Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 42

Wątek: D70 czy 20D??

Domyślnie

a tak se , sprawdzam czy moja skleroza nie postępuje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    PawelC - tak jak napisal alekw: dla jednych moze byc wada, dla innych zaleta. ja bym wolal miec cropa 1.5, ale sa tacy co beda wolec 1.6

Cytat Zamieszczone przez rocznik70
    No to moje okulary też są chyba złote. A co więcej, nawet panowie przeprawadzający test lustrzanek dostępnych na naszum rynku mają takowe okulary bo też zauważyli wiecej szczegółów w 6mpix d70 niż w 8mpix 20D.
    nie wiem kto prowadzil ten test, ale mowie o wlasnych wrazeniach z ogladania przykladowych zdjec.

A jeśli tej ekipie testującej można było zarzucić brak obiektywizmu to raczej na korzyść Canona a nie Nikona.
    moze nie uogolniajmy. brak obiektywizmu jest na strone tego, kto lepiej smaruje. a zakladanie, ze Canon zawsze bardziej smaruje jest chyba zbyt duzym uproszczeniem. Phil Askey dla odmiany dopatrzyl sie wiecej szczegolow w 20D. a mowiac szczerze, mam do niego wieksze zaufanie niz do domoroslych testerow z jakiegos Chipa czy bog jeden wie skad...

Ale nie zameirzam Cie przekonywać. Bo skoro widzisz że 18-55 to nie jest zły obiektyw to widać masz niespotykany wzrok...
    chyba Ci troche nie wyszlo. napisalem, ze 18-55 nie jest zly tak jak go maluja, a juz na pewno nie w swojej cenie. pozwol, ze zadam jedno krotkie pytanie: ile zdjec wykonanych tym obiektywem widziales i ile wykonales sam?
    Co do ilości szczegółów rejestrowanych przez aparaty to też pisałem o tym ca sam widziałem na potwierdzenie moich doznań przytoczyłem test z gazety. Jak dokonywałem wyboru systemu, to bradzo mocno "onanizowałem" się sprzętowo. Bardzo kusiła mnie matryca w 20D. Ale tylko do czasu kiedy dzięki uprzejmości kilku osób zrobiłem kilka zdjęć testowych 20D + 50mm1.8( chyba wersja II ) i D70 + 50mm 1.8. Powiekszyłem te zdjątka do formatu a4 i nie wierzyłem własnym oczętom. Podobnie widziało jakiś 10-15 osób którym pokazywałem zdjęcia. D70 były bardziej ostre i bardziej szczegółowe. To między innymi zadecydowało że wybrałem D70. Co do domorosłości testerów w pełni się z Tobą zgadzam.

Co do Kita Canona to zrobiłem nim kilkadziesięt zdjęć (miałem pożyczonego 300D + kit ) podczas gdy byłem w posiadaniu kompaktowego cyfraka Panasonic FZ20. Panasonic ze swoją mniejszą (gabarytowo) i pikselowo matrycą robił (oczywisci poza szumami ) zdecydowanie lepsze zdjęcia.

to by było na tyle. A przy okazji witam Cię wśród zarejestrowanych
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Powiekszyłem te zdjątka do formatu a4 i nie wierzyłem własnym oczętom. Podobnie widziało jakiś 10-15 osób którym pokazywałem zdjęcia. D70 były bardziej ostre i bardziej szczegółowe.
    Canon jest bardziej konserwatywny jesli chodzi o wyostrzanie. a nie od dzis wiadomo, ze wrazenie szczegolowosci jest pochodna wrazenia ostrosci zdjecia.
    w pelni miarodajnym testem byloby staranne przygotowanie zdjec pod katem wyostrzenia (cyknac RAW-y, dobrze przerobic w PS, potem dobry USM i filtr gornoprzepustowy, itd. itp.). nie sadze, zeby wtedy rozstrzyganie szczegolowosci dawalo tak jednostronne rezultaty.

Co do Kita Canona to zrobiłem nim kilkadziesięt zdjęć (miałem pożyczonego 300D + kit ) podczas gdy byłem w posiadaniu kompaktowego cyfraka Panasonic FZ20. Panasonic ze swoją mniejszą (gabarytowo) i pikselowo matrycą robił (oczywisci poza szumami ) zdecydowanie lepsze zdjęcia.
    bez przesady. przy malej matrycy FZ20 nie jest w stanie uchwycic tylu szczegolow co 300D z nawet takim obiektywem. ale jesli chodzi o wlasnosci optyczne, to sklonny jestem uwierzyc, ze szklo wlozone w Panasonica jest niegorsze niz kit Canona. marka Leica do czegos zobowiazuje.

to by było na tyle. A przy okazji witam Cię wśród zarejestrowanych
    rowniez witam

Anonymous
    Gość

Domyślnie

Cytat:"
    ja wybralem to drugie rozwiazanie i wcale nie zaluje...

