Close

Strona 6 z 42 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 417

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    aaa i 4 GB porządnego ramu na XPka, a nie jakiegoś powolnego badziewia Ci wystarczy, nie w ilości a w szybkości dynks z tym ramem,
    Taaa akurat (super szybki ram vs. superwolny to 2% wydajności). Chyba że porównujemy DDR3 do DDR2 to na AM3 różnica jest 5%

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kobyll Zobacz posta
    Słucham w takim razie Robin propozycji - do wydania 2000zł
    Podstawa dobrze złożonego i stabilnego komputera to:
    1. Płyta główna
    2. Zasilacz

Ja wiem, że u nas w kraju to różne teorie chodzą i opinii tyle, ile ludzi. Niestety większość osób ładuje pieniądze w procesor, ram, kartę grafiki, a po łebkach traktuje te dwa podzespoły. Nie ważny procesor, nie ważny RAM, jak płyta będzie lipna albo będzie dostawać prąd o zaniżanych lub zawyżanych parametrach. Jedno i drugie to brak 100% możliwości sprzętu. Stabilność to płyta główna (to serce komputera wbrew pozorom) ze stabilnym i bezpiecznym zasilaczem, który podaje maksymalnie idealne parametry i który, co też ważne, w przypadku awarii sam siebie wyśle na tamten świat, a nie pociągnie jeszcze trochę innych podzespołów. Na tych dwóch elementach nie ma co oszczędzać i nie ma co pchać się w wynalazki. Proszę mi wierzyć, nie jeden komputer składałem i nie jedno z nimi przeszedłem. Procesor zawsze można wymienić, ram dołożyć, a płyta raz włożona i dobrze wybrana służy i służy.

PS. Co niektórym po super grafie, potężnej ilości ramu, jak zasilacz nie wyrabia prądowo albo charakterystyka jego pracy nie daje nabrać podzespołom wiatru w żagle? Potem są resety, mniejsza wydajność niż u sąsiada, brak stabilności, itd.
    Ostatnio edytowane przez Krzysiek82 ; 18-05-2009 o 19:29
    Aparat, dwa szkła, lampa

Domyślnie

Krzysiek82 - opisałeś teorię, teraz prosimy o konkrety: firmy, przedziały cenowe itp., bo z parametrów na stronach internetowych nie da się wyczytać czy coś jest lipne, czy zawyża, czy stabilne.

Domyślnie

różnice pomiędzy płytami tutaj http://www.asus.pl/search.aspx?searc...&searchkey=P5Q, architekutra 32 bitowa tylko do 3gb ramu . za około 600 zł masz ASUS P5N-D, za kolejne ok. 400 2 karty 9500 GT w trybie Sli, procka za 200 zł dostaniesz P4 na LGA 775 (starczy no chyba że gracz jesteś namiętny wtedy E8400 za ok. 650 zl ), ram 4GB ddr3/1066 to koszt ok. 250zł, zasilacz najchętniej chieftec min 600w z 2 wentylami, napędy i skorupa wybór własny. z chłodzeniem na procka innym niż wersja box jak niegrasz to odpuść szkoda kasy jak już to np. thermaltake. Dorzuć dwa twarde np. 320 gb na raid-zie zapis na drugi dysk tego samego co na dysk sytemowy wrazie wysypki jedneg dysku masz na drugim wierną kopię. to tak na szybko.
    właśnie doczytałem kolegę krzysiek82 płyta i zasilacz to podstawa - święta prawda
    D700 N 24-70 + inne klamoty

Oszczędny w słowach Awatar JacKill
    Miasto
    Okolice Kielc

Domyślnie

Sory, ale po co pchac się w SLI, skoro za 400zł można mieć w tej chwili Radka 4770? Po co P4, skoro za 200zł jest E2180, który podkręcony do 3GHz spokojnie starczy, a za jakiś czas można bezboelśnie przejść na Quada? Po co 2 wentyle w zasilaczu, skoro 1x 14cm zrobi to lepiej i ciszej?

