Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Domyślnie

Nikkor 105 AF-S VR jest wspaniałą stałką (nie tylko jako makro, bo i głównie do innych celów jej używam

ale co ja mogę mówić skoro udało mi się ją NOWĄ kupić na cenowym dołku za 2400 teraz jest rzeczywiście droga i przy obecnych cenach do tych samych celów kupiłbym 85 1,8 i pierścienie pośrednie do zabawy w makro
    FM2n, Mamiya RB67;

Domyślnie

Do tej pory uzywam 50/1.8 jeden lub dwa pierścienie 36mm i czasem szkła apochromat 10dioptri chyba Kinga
    jest OK choc przyznam że czasem dla uzyskania większej go daję dużą przysłonę i rozdzielczość szkła spada dramatycznie.
    więc zastanawiam się nad zakupem dedykowanego szkiełka
    1- Czy w typowym makro jest lepiej z GO niz np. 50tka +pierścień?
    2- Czy obiektyw makro to po prostu obiektyw z tubusem umozliwiającym oddalenie zespołu szkieł od matrycy??
    Jeśłi tak to zastanawiam się nad zakupem jakiejś najtańszej starej porysowanej pompki , wyjąć szkła i na koniec zamocować np tą 50tke ( to tak zamiast pierścienia czy mieszka - płynna regulacja odległości obiektywu od matrycy...)
    3- Co sądzicie o szkiełku z linku poniżej?? warto je za tą cene kupić do makro? ( wiem że to 1:2)

w Zakresie mojej kieszeni to używki bądź nowe:
    AF Micro-Nikkor 105mm f/2.8D
    AF Micro-Nikkor 60 f/2.8D
    Sigma 105 /2.8
    Sigma 70
    i Tamron 90tka....
    używka http://allegro.pl/item641448223_najl...05_2_8ais.html

Jak byście sklasyfikowali te szkła???
    dla mnie nr 1 to AF 105 nikkor z racji odległości od obiektu
    podobnie jest z sigmą 105....
    tylko który lepszy?
    sigma przegrywa ponoć przez AF

ciężki wybór :/ a kasa się rozłazi :/
    D 90, Sigma 50/1.4, Sigma 10-20/4-5.6, n 18-200/3.5-5.6, Sigma 50-500/4-6.3, Nikkor 60/2.8 micro, SB600

Domyślnie

Przyłączę się do dyskusji. A raczej ją trochę odświeżę.

Ostatnio również miałem podobny dylemat nad wyborem szkła do D80. Nikkora 105mm odrzuciłem ze względów finansowych i wahałem się pomiędzy Nikkorem 60mm a Tamronem 90mm, jednak ostatecznie decyzja padła na Nikkora AF 60mm f/2.8D (wersja starsza bez silniczka).
    Z aspektów przemawiającym za Nikkorem 60mm była jego krótsza ogniskowa i niewielka różnica pomiędzy minimalną odległością ostrzenia.
    Nie miałem jeszcze za dużo możliwości zabawy z tym obiektywem ale jak na razie jestem z niego zadowolony .

Przy okazji mam pytanie.
    Jak się sprawdza mieszek przy współpracy z N60 lub innymi szkłami nie Macro jak N18-70 lub S10-20? Trochę się naczytałem na temat mieszka i zastanawiam się nad jego użyteczności i współpracy z owymi obiektywami.
    D80, S10-20, N18-70, N60 AF

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów