Close

Strona 11 z 18 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 173

Wątek: d5000 czy d90

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SlaWasII Zobacz posta
    Czy odczuwano by na forum duży nietakt, gdyby on jednak odczuwałby?!
    Sorry, nie mogłem się powstrzymać... sam mam z tym problemy i to niemałe...
    Piotrek, stawiasz piwo! He, he...
    Bo ja SlaWasII jestem fanem tego wątku
    A tak na poważnie to wstyd mi że sam poprawiam innych a robię takie głupie błędy

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

Liczą się chęci! A polszczyzna... no cóż, to jest wyzwanie! Aly My jesteśmy przecie amatorami fotografii, nieprawdaż?
    A za tę samokrytykę masz u mnie piwo!
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr Charchuła Zobacz posta
    ...D5000 jest mniejszy od D90 i co za tym idzie jest gorszy komfort trzymania aparatu.
    czy ja wiem... i tak przecież cały ciężar spoczywa na na lewej dłoni... a prawą tylko klikamy...

a przynajmniej ja tak robię

Domyślnie

Witam wszystkich,
    własnie się przymierzam do zmiany zasłużonego S5 IS na lustrzankę i prawdopodobnie wybiorę D5000 (pomimo wielu postów w tym wątku) jednak interesuje mnie obiektyw Sigma 18-200mm f/3.5-6.3 DC OS. koniecznie chcę kupić megazooma i na 99% nie będę inwestował w nowe szkła (przynajmniej do czasu spłacenia rat - czyli 2 lata).
    Komplet mieści się w 4200zł i jest to i tak za dużo niż mogę wydać więc nie wchodzi w grę opcja "lepiej dołożyć kilka stówek" bo te kilka stówek już dokładam.

Ma ktoś doświadczenie z tym obiektywem? Jest jakaś inna alternatywa na ciekawe body i megazooma?

Dodam tylko, że przez lata z Canonem S5 przyzwyczaiłem się do uchylnego wyświetlacza i pewnie bym cierpiał bez niego

pozdrawiam

Tata Homera Awatar frostic
    Miasto
    Bażanorzów Górnośląski ;)

Domyślnie

Normalnie powiedziałbym: bierz d90 i bez gadania (bo mam i chwale sobie tą sztuke)

Jednak po lekturze kilku zdjec na naszym forum, wykonanych dużo "niższymi" modelami stwierdzam z całym przekonaniem, że nie ważne czym - ważne jak!!!

Mały WIELKI przykład z d40:
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=89037
    SPAM nadal rządzi! Do spółki z Homerem… i Skiperem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez frostic Zobacz posta
    Normalnie powiedziałbym: bierz d90 i bez gadania (bo mam i chwale sobie tą sztuke)

Jednak po lekturze kilku zdjec na naszym forum, wykonanych dużo "niższymi" modelami stwierdzam z całym przekonaniem, że nie ważne czym - ważne jak!!!

Mały WIELKI przykład z d40:
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=89037

święta racja...prawie

bo jest jeszcze kwestia "co" fotografujesz

nikt nie odmawia zestawowi D40 + N50/1.8 plastyki, kolorków, małej głebi ostrości i bokehu itp

ale sprubój pofotografować takim zestawem coś co biega ( af) albo jest daleko (ogniskowa)...

tak więc talent to podsatwa - ale nie jest tak że "polski forograf i na drzwiach od stodoły "poleci""
    D80 /D40X /SB600/SB400
    S HSM 10-20/To A-TX Pro 28-70/N 70-300 VR/N 180 2.8 /Ta 90 MACRO/ N 50 1.8 / S 30 HSM/

pstryki

Tata Homera Awatar frostic
    Miasto
    Bażanorzów Górnośląski ;)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rastula Zobacz posta
    święta racja...prawie

bo jest jeszcze kwestia "co" fotografujesz

nikt nie odmawia zestawowi D40 + N50/1.8 plastyki, kolorków, małej głebi ostrości i bokehu itp

ale sprubój pofotografować takim zestawem coś co biega ( af) albo jest daleko (ogniskowa)...

tak więc talent to podsatwa - ale nie jest tak że "polski forograf i na drzwiach od stodoły "poleci""
    chodziło mi bardziej o mozliwosci samego body - a co do niego sie podłączy to już inna sprawa...
    nie wiem jak d5000, d40 czy d60 wypadają na polu walki z d90 na AF czy szybkość ale i jednym i drugim da sie zrobić podobne zdjecia... Wszystko zalezy od wiedzy, talentu i umiejętności fotografa. Nie zapominając o jego warsztacie programowym. Bez tego można zapomnieć o dobrej focie
    Te body można spokojnie postawić obok siebie i jak sie uprzeć, to zarówno d40 jak i d90 można nazwać "drzwiami od stodoły" (jeśli obok stanie D3) lub "genialną maszynerią" (jesli porównamy nawet z najdoskonalszym kompaktem).
    Ostatnio edytowane przez frostic ; 03-06-2009 o 18:48
    SPAM nadal rządzi! Do spółki z Homerem… i Skiperem

Manyer
    Gość

Domyślnie

mam pytanie do drogich forumowiczow, chodzi o to ze od pewnego czasu rozgladam sie za lustrzanka i aktualnie mam pewien dylemat miedzy D5000 z obiektywem 18-105 a D90 z 18-55. Do D5k zniecheca mnie nieco maly wizjer i ekranik, a przy kupnie D90 na lepszy obiektyw bede mogl sobie pozwolic dopiero po wakacjach... Czy moge prosic o rade?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Manyer Zobacz posta
    mam pytanie do drogich forumowiczow, chodzi o to ze od pewnego czasu rozgladam sie za lustrzanka i aktualnie mam pewien dylemat miedzy D5000 z obiektywem 18-105 a D90 z 18-55. Do D5k zniecheca mnie nieco maly wizjer i ekranik, a przy kupnie D90 na lepszy obiektyw bede mogl sobie pozwolic dopiero po wakacjach... Czy moge prosic o rade?
    własnie po to jest tu ten wątek żeby pomóc zdecydować w tym wyborze,jesli po przeczytaniu tych dziesięciu stron nadal masz dylemat które body wybrać ja wyraże swoją pozytywna opinię na temat d90 z racji jego posiadania - ale to tylko moja subiektywna opinia,zresztą co do lcd mamy podobne zdanie, co nie znaczy że jest to funkcjonalna opcja jednak skierowana do konkretnej grupy osób do których ja nie należę

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Manyer Zobacz posta
    Z tego, co pamiętam to jest jakieś 10/15% różnicy w cenie przy 18-105 - może warto się napiąć? Jak nie dasz rady to wybieraj puszkę, która Ci bardziej odpowiada. Szkieł i akcesoriów i tak będziesz miał zawsze za mało...

Strona 11 z 18 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów