Close

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 68
    Anonymous
    Gość

Domyślnie Balans bieli w D70

Witam
    Przeczytalem wszystkie posty, uzyłem wyszukiwarki ..... i spróbuje zadać jeszcze raz to pytanie
    Jestem szcześcliwym (lub nie-, to sie okaże) posiadaczem D70 (od tygodnia)
    Powiedzcie prosze, czy kiepsko działający WB w trybie Auto to cecha szczególna D70, czy też można coś z tym zrobic? Mówiąc kiepsko, mam na mysli to, ze fotografując z AWB z wbudowanym flashem uzyskuje fotki z wyrazną niebieską dominantą, której brak jest przy wyborze WB Flash. Wysoko wykształceni specjaliści z serwisu Nikona (do którego nie omieszkałem zadzwonic) powiedzieli, ze "Nikon tak ma"
    Oczywiscie mogę pamietać zawsze o ustawianiu WB odpowiednio do oświetlenia, mogę się bawić w postprocessing, pytanie jest, czy muszę to robić.... skoro aparat ma coś takiego jak AWB. Po prostu denerwuje mnie, że kupiłem aparat, który ma opcję, która nie działa prawidłowo.
    No i teraz nie wiem, czy męczyć sie dalej z tym problemem, czy po prostu sprzedać D70 i kupić coś, co jest wolne od wad (w kończu jeśli coś zle działa to jest wadą, prawda?)
    Czekam na jakieś wsparcie
    Rec

Domyślnie

kup Khanona tam WB auto działa perfekt a to ze tobie sie nie chce przycisnac dwoch przyciskow zeby zmienic WB ... no coz.. trzeba bylo kupic jakąś @ !

BTW u mnie WB auto działa poprawnie

Domyślnie Re: Balans bieli w D70

Cytat Zamieszczone przez Rec
    No i teraz nie wiem, czy męczyć sie dalej z tym problemem, czy po prostu sprzedać D70 i kupić coś, co jest wolne od wad (w kończu jeśli coś zle działa to jest wadą, prawda?)
    Rec
    Czy znajdziesz aparat calkowicie pozbawiony wad? Jesli tak, to daj znac, tez chetnie zmienie.

Jesli chodzi o automatyczny WB, to nie jest on doskonaly, ale za malo wiadomo na temat Twojego problemu aby cokolwiek stwierdzic. Czy lampa jest jedynym zrodlem swiatla? Jesli nie, o jaki jest udzial swiatla zastanego? Mieszanie swiatla z lampy blyskowej ze swialem np. zarowym, praktycznie uniemozliwia dobranie balansu bieli, przy ktorym wszystko bedzie wygladalo neutralnie. Wrzuc przykladowa fotke, to bedziemy wiedzieli o czym jest mowa...
    Pozdrawiam, Lolas

Domyślnie

Wbudowana lampa daje jakies dziwne swiatlo i faktycznie jest niebiesko przy wb na auto. Na cale szczescie przy "prawdziwej" lampie tego problemu juz nie zaobserwowalem - radzi sobie ladnie.
    c2h5oh
    |Bessa Voigtländer|Zenit 11|Kiev 4m|D70|T28-75|SB800|055PROB
    http://www.lisiewski.info | http://modna.pl | http://giery.eu

Domyślnie

Ja na WB jakos nienarzekam.Widocznie mam dziwny traf ze mi dobrze wybiera.Kurcze.Straszny pech ze mi WB dziala normalnie
    | N D200 | | 28-70/2.8 | | 70-200/2.8 VR| | SB-800 |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adik
    Straszny pech ze mi WB dziala normalnie
    Lacze sie z toba w bolu
    c2h5oh
    |Bessa Voigtländer|Zenit 11|Kiev 4m|D70|T28-75|SB800|055PROB
    http://www.lisiewski.info | http://modna.pl | http://giery.eu

Anonymous
    Gość

Domyślnie

Rozumiem, wszystko można obrócic w żart... i mam wrażenie, że czasami tu WYPADA coś napisać, nawet jesli nie ma to większego związku z tematem. Czy za to sie zdobywa jakies punkty? Czy tylko popularność?
    Wracajac do tematu: problem nieprawidłowo działającego AWB w D70 był opisywany wielokrotnie na tym forum, nigdzie nie jest jednak jednoznacznie napisane, czy można coś z tym problemem zrobić, to znaczy czy komuś udało się zmusić serwis Nikona, by rozwiązał problem. Skoro w niektórych egzemplarzach (jak czytam) problem nie występuje, a w niektórych jest obserwowany, oznacza to, że nie jest to cecha szczeólna D70, tylko bład fabryczny. Fabryczny, to znaczy taki, który powinien być usunięty w ramach gwarancji czy rękojmii. Nikt jednak nie napisał czy mu sie to udało.
    I nie uśmiecha mi sie "naciskać tych dwócch przycisków" tylko dlatego, że aparat ktory kupiłem ma wadę. Wolałbym naciskać te "dwa przyciski" swiadomie, kiedy mam na to ochotę. A nie MUSIEĆ. Rozumiecie, mądrale?
    Pozdrawiam
    Rec

Domyślnie

Jak sam napisałeś, jest to wada fabryczna - a konkretnie błąd oprogramowania (zwróć też uwagę, że w dokumentacji, a na pewno u Toma Hogana jest podany zakres temperatury barwowej, przy którym balans bieli działą). Nikomu z nas nie udało się zmusić serwisu do naprawy, bo nie maja po prostu takich możliwości.
    Pozdrawiam,
    Krakus
    D70|kit|N AF50/1,8|N AF 70-210/4-5,6|N AF 85/1,8|SB-800

Domyślnie

Rec: za Lolasem napiszę: Kiedy znajdziesz aparat bez wad , daj znać.
    Myśle, że przed zakupem aparatu zorientowałeś się co do jego cech/wad. I wyboru dokonałeś świadomie mając na względzie i jedne i drugie, nie kierowała Tobą jedynie chęć posiadania "fajnego" aparatu. D70 jak każdy sprzęt jet tylko sprzętem i posiada swoje ograniczenia. Jego cena w porównaniu do tego co oferuje jest raczej niska. Argument: wydałem tyle pieniędzy... jakoś do mnie nie przemawia. Na rynku są aparatu znaaacznie droższe i też posiadają swoje ograniczenia.
    Problem o którym wspomniałeś da się rozwiązać dość łatwo. Sam znalazłeś zresztą na to sposób. Jeden ze sposobów. Myślę, że sprzedaż D70 i zakup czegoś innego ( w porównywalnej cenie) nie spowoduje cudu.
    Pokzanie konkretnych zdjęć na tym form na pewno pomoże ocenisz o co chodzi.
    Ale myślę , że lepiej skupić się na tym co dobrego daje Ci ten aparat, niż wyszukiwać jego wady. Ciesz się tym co masz i używaj D70 do robienia zdjęć nie testów

Domyślnie

ok cos napisze (jako mądrala) hihi
    WB auto ma ta sama wade jak wszystkie inne auto na swiecie!
    szkoda ze tego nie zauwazyles ze jezeli cos jest do wszystkiego to jest do niczego
    podobnie sie ma rzecz ze wszystkimi automatami, ktore zbieraja wszystkie dane a na koncu je usredniaja!
    Gdyby auto dzialalo tak jak tego oczekujesz na perfect! to nie byloby sensu wrzucac poszczegolnych rodzajow WB
    przyzwyczaj sie ze AUTO jest dla leniwych ktorzy przygotowani sa na troche gorsza jakosc
    Wymagasz najlepszej jakosci to lenistwo musi odejsc w kat i praca na pokretelkach/przyciskach sie zaczyna

a co do wesolego podejscia do tematu moich przyjaciol z naszego forum to... no sorki stary, u nas nie znajdziesz nadetych wymadrzalych sztywniaków, tacy juz jestesmy (czego i tobie zycze)

i dlatego jest tu tak fajnie
    Serdecznie pozdrawiam
    www.hesja.pl

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów