Witam serdecznie wszystkich miłośników zrób to samktórzy wychowali się na Adamie Słodowym i McGayverze
chciałem wam przedstawić jak w tani i dość łatwy sposób można zmodyfikować lampę Delty DRF-14 by łatwiej nam się ostrzyło przy fotografiach MAKRO.
DO modyfikacji potrzebne będą nam:
- 4x Diody LED o średnicy 3mm świecące światłem białym 12V
- Gniazdo Mini Jack montowane w obudowę
- wtyczka mini jack mono (najlepiej narożna)
- troszkę przewodu 2 żyłowego (np z jakiegoś kabla AV lub Audio)
- Klips do baterii R22 (9Volt)
- Wkrętak, Wiertarka, wiertła, lutownica, taśma izolacyjna
- no i oczywiście lampa Delta DRF-14
- rzep
Zaczynamy od zamontowania diod Led w pierścieniu Lampy (fot 1.2.3.4)
Fot.1
Fot.2 wiercimy 4 otwory po przekątnej o średnicy 3mm.
Fot.3 Montujemy Ledy łącząc je równolegle ze sobą
Fot.4 Podłączając do 9V baterii sprawdzamy czy diody świecą
Jeśli jest wszystko Ok lutujemy około50cm przewód do Diod i zamykamy obudowę (Fot.5)
Fot.5 Tak wygląda to po skręceniu.
Kiedy mamy gotowy pierścień musimy go zasilić. Do tego wykorzystamy Klips do baterii 9V baterię gniazdo i wtyczkę mini jack. (Patrz poniższe zdjęcia)
Fot.6 Rozbieramy korpus lampy odkręcając dwie śrubki przy stopce oraz zdejmujemy blaszki pod okrągłymi naklejkami ruchomej głowicy.
Fot.7 Rozebrany korpus
Fot.8 W głowicy lampy montujemy gniazdo mini jack. Wprowadzając kabel idący od pierścienia do głowicy i lutując do gniazda. Przewód by nie przeszkadzał przeplatamy przez środek spiralnego kabla łączącego korpus lampy z pierścieniem.
Całość skręcamy.
Do klipsa baterii lutujemy wtyczkę mini jack(pamiętamy o odpowiedniej polaryzacji w innym przypadku Ledy nam nie zaświecą). Do korpusu lampy i baterii przyklejamy rzep. (można zastosować jakieś pudełeczko by schować baterię)
Całość wyglada tak :
Fot.9
Fot.10
Mam nadzieję że ta mała przeróbka komuś się przyda. Naprawdę znacznie polepsza ostrzenie ręczne przy makro.
W razie pytań walcie śmiało![]()
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami