Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Domyślnie Filtr szary a ekspozycja.

Mam do was pytanie bo trochę się zdziwiłem. Pierwsze kilka strzałów po zakręceniu filtra NDx400 (aparat tryb A) i aparat naświetlał klatkę poprawnie - tzn. Wczoraj jednak okazało się że praktycznie każde zdjęcie jakie robiłem było niedoświetlone o kilka działek przysłony - musiałem przejść na manual. Czy to normalne? Aparat mierzy sobie światło a mimo to fota jest ostro niedoświetlona... Czy to możlie że np. przez muszlę gdzieś wpada trochę światła które oszukuje tak automatykę? Nie mam wprowadzonych żadnych korekt itp. Zdejmuję filtr i wszystko wraca do normy...

Mam problem czy tak ma być?
    Al "CAPONE" Bundy
    Puszka, słoik, świeczka... tylko brak talentu.

Domyślnie

Ja miałem w zestawie taką zatyczke do wizjera, co by właśnie światło nie wpadało podczas dłuższych ekspozycji... może to w tym tkwi problem? Ale teoretycznie wtedy powinno prześwietlać...
    Ja nie wiem, teoretyzuje tylko, nie miałem jeszcze styczności z takimi czasami, choć od jakiegoś czasu mam nabitą głowe tymi filterkami

Domyślnie

A może NDx400 zabrał tyle światła że światłomierz w trybie A wyszedł poza zakres w którym działa?
    Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120

Domyślnie

rób na manualu bo i tak cię nie ominie, po kilku sesjach będziesz wiedział ile ustawić, potem rzut oka na histogram i ewentualna poprawka przy takich czasach to już nie apteka, wężyk albo pilot się przydaje.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mateo912 Zobacz posta
    A może NDx400 zabrał tyle światła że światłomierz w trybie A wyszedł poza zakres w którym działa?
    najprawdopodobniej

Domyślnie

Śmiejcie się ale coś w tym jest. Faktycznie z nakręconym filtrem w południe nie ma problemu - ekspozycja dobierana jest prawidłowo. Problem pojawia się gdy jest pochmurno lub się zciemnia - ewidentnie automatyka głupieje i niedoświetla o kilka działek...

Zauważyłem jednak inną tendencję. Umownie filtr szary nie ma wpływu na obrazowanie poza wydłużeniem czasu. W praktyce zaobserwowałem znaczną poprawę nasycenia kolorów po zapięciu filtra. Porównałem kilka zdjęć i okazuje się że NDx400 wysyca bardzo ładnie kolor zwłaszcza w cieniach. Tego już nie potrafię zrozumieć...
    Al "CAPONE" Bundy
    Puszka, słoik, świeczka... tylko brak talentu.

Domyślnie

a nie zauważyłeś zwiększenia kontrastu? jeśli tak to masz odpowiedź
    Zwiększając kontrast, jednocześnie zwiększa się nasycenie kolorów(a przynajmniej oko to tak widzi).
    Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120

Uprawnienia umieszczania postów