Domyślnie

wentyle bo działają a tak poważnie wewnętrzy zasysa z wnętrza drugi wypirza na zewnątrz (przynajmniej w moim tak to działa)
    grafa- tu cytat z TH - Jeżeli chodzi o wydajność 3D, przewaga PCI Express nad AGP jest minimalna. a już dwie sli za cenę jednej pci-e są napewno są wydajniejsze. Cena jednakowa 2 x 9500 gt a R4770.
    Procek nie wszyscy bawią się w O.C. akurat przy tej płycie czy innej podobnej można wymienic na każdy z LGA 775 P4, CORE Duo czy Quadro . zawsze każdy z nas ma inne zdanie i dobrze pozdrówka
    D700 N 24-70 + inne klamoty

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kobyll Zobacz posta
    Słucham w takim razie Robin propozycji - do wydania 2000zł
    A prosze bardzo. Ja bym sobie taki komputerek skleił na Twoim miejscu, da radę ze wszystkim co dziś chcesz robić.

Gigabyte GA-EP45-DS3LR RAID
    http://www.allegro.pl/item630246249_..._warszawa.html

PROCESOR INTEL CORE 2 DUO E8400 2X3.0 BOX
    http://www.allegro.pl/item633332556_...x_fv_wroc.html

RAM 4GB GEIL 2x2GB DDR2 PC800 CL4-4-12 800Mhz ULTRA, albo jakiś PATRIOTY LLK 800MHZ CL 4
    http://www.allegro.pl/item634344626_...mhz_ultra.html

nagrywarka LG za góra 120zł

DYSK SEAGATE BARRACUDA 500GB ST3500410AS SATA II 16MB najlepiej dwie sztuki jak kasy starczy to RAID 0 postawisz i dopiero będzie rakieta.

karta graficzna
    http://www.allegro.pl/item633624676_..._fv_sklep.html
    RADEON X300 128 MB VGA, DVI, TV-out

zasilacz na przykład ten ale wybór jest większy ważne żeby moc miał na 12 woltowych liniach a nie jak Chifteki na 5 i 3 V do niczego dla dzisiejszych nowoczesnych płyt głównych nie potrzebne.
    http://zenfist.pl/topower-silentez-450w-p-2458.html

No na koniec jakaś sztywna buda to pewnie ze 200zł trza wydać

Cyrka 2000zł wyszło na jednym HD bo na dwóch troszkę drożej no i budę możesz kupić za 100zł ale ja bym takiego szmelcu nie kupował, a komputer nie do pokonania żadnym programem który będziesz używał.
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 18-05-2009 o 22:18

Domyślnie

A prosze bardzo. Ja bym sobie taki komputerek skleił na Twoim miejscu, da radę ze wszystkim co dziś chcesz robić.

Gigabyte GA-EP45-DS3LR RAID
    http://www.allegro.pl/item630246249_..._warszawa.html

PROCESOR INTEL CORE 2 DUO E8400 2X3.0 BOX
    http://www.allegro.pl/item633332556_...x_fv_wroc.html

RAM 4GB GEIL 2x2GB DDR2 PC800 CL4-4-12 800Mhz ULTRA, albo jakiś PATRIOTY LLK 800MHZ CL 4
    http://www.allegro.pl/item634344626_...mhz_ultra.html

nagrywarka LG za góra 120zł

DYSK SEAGATE BARRACUDA 500GB ST3500410AS SATA II 16MB najlepiej dwie sztuki jak kasy starczy to RAID 0 postawisz i dopiero będzie rakieta.

karta graficzna
    http://www.allegro.pl/item633624676_..._fv_sklep.html
    RADEON X300 128 MB VGA, DVI, TV-out

zasilacz na przykład ten ale wybór jest większy ważne żeby moc miał na 12 woltowych liniach a nie jak Chifteki na 5 i 3 V do niczego dla dzisiejszych nowoczesnych płyt głównych nie potrzebne.
    http://zenfist.pl/topower-silentez-450w-p-2458.html

Cyrka 2000zł wyszło na jednym HD bo na dwóch troszkę drożej no i budę możesz kupić za 100zł ale ja bym takiego szmelcu nie kupował, a komputer nie do pokonania żadnym programem który będziesz używał.
    W tej cenie można by już iść w DDR3 (2x2GB Kingston 1333 to 215 PLN).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mcl Zobacz posta
    Krzysiek82 - opisałeś teorię, teraz prosimy o konkrety: firmy, przedziały cenowe itp., bo z parametrów na stronach internetowych nie da się wyczytać czy coś jest lipne, czy zawyża, czy stabilne.
    Nie mi jest dyktować komuś sprzęt, a zwłaszcza rozdysponować czyjeś pieniądze. To nie jest poradnik teoretyczny, napisałem coś, co jest prawdą i według tego należy postępować jeśli nie chcemy potem problemów. A za ile i jaki model, to autor sobie wybierze, byle trzymać się jednej zasady: dobra płyta + dobry zasilacz.

Jeśli chodzi o zasilacze, to po prostu trzeba zacząć szukać od tych najtańszych najlepszych. Z tych dobrych marek to można polecić np. firmę Chieftec, SilverStone, Tagan, ThermalTake, Topower i inne z górnej półki cenowej. Oczywiście są to zasilacze od około 180 zł w górę i tak z 2-3 razy cięższe od szmelcu za 80 zł. Sam używam Chiefteca zarówno w domu jak i w pracy, znam wiele osób posiadający tej marki zasilacz i złego słowa nie mogę powiedzieć, tym bardziej że kosmicznie drogie nie są, a wręcz tanie przy pozostałych markach (np. Taganie czy ThermalTake). Oczywiście zasilacz za 80 zł też będzie chodził, ale jeśli coś się stanie, to na pewno nie tylko jego trzeba będzie wywalić na śmietnik (także poparte osobistym doświadczeniem).

Gdzieś kiedyś znalazłem takiego linka odnośnie polecanych zasilaczach: Zasilacze

Co do płyt głównych. Jedno jest pewne, AsRocki, ECS i inne wynalazki odpadają. Ja wiem, AsRock ma fajne ceny, ma wiele modeli, ale każdy komputer który dziwnie pracuje i przechodzi przez moje ręce ma właśnie AsRocka na pokładzie. To taka budżetowa marka, wbrew temu co niektórzy sprzedawcy i użytkownicy twierdzą. Oczywiście psuje się wszystko, nawet te markowe puszczą dymka, taki urok skomplikowanej elektroniki. Z godnych marek to Asus, MSI, GigaByte, Abit (ponoć spadła jakość), może trochę pozostający w zaciszu Epox (kiedyś niezły). Wiadomo, że jedni polecąja Asusa, a drudzy nie, bo zdarzały im się uszkodzenia. Ja polecam Gigabyte, bo od lat na nich jadę i nic się nie dzieje, ale znajomemu się popsuła jedna płyta. Mimo tych wpadek, to są to sprawdzone firmy. Z AsRockiem i ECS ja osobiście miałem przejścia i oceniam te marki negatywnie. Co do modelu to wiadomo, musi być pod procesor, obsługa najszybszych pamięci jakie są pod daną platformę, ilość slotów, itp. W pudełku w przypadku tych firm dostniemy mnogość kabli, przejściówek i dupereli, na to nie ma co patrzeć.

Dokładnie, tania obudowa z cieniutkiej blachy to problemy z rezonansem i z odkształcaniem się, brakiem sztywności. Sztywność obudowy to bardzo duży plus. No i cena niestety od 200 zł (i tak trochę mało) w górę.
    Ostatnio edytowane przez Krzysiek82 ; 19-05-2009 o 07:36
    Aparat, dwa szkła, lampa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzysiek82 Zobacz posta
    Dokładnie, tania obudowa z cieniutkiej blachy to problemy z rezonansem i z odkształcaniem się, brakiem sztywności. Sztywność obudowy to bardzo duży plus. No i cena niestety od 200 zł (i tak trochę mało) w górę.
    do tego można się przyczepić - coolermaster wypuszcza obudowy które nie są wcale z takiej 'blaszki' i dają radę, wiadomo, nie są to dragony chiefteca czy inne tego typu, ale można pójść w nie

co do reszty, dobrze napisane, potwierdzę i moim słowem

jeszcze co do sli a pojedynczej - nr. 1 bardziej opłaca się iść w crossfire niż sli - i bardziej opłaca się kupić jedną kartę a nie od razu zajmować 2 sloty jakimś szmelcem.... tak to kiedyś będzie wystarczać za małą kwotę dokupić drugą grafikę i wydajność w grach skoczy znacznie
    trochę złomu w dużym plecaczku.

Strona 6 z 42 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów