Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: ramki w ps

Domyślnie ramki w ps

witam .

potrzebuje porady jak zrobić ramki w ps-ie,chciałbym zautomatyzować te czYnnosc w -operacje-.

niby prawie sobie poradziłem tylko:niektóre zdjęcia z folderu do" przetworzenia"są kadrowane i ramka jak i podpis w niej są innej wielkosci.Jesli mozna to prosze krok po kroku opisać operacje tak aby ramka i wielkosc czcionki były zawsze takiej samej wielkości.

pozdrawiam

Domyślnie

Było na forum i to chyba nie jeden raz, np:

Cytat Zamieszczone przez Valdek_Tychy Zobacz posta
    tutek.1 mozna nieco prościej:
    1-obrabiamy foto
    2-zaznaczamy foto -> Ctrl+A
    3-edycja -> obrysuj -> ustalamy ilość pix np.20 i kolor biały zaznaczamy opcję wewnętrzny -> Ok
    4-ponownie pkt.3 ale ilość pix o 1-2 mniej i kolor czarny -> Ok
    Wrzucasz w akcje i klikasz tylko potem PLAY

Domyślnie

Miałem podobny problem, tyle, że chciałem ramki w stylu takim, jak używa Jeff Ascough.

No i po wielu próbach wyszło mi, że automat nie da rady (znaczy nie potrafię. Generalnie taką rameczkę narysowałem sobie sam (czarną na białym tle) i zapisałem jako plik png. Potem na zdjęciu, które chcę obramkować wklejam tenże obrazek ramki, co skutkuje nową warstwą. Dostosowuję wymiary ramki, ustawiam tryb mieszania na Darken i już. Nie wiem jak to zrobić akcją...
    Pozdrawiam, Piotr

Domyślnie

Przed rozpoczęciem tworzenia ramki w zakładce z akcjami tworzysz nowy zestaw. Nazywasz go np. Ramka

Teraz wciskasz ikonę nagraj akcję i robisz wszystko po kolei tworząc swoją ramkę ( można dodać do tego wyostrzanie zmniejszenie itp.), na koniec stopujesz wszystko i już, akcja nagrana.

Na kolejnym zdjęciu wciskasz tylko play i powinno działać

Pozdrawiam Jarosław Stryjewski. blog

Domyślnie

a no własnie stworzenie samej ramki to nie problem,gdyby chodziło o kilka zdjęc ale ja musze zautomatyzować ok 400szt.
    próbowałem powiekszać rozmiar roboczy zdjecia ale przy wykadrowanych ramki i dodany tekst maja inny rozmiar.Mysle kolego Orkaniusz że napewno są tu mocniejsi i coś nam doradza.

pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jarek76 Zobacz posta
    Przed rozpoczęciem tworzenia ramki w zakładce z akcjami tworzysz nowy zestaw. Nazywasz go np. Ramka

Teraz wciskasz ikonę nagraj akcję i robisz wszystko po kolei tworząc swoją ramkę ( można dodać do tego wyostrzanie zmniejszenie itp.), na koniec stopujesz wszystko i już, akcja nagrana.

Na kolejnym zdjęciu wciskasz tylko play i powinno działać
    Jarku ja to wszystko rozumiem tylko problem mam taki ze nie na każdym zdjeciu ramka i podpis nie są tej samej wielosci.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SPLpolska Zobacz posta
    Jasno ,czytelnie i fachowo,a najwazniejsze dla mnie Serdeczne kolego dla Ciebie ! Mysle ze nie tylko ja skorzystam z tego tutka

Domyślnie

Bardzo mnie to cieszy że mogłem się na coś przydać Pozdrawiam i życzę udanych kadrów

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Mińsk Mazowiecki
    Ostatnio edytowane przez nikkorek ; 14-05-2009 o 15:40

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów