Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 49

Domyślnie Canon 450d + kit czy Nikon d80 + 18-70 mm

Witam,

mam problem, ponieważ z produkcji został wycofany N d80, którego bardzo chciałam kupić na wakacjach. Z racji tego, że nie ma już nowych (lub są po kosmicznych cenach), przyjrzałam się cenom używanych. Owszem, są zadowalające, ale co z tego, jak i tak trochę nadpłacę niż w Euro Rtv Agd (2550zł). Chciałam kupić używanego d80 + nowy 18-70mm, ale wtedy wynosi to około 1800 + 900zł, dając nam 2700zł... Trochę mi to nie na rękę, aczkolwiek to jest lepszy obiektyw od Kit'a z którym był d80 sprzedawany w Euro.

Canon jest tańszy od Nikona. W Euro jest za 2 z czymś, z obiektywem Kit. Wiem, że obie te marki są dobre, ale kompletnie nie wiem teraz co wybrać. Nowego Canona 450d + kit czy uż.Nikona d80 + obiektyw 18-70mm.

Ma ktoś doświadczenia z jednym i drugim, który wybór byłby rozsądniejszy? A może w ogóle inne modele?

Edit//

W Euro Nikon d5000 jest za 3xxx zł, z Kitem, nad nim też się zastanawiam... to w końcu bardzo dobry aparat, ale.. jakoś tak. Cena jak na niego, raczej zachęcająca..

Gdzie moge znaleźć najtaniej d90 wraz Kitem albo samo Body?
    Ostatnio edytowane przez ogonowa ; 13-06-2009 o 16:17

Domyślnie

Twoje pieniądze - Twój wybór - Ty będziesz robić zdjęcia.
    "Obmacać" jedno i drugie, sprawdzić co lepiej leży w łapkach, poczytać instrukcje, przejrzeć forum N i C.
    Tak naprawdę to nikt za Ciebie nie podejmie decyzji, a za chwilę wybuchnie tutaj dyskusja o wyższością "świąt bożego narodzenia nad wielkanocnymi i odwrotnie"
    Tutaj jest... podpis

Gaduła Awatar timi
    Miasto
    Golub-Dobrzyń
    Wpisów
    3

Domyślnie

Ten kit od canona to faktycznie nazwa idealnie do niego pasuje. Nikonowski jest zdecydowanie lepszy. Zastanów się czy nie lepiej kupić używanego tamrona. Co do puszki to tak na szybko canon da cieplejsze kolorki.

Domyślnie

widzisz miałem ten sam dylemat ... pare lat temu. Przede wszystkim u mnie jednak zadecodowała większa "wierność" nikona w oddawaniu tego co widzimy. Nie jestem az tak zakochany w nikonie żeby mówić ze C to d ... Tak czy inaczej musisz pamiętac że decydujesz się na system. Jeśli kiedyś zechcesz zmienić "coś" to w tym samym systemie. Oczywiście znajdą się tacy, którzy mają ot chociażby 450D i np D3 ale to raczej wyjątki. Ja swojej drogi wyboru nie żałuję a zadecydowało u mnie to co kolega wyżej napisał ... "jak leży". Po wielu teoriach na temat obu marek poszedłem do sklepu i chwyciłem właśnie bodajże Twój zestaw. Wiedziałem że to musi być N, kiedy poszedłem półkę wyżej i chwyciłem puchy PRO wybór był oczywisty NIKON udanego wyboru kolego
    kilka puszek jakieś szkła i brak spiżarni do przechowywania + masa nauki ;p

Domyślnie

A ja polecę coś tańszego, a naprawdę bardzo solidnego i dobrego dla amatora (chyba takim jeszcze jesteś?):
    PENTAX k200 - wycofany z produkcji bo robił za dużą konkurencję wyższym modelom, ale dostaniesz jeszcze za mniej niż 2000
    "Z pasją fotografuj życie, ale nie zapomnij i żyć z pasją" Z. Kamm

Domyślnie

Jap, ja nigdy nie miałam jeszcze lustrzanki, więc chcę wybrać coś w miarę przyzwoitego, ale nie jakiegoś kita... dzięki za info.

