Close

Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 95

Domyślnie D700 - kalibracja AF - ciekawostka

Hej, tak się złożyło że używałem w sumie 3 sztuk D700tek. Postanowiłem wszystkie zestroić z obiektywami które mam/miałem. Były to między innymi N85/1.4, S50/1.4, N70-200/vr, N24-70, tak więc nie byle jakie wydmuszki

Z pierwszymi dwoma korpusami o numerach: 2001xxx i 2118xxx wszystkie obiektywy wymagały takich samych korekt i to wcale nie małych, np. 70-200VR - +15.
    Stwierdziłem, że widocznie tak już jest i sprawa leży w specyfice konkretnych egz. szkieł.

Po tym jak szlag trafił pierwsze D700 nr 2001xxx, w zeszłym tyg odebrałem nowy egz. nr 2174xxx. Jakie było moje zdziwienie gdy okazało się że żaden z w/w obiektywów nie wymaga korekty z tym korpusem.

Testy robine na statywie po 3 strzały z przeostrzeniem w międzyczasie przy praktycznie takich samych warunkach. Firmware ten sam.

Rozrzut czasowy zakupu kolejnych D700tek praktycznie max, czyli pierwsza sztuka zaraz po premierze, drugi w styczniu, trzeci w zeszłym tyg.

Czy wiadomo coś o tym jakoby Nikon w trakcie produkcji D700 poprawiał coś w ukłazie AF?
    Kryhu
    Z6II | Z50 | D700 | N28/1.4e | S50/1.4 | N85/1.4g | Z24-70/2.8s | N200/2vr | Z16-55 |

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kryhu Zobacz posta
    Czy wiadomo coś o tym jakoby Nikon w trakcie produkcji D700 poprawiał coś w układzie AF?
    Do mnie nic nie pisali w tym temacie, chyba się bali
    Mój jest z końca października i wszystko OKI DOki
    ps.
    Precyzyjna korekta AF w nowych korpusach Nikona to taka zabawka dla dużych chłopców ala ADAM SŁODOWY.
    Po prostu w fabryce czasu nie mają czy cuś no i zgranie korpusu ze szkłami pozostawiają SŁODOWYM
    Generalnie SHIT !!! totalny który nie powinien znajdować się w tej postaci w tych aparatach. Niektórzy trafiają za pierwszym razem, a jawybierałem swego z 3 egzemplarzy pod swoją szklarnie, a konkretniej pod stałkę 35mm która nie ma ani BF ani FF przynajmniej w zauważalnej-rozpoznawalnej moim okiem wielkości oraz OKAMI Panów Postępowych
    Wyłącz to w cholerę bo to ogłupia AF, ta cała korekta.
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 19-05-2009 o 22:33

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    tia, wyłącz i rób nieostre zdjęcia, albo nie używaj AF, tylko ostrz ręcznie
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Domyślnie

u mnie raczej jest ok chociaż 70-200 moze ma niewielkie bf. Ogólnie wygląda to tak jak by w zakresie głębi ostrości nie było zachowane z przodu 1/3 do 2/3 ale coś koło 1/4 do 3/4 z tyłu. Z 24-70 nie zauważyłem wogóle tego problemu. Może to wina ogniskowych i dlatego nie widać. Trzeba by aptekarską dokładność by to zbadać.
    D750 D700 D7000 + s10-20 + S20F1.8 N50F1.8 + N24-70 + N70-200 + uv SDEx:SD,CF + SB-800+SB900 PixelK + hexacoopter | Minolta D700si+28-200+5400xi| 300F4 + 120F2.8 + 80F2.8 + 50F4 + 30cm http://www.rafalbociek.rwbb.pl

Domyślnie

moj kupiony jakos w pazdzierniku, numer zaczyna sie na 204xxxx i wszysko lata jak trzeba
    czego nie podepne, idealnie w punkt, zadnych korekt

tylko 50/1.4G wyrabia cuda przy wspomaganiu z lapmy...

Domyślnie

Mi się korekta AF w D700 przydała w przypadku jednego szkła - Sigmy 70-200. Skoro jest i działa to dlaczego nie miałbym użyć?

Domyślnie

A ja spędziłem - oczywiście po odpowiedniej dawce forum - pół dnia na kalibrowaniu moich obiektywów z siedemsetką.
    Zadowolony z efektów - zapomniałem o tym i robiłem zdjęcia.
    Jakież było moje zdziwienie, kiedy pewnego razu zorientowałem się, że pomimo, że kalibracja "per szkło" została w aparacie zapisana, to cała ta korekta globalnie nie była włączona... bo ją jakimś zrządzeniem losu przypadkowo wyłączyłem

Dla mnie to jest jakby koniec dyskusji o tej korekcie w aparacie...
    24355050508080135105200...
    www.jswierad.pl

Domyślnie

Po rozmowie z "postepowymi" i dwoma panami z wsparcia technicznego uzyskałem kiedyś informację dotyczącą precyzyjne korekty AF, że nie ma przeciwskazań do używania tej funkcji aparatu, jednak należy pamiętać o wpływie korekty wartości domyślnej na wszystkie podpinane obiektywy...
    Zapis ze stron 347 (drugie zdanie), 348 (pierwsze) i to wyjaśnienie może zastanawiać

Mam wrażnie, że temat precyzyjnej korekty AF był juz wałkowany

edytuje, bo przeczytałem post powyżej - miałem dokładnie taka samą sytuację

.
    . . . - - - . . .

Bla, bla, bla

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    W jakim sensie ogłupia? U mnie działa bez zarzutu.
    I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
    http://instagram.com/adrwoz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adrian Zobacz posta
    W jakim sensie ogłupia? U mnie działa bez zarzutu.
    Jak Robin mówi, że głupia to głupia...

Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów