Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: CS3 + Intuos 4

Domyślnie CS3 + Intuos 4

Witam

Mam pytanie do userów CS 3. Proszę o info na temat skrótu lub kombinacji przycisków dla parametru "krycie" lub/i przepływ dla narzędzi ( pędzel, ołówek itp. ) Szukałem w ustawieniach PS ale nie mogłem znaleźć.
    Być może ktoś z Was konfigurował 'Tuch ring' i Expresskeys w Intuosie 4 i ma w tym temacie jakieś przemyślenia, będę wdzięczny za sugestie.
    Poniżej screen parametru krycie.

Domyślnie

wciskajac numerki na klawiaturze ustawiasz "krycie", a Shift+(cyferki) ustawiasz "przeplyw".

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez northrop Zobacz posta
    wciskajac numerki na klawiaturze ustawiasz "krycie", a Shift+(cyferki) ustawiasz "przeplyw".

Hmm Coś więc u mnie nie hallo. wciśnięcie ( cyferek) zmienia mi krycie a z Shift'em nie ma reakcji. Czyli dalej nie potrafię z klawiatury zmienić 'krycia'.
    Jest jeszcze coś. Gdy włączę/wyłączę funkcje areografu to wtedy albo krycie albo przepływ jest uaktywnione ale dalej bez Shift'a

Może przybliżę w czym jest problem. Chciałbym tak skonfigurować klawisze, że gdy wywołam skrótem daną funkcję wtedy myszą lub na tablecie scroll'em lub Tuch ring'iem będę zmieniał krycie pędzla.
    Może jeszcze tak, gdzie w pozycji skróty klawiaturowe mam szukać tych parametrów. Może mógłbym zaordynować skrót nowy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez step.tom Zobacz posta
    Hmm Coś więc u mnie nie hallo. wciśnięcie ( cyferek) zmienia mi krycie a z Shift'em nie ma reakcji. Czyli dalej nie potrafię z klawiatury zmienić 'krycia'.
    bede zgadywal, ze to literowka. ktorych cyfer uzywasz? bo wciskajac te cyfry po prawej stronie klawiatury nie bedzie dzialac. musisz uzywac tych cyfer polozonych nad klawiszami z literami.

Jest jeszcze coś. Gdy włączę/wyłączę funkcje areografu to wtedy albo krycie albo przepływ jest uaktywnione ale dalej bez Shift'a

Może przybliżę w czym jest problem. Chciałbym tak skonfigurować klawisze, że gdy wywołam skrótem daną funkcję wtedy myszą lub na tablecie scroll'em lub Tuch ring'iem będę zmieniał krycie pędzla.
    Może jeszcze tak, gdzie w pozycji skróty klawiaturowe mam szukać tych parametrów. Może mógłbym zaordynować skrót nowy
    nie mam Intuosa4. aczkolwiek jesli konfiguracja jest podobna do tego z Intuosa3, to probowales moze przypisywac Shift do jednego z przyciskow, a skale do tego touch ring'u? probowales moze robic to przez photoshop? (Edit/Keyboard Shortcuts)?

Domyślnie

bede zgadywal, ze to literowka. ktorych cyfer uzywasz? bo wciskajac te cyfry po prawej stronie klawiatury nie bedzie dzialac. musisz uzywac tych cyfer polozonych nad klawiszami z literami
    oki. Ale jest dokładnie odwrotnie. Ale działa

nie mam Intuosa4. aczkolwiek jesli konfiguracja jest podobna do tego z Intuosa3, to probowales moze przypisywac Shift do jednego z przyciskow, a skale do tego touch ring'u? probowales moze robic to przez photoshop? (Edit/Keyboard Shortcuts)?

Good idea... Z Shift'em spoko, ale nie wiem jak przypisać skalę do Tuch Ring'a. Przypisywanie odbywa się przez soft Intuosa. Trzeba podać skrót z PS i wpisać go w programowalne pole.

Tak wygląda przypisanie rozmiaru pędzla, czyli gdzieś w PS musi być oznaczenie dla krycia i przepływu. IMHO

Domyślnie

brak pomyslu, niestety. myslalem, ze moze da sie jakos przypisac strzalki do kontroli tego (tak, ze strzalki w prawo/lewo kontroluja Krycie, a gora/dol kontroluja Przeplyw) a nastepnie po prostu przypisac strzalki do kolka na tablecie. troche to okaleczone wyjscie z sytuacji, ale jakos nic mi nie przychodzi do glowy.

ostatecznie co mozesz zrobic, to dac krycie na 50% i po prostu wlaczyc czulosc naciskania priorem po tablecie, i po prostu przyciskaj mniej lub wiecej w zaleznosci od potrzeby

Domyślnie

ostatecznie co mozesz zrobic, to dac krycie na 50% i po prostu wlaczyc czulosc naciskania priorem po tablecie, i po prostu przyciskaj mniej lub wiecej w zaleznosci od potrzeby
    Próbowałem tak robić ale nie jestem w stanie z takim samym naciskiem przesuwać piórko po tablecie a co to znaczy pewnie wiesz zważywszy, że L to jest spora powierzchnia. Pewnie kwestia przyzwyczajenia. Dzięki Ci za zaangażowanie i pomoc a może jeszcze ktoś z 'wymiataczy' PS się dopisze.

Pozdrawiam

Domyślnie

jeszcze poeksperymentuje i popytam. jak wpadne na jakies nowe pomysly to dam znac :]

Uprawnienia umieszczania postów