he he my to wiemy, ale czy nor o tym wie? Laughing
    "

mniej wiecej orientuje sie w cenach i wiem ze canon jest drozszy ale nie pisalem jaki przedial
    kasowy mnie interesuje bo najprawdopodobniej skonczyloby sie na tym ze bierz D70 bo tanszy... a ja chcialem zeby ktos napisal to co Akustyk zestawienie plusy jednego i drugiego...dzieki za pomoc

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    bez przesady. przy malej matrycy FZ20 nie jest w stanie uchwycic tylu szczegolow co 300D z nawet takim obiektywem. ale jesli chodzi o wlasnosci optyczne, to sklonny jestem uwierzyc, ze szklo wlozone w Panasonica jest niegorsze niz kit Canona. marka Leica do czegos zobowiazuje.
    bez przesady...różnica matrycy jest tylko 1,3, a różnica w szkle ogromna...
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ALF
    bez przesady...różnica matrycy jest tylko 1,3, a różnica w szkle ogromna...
    1,3 czego? bo jak mnie megapikselami chciales poszczuc to nie tedy droga

ja mialem na mysli rozmiar fizyczny matrycy, a co za tym idzie tez pixel pitch. bo sila rzeczy przy 1/2.5" Panasonica matryca 300D jest potezna. a co to oznacza dla szczegolowosci zdjec, to chyba mowic nie musze

specyfikacje

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

fizycznie masz rację...ale przy zdjęciach do A4 nie będzie różnicy - widziałem na własne oczy no i podziel tą matrycę przez cenę
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ALF
    fizycznie masz rację...ale przy zdjęciach do A4 nie będzie różnicy - widziałem na własne oczy no i podziel tą matrycę przez cenę
    no nie... no bez takich argumentow padla opinia, ze Panasonic robi lepsze zdjecia niz 300D. zakwestionowalem ja z uwagi na nie ulegajacy watpliwosci fakt wyzszej rozdzielczosci zdjec 300D. o cenie nie bylo tam mowy.

a co do roznicy do A4... troche za pozno jest, a mnie jeszcze robota czeka, ale jakbys chcial to moge jutro wyliczyc ile w jezyku dpi jest faktycznej roznicy w rozdzielczosci miedzy 300D a FZ20 jakby drukowac na A4. zareczam Cie, ze roznica jest mierzalna i z powodzeniem obserwowalna golym okiem. na pewno nie duza, ale z opiniami "do A4 nie bedzie roznicy" jednak bym sie nie rozpedzal.

pozdr wracam do roboty, poklepac troche PHP ale jeszcze tu zajrze

Domyślnie

O rozdzielczości obrazu decyduje zespół matryca / obiekty a gdzieś po drodze jeszcze filtr dolnoprzepustowy eliminujący morę ale wpływający także na kontrastowość detali. Czyli rozdzielczości będzie decydowało najsłabsze ogniwo. A to nasjłabsze ogniwo to kit canona.
    A panas ma szkło naprawdę dobre, filtr dolnoprzepustowy zestrojony podobnie jak w D70 i dlatego oddaje tak ostry obraz.

A odnonie DPI to ani z 5 ani z 6mpix 300DPI nie wyjdzie bez interpolacji
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

O rozdzielczości obrazu decyduje zespół matryca / obiekty a gdzieś po drodze jeszcze filtr dolnoprzepustowy eliminujący morę ale wpływający także na kontrastowość detali. Czyli rozdzielczości będzie decydowało najsłabsze ogniwo. A to nasjłabsze ogniwo to kit canona.
    masz racje i nie masz. rozdzielczosc widziana przez matryce jest pochodna tego co piksele rejestruja widzianego przez obiektyw. tzn. jesli piksele sa rzadziej rozlozone na matrycy (jak w 300D) to relatywna rozdzielczosc optyczna obiektywu moze byc mniejsza, a szczegolowosc obrazu nadal pozostanie wysoka. w przypadku bardzo gesto upakowanych pikseli (jak 5Mpix w 1/2.5) konieczna jest bardzo dobra optyka, zeby zapewnic podobna szczegolowosc. i tu wchodzi w gre fizyka - po pierwsze dyfrakcja(?) swiatla na soczewkach (ktore sa w stanie przepuscic skonczona ilosc linii na mm) a po drugie fizyka ladunkow na matrycy, ktore przy 1/2.5 po prostu chetniej robia "chopsasa" niz na klatce formatu prawie-DX. skutek jest taki, ze aparat o wiekszej matrycy w latwiejszy sposob osiaga okreslona rozdzielczosc (bo wystarczy relatywnie badziewne szklo).

A panas ma szkło naprawdę dobre, filtr dolnoprzepustowy zestrojony podobnie jak w D70 i dlatego oddaje tak ostry obraz.
    wierze na slowo, bo nie ogladalem. mimo wszystko wierze tez w optyke i ograniczenia fizyczne.

A odnonie DPI to ani z 5 ani z 6mpix 300DPI nie wyjdzie bez interpolacji
    ale nie-300 moze znaczyc np. 150 kontra 250. a jakby nie patrzec bedzie to widac

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów