Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Magda i Jarek

Domyślnie Magda i Jarek

Witajcie

W połowie maja byłam gościem na ślubie znajomych - Magdy i Jarka. Była to świetna okazja, żeby w praktyce spróbować tego, czym od dawna się zachwycam tutaj na forum i na stronach prywatnych Kaliny, Adama i innych fotografów.

Nie jest łatwo Jest masa czynników nad którymi trzeba panować i o których trzeba pamiętać, a dodatkowo trzeba być elastycznym i improwizować. Przyznaję szczerze, że poległam technicznie na iso - kompletnie o tym zapomniałam. Na szczęście w porę sobie o tym przypomniałam...dobrze też, że całość była robiona w nefach

Specjalnie na tą okazję pożyczyłam 50/1.8 i to był mój pierwszy dzień z tym obiektywem, stąd wiem, że czasami coś jest ucięte, czasem nie ma ostrości tam gdzie trzeba, a czasem nie mam jej nigdzie

Zapraszam więc na krótki reportaż ze ślubu Magdy i Jarka. Dodam od razu, że w kościele robił zdjęcia fotograf główny, był też kamerzysta, więc ja się nie pchałam.

1.

2.

3. Karol był najbardziej zaskoczony całą sytuacją...'co też mama i tata robią?'

4. 'i dlaczego mama ma dziś taką wielką, szeleszczącą sukienkę? W ogóle nie można się przytulić'

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

Poległam też na wbudowanej lampie, ale nie miałam innego wyjścia niż jej użyć :/

13.

14.

Na dokładkę dwie sklejki

15.

16.

Mam nadzieję, że widać moje starania zarówno w kadrowaniu jak i obróbce. Niech przy wielu minusach jakie ja sama widzę chociaż to mi zostanie policzone na plus

Na całość zapraszam na mojego bloga. Pozdrawiam
    Im gorsze zdjęcie tym więcej sfrustrowanych trolli.

www.photorganic.blogspot.com

Domyślnie

2,6,12,13,14 nie bardzo reszta ładne

Oszczędny w słowach
    Miasto
    mysłowice

Domyślnie

Jak na pierwsze próby to bardzo ładnie mnie osobiście sie podobaja może na 14 troszke za dużo szumu (Naturalny czy ps ) lampa na wprost na 13 ,14 brzydkie cienie rzuca, ale co ja tam sie znam jestem tylko mega amatorem .Specjaliści pewnie bardziej doradzą co i jak .

Domyślnie

Dzięki

Lampa wbudowana to samo zło i akurat te zdjęcia są czysto pamiątkowe, ale jakby kończą całą historię, więc je zamieściłam.

pzdr

Domyślnie

Najbardziej z całości ujmują mnie 6 i 8.
    Jak na same początki i taki sprzęt naprawdę jest więcej niż dobrze.
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Dziękuję za tak miły dla mnie komentarz. Przyznam, że od razu urosłam parę cm
    Tym bardziej, że przed weselem dużo siedziałam między innymi na Twojej stronie żeby się jakoś na sucho przygotować.

pzdr

Domyślnie

Też ostatnio miałem okazję spróbować na weselu i chrzcinach (oczywiście nie jako fotograf, tylko gość).

Nie jest łatwo Jest masa czynników nad którymi trzeba panować i o których trzeba pamiętać, a dodatkowo trzeba być elastycznym i improwizować. Przyznaję szczerze, że poległam technicznie na iso - kompletnie o tym zapomniałam. Na szczęście w porę sobie o tym przypomniałam...dobrze też, że całość była robiona w nefach
    Skąd ja to znam . Wysokie ISO po wyjściu z kościoła, tu kadr przycięty, tam coś wlazło niepożądanego - wiele można wymieniać. Poza tym "niewcinanie się" głównemu fotografowi/kamerzyście (na to jestem szczególnie uczulony, bo wiem co to znaczy) powoduje znaczne ograniczenie w chwytaniu ciekawych kadrów.

Jak na zdjęcia amatorskie, to bardzo dobra seria - ciekawe, czy zawodowiec zrobił lepsze?
    Trochę drobiazgów do zmian by się uzbierało - pewnie sama sporo byś poprawiła, ale to dopiero się zauważa na spokojnie w domu przed monitorem (przynajmniej ja tak mam ).

Teraz trochę czepiania (na swoich zdjęciach takie rzeczy zauważam za późno).
    Może tak było zamierzone, ale osobiście bym wolał, aby na 1 i 2 oba oczka były ostre, a nie tylko po jednym. Podobnie na 15 bardziej bym się skłaniał do pokazania wszystkich rąk w płaszczyźnie ostrości. Na 14 ostrość na zasłoniętą Panią Młodą, a odsłonięty Pan Młody poza obszarem ostrości. Na 4 troszkę więcej sukienki. Przy 5 brakło polarka.

Podsumowując, kadry udane z fajną obróbką.
    Coraz więcej sprzętu (D70s pozostał), tylko ciągle czasu i umiejętności mało

Domyślnie

Jak na początek jest naprawdę dobrze. Sama wiesz gdzie poszło nie najlepiej, a to już dużo. Najważniejsze są chęci. Umiejętności przyjdą z czasem, przynajmniej ja cały czas mam taką nadzieję

Domyślnie

Może tak było zamierzone, ale osobiście bym wolał, aby na 1 i 2 oba oczka były ostre, a nie tylko po jednym. Podobnie na 15 bardziej bym się skłaniał do pokazania wszystkich rąk w płaszczyźnie ostrości.
    Co do 1 i 2 całkowicie się zgadzam. Pległam, bo kompletnie nie mam opanowanej GO w tym obiektywie. To był też moment katastrofy z iso, więc zdjęcia wychodziły mi za ciemne gdy zmniejszałam przesłonę...no i wyszło jak wyszło
    15 z kolei zaplanowane. Dłoń Magdy była ładniejsza

Dziękuję wszystkim za komentarze Byłam ciekawa jak odbierzecie obróbkę i w ogóle całość tej historii. Teraz wiele rzeczy zrobiłabym mam nadzieję lepiej, więc oby były ku temu okazje

pzdr

Domyślnie

jak na pierwszy raz jest naprawde dobrze. podoba mi sie kolorystyka na 1,5,6,7,8,9,10. konwersja do bw na 2 tez nie najgorsza. pomijam sprawe kadrow poniewaz rozumiem, ze bylas jako gosc i nie wypadalo wchodzic w droge pierwszemu. moim faworytem jest nr6,7,8 (tylko szkoda zamknietych oczu na 7).

pozdrawiam
    Marcin
    | Nikon |

Uprawnienia umieszczania postów