Ja niestety nie mam już jak zmacać N d80.. nie ma go już w sklepach, ech. Ale chyba jednak pozostanę przy pierwotnym pomyśle, i wybiorę Nikona. Używaka jakiegoś kupię i nowy obiektyw.

Zbanowany
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

na Twoim miejscu nie wchodziłbym ani w d5000 ani w 450d
    to najniższa półka w obu systemach - po jakimś czasie odczujesz to i paru rzeczy będzie Ci w nich brakować (mz oczywiście)
    ja na Twoim miejscu po prostu dałbym ogłoszenie na giełdzie
    kupię d80 do xxx zł do xx przebiegu - czesto ludzie sprzedają aparaty ze śmiesznym przebiegiem, zadbane
    a jeśli koniecznie chcesz nowkę body - kup body d90 nówkę
    i kita 18-70 na giełdzie za 500 spokojnie wyrwiesz

Domyślnie

Myślę, że kolega "amirez" wyrazil dokladnie to co kazdy ci powie. Podotykaj, poczytaj instrukcje. Ja, kiedy chcialem kupic lustro mialem taki sam problem. Wczesniej robilem Lumix'em FZ30 a Canon dawał mi podglad LV. Mocno sie zastanawialem bo wydawalo mi sie wazne, ze przy kadrowaniu z "żaby" (np.) podglad na zywo jest miły.Chodziłem po sklepach, czytałem fora i padło jednak na D80 Ważniejszym kazało się że ma dwa kólka nastawcze i dodatkowy wyświetlacz. Do tego wybralem 18-105 VR. Chyba najlepsze szkło dla popczątkujacego (ale tu moge sie mylić). Potem zapragniesz juz tylko jasności... Ale ty wybierasz ty decydujesz... powodzenia

Domyślnie

Tak wiec bez zastanowienia bral bym tego D80 uzywke......ale to moje zdanie.....
    450D jest z nizszej polki choc matryca lepsza.....ale brak wyswietlacza u gory jest denerwujacy......
    Co do KITa z D80 to nie jest taki zly a juz na 100% lepszy od KITa Canona.....
    Przymiarka, dopasowanie i wybor bedzie dokonany
    18-70 to bardzo fajny i dobrze wykonany KIT wlasnie!
    Pomysl tez o 18-105 VR nie jest zly cena taka sama - minus plastikowy bagnet.....
    Poczytaj o tych aparatach i przemysl to na spokojnie.....
    Pamietaj ze N D80 to kult
    Pozdrawiam

Domyślnie

kolego jeśli jeszcze nie kupiłeś to z całego serca odradzam canona 450
    to dobry aparat pod warunkiem że zapodasz do niego porządne szkło a i tak jeśli chodzi o zdjęcia przegrywa z d80
    mam porównanie canona 450d (właśnie go sprzedaję) z d80 mojej kuzynki
    po obejrzeniu jej zdjęć zdecydowałem się na lustrzankę i padło na 450 bo wszędzie zachwalany czego on tam nie ma i tu zaskoczenie - przepaść w jakości zdjęć między 450 a d80 na korzyść d80
    ze względu na to że nie ma już nowych d80 zakupiłem d90 i pomimo groźby błędów itp itd jestem zauroczony jakiścią zdjęć a przecież o to w tym wszystkim chodzi - nie o puszki, wielkość i umiejscowienie wyświetlaczy oraz ich ilość bo do tego można się przyzwyczaić
    najważniejsze jest zeby zdjęcia nam się podobały więc radzę przed zakupem weź sobie kartę zrób kilka zdjęć różnymi modelami i obejrzyj je dokładnie na kompie i nieważne z czego ci się spodobają (olympusa, sony, canona, nikona) bierz tego który wg. Ciebie robi najlepsze zdjęcia BO TO MA CIESZYĆ !!! (a nie imponować)
    pozdrawiam

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów