Close

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 68

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

a pewnie!!! 90% moich fotek ze Zlotu w gorach bylo na WB PRE na snieg
    Serdecznie pozdrawiam
    www.hesja.pl

Domyślnie

PRE jest rewelacyjne.... cyk i WB bezbłędnie ustawiony!!!!

No chyba ze mamy 10 roznych rodzajow oświetlenia i do teg obłyskamy lampą hehehehehe!!!!!
    www.trphoto.pl
    D70(NIE CHCE GRIPA) / D200(MAM GRIPA) Nikkor 10.5mm/50mm/28-70mm/80-200mm SB 26/800 ..I na smaczek ... 622 Sunpaczek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TRenciak
    No chyba ze mamy 10 roznych rodzajow oświetlenia i do teg obłyskamy lampą
    I swiecimy oczami
    c2h5oh
    |Bessa Voigtländer|Zenit 11|Kiev 4m|D70|T28-75|SB800|055PROB
    http://www.lisiewski.info | http://modna.pl | http://giery.eu

Domyślnie

Moje rozwazania na temat WB beda czysto teoretyczne (bo z praktyka to u mnie kiepsko ) ale wydaje mi sie ze w D70 mozna jeszcze finezyjnie dostroic WB w kazdym trybie, nawet Auto i przez to zlikwidowac (chyba) "niebieszczenie bieli" co tak bardzo przeszkadzalo Rec'owi. Jezeli sie myle to prosze o korekte moich teorii (zaczerpnietych z instrukcji obslugi ) Pozdrawiam !!!
    Pozdrawiam !!!
    Jacek
    <Zorba>S.

Domyślnie

No ja się wczoraj akurat bawiłem WB w nowo zakupionym D70 i jako modelową powierzchnię wziąłem sobie lekko zieloną ścianę w pokoju oświetlonym żarówką energooszczędną w zielonym kloszu (sic!) )

W tych oto trudnych warunkach uzyskałem nastepujące wyniki:

1. Auto - ściana delikatnie kremowa z naciskiem na lekko-brudny biały
    2. WB Żarówka - ściana laserkowo niebieska
    3. WB Świetlówka- sciana niebieka, ale delikatniej niż 2.
    4. WB Słońce - ściana w odpowiednim kolorze - lekko zielono-pistacjowa tada
    5. WB chmurka i "domek" ? - ściana kremowa z lekkim odcieniem żółtego.

To dopiero był teścik ) Krótki, ale dający sporo do myślenia. Skoro kolega chce robić tylko na Auto (ja też bym tak chciał , przynajmniej na początku), to niech tylko poczyta chwilkę i wejdzie na któryś z trybów pół-manualnych, np. P - tam ma mozliwość ustawienia WB, a przesłonę to nawet warto samemu wybierać...
    Zaznaczam, że jak już ktoś biega w słoneczny dzień, to raz ustawiony WB na słoneczko powinien wystarczyć, albo tak jak pisał Hesja - PRE na śnieg na początku focenia (2-3 zdjęcia sprawdzające) i jedziemy cały plenerek na tym ustawieniu. Nie jest to raczej upierdliwe...a przynajmniej na razie tak myślę.

Dopisne: tak swoją drogą, to przestawianie tego wszystkiego jest tak piekielnie proste i intuicyjne, że po kilku tygodniach focenia chyba już palce samoczynnie wsiskają odpowiedni przycisk i pokrętełkiem do dzieła - bez odrywania oka od wizjerka Bossskie )
    Nikon D70 | N18-70mm | N70-300 G | S100mm macro 1:1 | E-Tank 40GB | 2x512MB Kingston Elite Pro | FanGier 1016 Pro | Soligor 118

Domyślnie

Lwiecz01! widze ze sprzet wpadl w dobre rece!
    tak 3maj
    Serdecznie pozdrawiam
    www.hesja.pl

Domyślnie

Właśnie, a jak ze śniegiem w nocy? Przy dluższych czasach naświatlania zawsze wychodzi mi żółty i ostatnio nawet nakręciłem się tym pokrętłem i żadna pozycja nie dała dobrego rezultatu...

Domyślnie

A próbowałeś ustawić PRE na śnieg w nocy ?
    Jeżeli to nie zdaje rezultatu, to jest jeszcze w instrukcji cała tabelka, gdzie są opisane zmiany WB dla każdej z proponowanych pozycji (Zarówka itd.), czyli w zależności od ustawionego trybu pracy możesz jeszcze w ramach tego trybu mieszać z temperaturą WB - do każdego trybu chyba 5-6 kolejnych trybów ocieplających lub wyziębiających.
    Jeżeli Ci wychodzi na żółto, to idziesz w stronę "zniebieszczenia", czli temperatura w dół

Sorry, że tak enigmatycznie, ale tyle pamiętam z instrukcji której przy sobie nie mam )

Hesja -> a dziękuję
    Nikon D70 | N18-70mm | N70-300 G | S100mm macro 1:1 | E-Tank 40GB | 2x512MB Kingston Elite Pro | FanGier 1016 Pro | Soligor 118

Anonymous
    Gość

Domyślnie

Witam
    Jasne..... Auto jest dla mięczaków...... och, jak słysze takie teksty to chce mi sie rzygać. Kolega ma chyba jakies kompleksy i przez nie-używanie auto próbuje sie ich pozbyc. Ja tych kompleksów nie mam. Ja po prostu chcę, żeby nowo zakupiony sprzęt był pozbawiony wad fabrycznych. I nie zamierzam tłumaczyć nieudolności fabryki Nikon tym, że i tak tej opcji nie będę używał, bo jest ona dla mięczaków, a ja jestem twardzielem.
    Stary Sony DSC505 nie posiada omawianej wady, choć faktycznie zazwyczaj nie korzystam z ustawień Auto. Z Auto nie korzystałem również przy wszystkich innych aparatach - analogowej Minolcie 500, Nikonie F80 i wcześniejszych Zenithach.... Nie korzystałem dlatego, ze nie potrzebowałem tych funkcji, a nie dlatego że działały niepoprawnie.
    Czy to tak trudno przyznać, że Wasze wielbione dziecko ma AWB działające, delikatnie okreslając, kiepsko, w porownaniu do konkurencji? Bawiłem sie troche Min D7D, Sony 828, i innymi..... i każdy z nich akurat tą funckję miał działąjącą dużo lepiej niż Nikon... Wybrałem Nikona, bo liczyłem ze za tą nazwą idzie solidna jakośc.
    Już miałem zamiar z radościa wstapić do stowarzyszenia użytkowników Nikona..... ale widze ze z radościa się nie da.... Nowi zawsze są traktowani jak mięczaki... Echhhh ...
    Rec

Domyślnie

PRE nie robiłem. Próbowałem pobawić się dodatkowymi ustawieniami dla zdefiniowanych (cień, pochmurno +1,2,3 -1,2,3 itp...)- też mam tą tabelkę przecież Ale jak sam wspomniałeś dla każdego ustawienia jest 6 możliwości co razem daje nam dużo za dużo trybów żeby szybko (bez wcześniejszego przygotowania) coś trafić. I tak mam żółty śnieg.
    Poprawnie naświetlił w przypadku gdy na zdjęciu znalazły się lampy uliczne, no ale to chyba normalne.

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów