia choć trochę się obronią (zwłaszcza moja ulubiona 2-ka), ale skoro zostały zabite, to znaczy że się nie obroniły
    Przejrzę szufladę (na razie płytką ), tudzież ruszę w plener i jeszcze wrócę. Dzięki za poświęcenie uwagi.

Domyślnie

Miałem napisać, że 2- ka ciekawie wygląda, ale skoro uważasz, że się nie obroniły ...

Domyślnie

Dzięki Proac150. Wspomniałem już, że ja je też uważam za najfajniejsze? Miałem nadzieję że w pewien sposób oddaje klimat tego dnia….
    Z tym nie obronieniem się to była częściowo parafraza zdania S4INT'a, ale przede wszystkim moja refleksja odnośnie braku innych komentarzy, co pewnie oznacza "zdjęcia nie zatrzymują uwagi". Szkoda, bo nawet (zwłaszcza) z krytycznych uwag mógłbym skorzystać.

Domyślnie

Zatrzymują. Zdjęcie pokazują bardzo ciekawe miejsce, w którym można by zrobić wiele różnych zdjęć w rożnych kategoriach. Technicznie nie wydają się ani bardzo złe, ani bardzo dobre, w sumie trudno wyartykułować jakieś swoje uwagi. 1. jakieś bardzo mocno przekontrastowane i duże cienie, przeszkadza obcięta palma - generalnie śliczny widoczek 2. Ciekawe miejsce, coś w nim jest magicznego, posiedziałby się przy jednym z tych stolików, szkoda, że linia wody ukryta za murem 3. jakieś interesujące kolejne miejsce, ale czy ujęte z najlepszej strony? trochę za wąsko, jakiś krzywy ten budynek. Zdjęcia mają wadę jak każde zrobione w takie mocne słońce, ale o tym sam napisałeś, mimo to przestrzeń tonalna wydaje mi się bardzo duża, może nieidealnie rozłożona. I jak napisałem na początku, miejsce super, aż palce same szukają spustu migawki jak się coś takiego widzi.
    "Od życia bez łez, do łez nad życiem swoim"

Domyślnie

Muminek, dziękuję za spostrzeżenia. Co do jedynki, to jest crop z większego zdjęcia, oto panoramka z całą palmą (zmniejszyłem też kontrast, ale z cieni niestety nie da się już nic wydobyć):

Zastanawiam się, czy nowa wersja nie ustawia zbyt centralnie latarni?
    Co do dwójki, to zgadzam się, no ale tego już w PS nie domaluję
    Z lewej strony budynku na trójce były jakieś nieciekawe baraki z pamiątkami turystycznymi, z prawej ocean więc mogło być ciekawie, ale niestety brak szerokiego kąta... A budynek taki krzywy był, no i to była jedyna jego interesująca strona

Uprawnienia umieszczania postów