Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Wątek: D50 czy D60?

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Dolny Śląsk

Domyślnie

Chcesz dobre i tanie obiektywy? To proste zapomnij o D60, kup D50 a na pewno nie będziesz żałował.

Domyślnie

jesli masz mozliwosc zakupu 400d to bralbym canona. w canonie nie masz tego problemu zwiazanego z subokretem czy bez. fakt faktem zle lezy w lapce ale i tak za jakis czas bedziesz chcial cos z wyzszej pułki.
    podpis niezgodny z regulaminem

Domyślnie

A dlaczego tak? Czemu obiektywy do D50 są tańsze niż do D60?

Soryza takie pytania, ale się nie znam

Domyślnie

bo do d60 wejda telko z AFs te bez wlasnego napedu jak AF50mm 1.8 czy 85mm 1.8 i wiele innych ni wejdzie
    podpis niezgodny z regulaminem

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

Bo D60 nie ma tzw. śrubokręta. Czyli możesz do niego podpiąć tylko obiektywy z własnym napędem, a one są ciut droższe.
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Domyślnie

No to D50. http://allegro.pl/item630293585_niko...oclaw_bcm.html - tu mam gościa we Wrocku, czyli w domu. Napisałem za ile da i jaki ma przebieg. Za ile go brac, a za ile już nie? I czy w ogóle warto?

Do czego nadają się takie obiektywy? Pytam, bo im dłuższe tym droższe.

Oszczędny w słowach Awatar snikers
    Miasto
    Nowy Sącz/Kraków

Domyślnie

Moze ja sie wtrące Ja posiadam Nikona od jakiegos czasu. Narazie z kitowym obiektywem 18-55 i jestem z niego bardzo zadowolony. Mimo ze to kitowy obiektyw potrafi zrobic kilka fajnych fotek, nawet makro teraz jestem na kupnie Tamrona 55-200. Jesli chodzi o ten obiektyw z aukcji to slyszalem opinie o nim ze jak jest czegos po troche to tak naprawde nie ma nic. Obiektyw 18-200 3,5-6,3 to duza rozbieznosc. Bo troche to mija sie z celem zeby teleobiektywem robic np.zdjecia makro. Ale rozumiem, w tym wypadku nie masz wyboru. Nie mialem osobiscie do czynienia z d60 ale tak jak wyzej pisali, do D50 mozna kupowac obiektywy bez silniczka gdyz sama D50'a go posiada i tu jest plus jesli chce sie choc troszke przyoszczedzic na obiektywach w przyszłości. A na poczatek chyba nie beda Ci potrzebne bajery ktore D60'a posiada (o ktorych jest napisane wyzej). W kazdym razie jak na poczatek polecam Nikona D50. Warto bedzie pozniej kupic jakis obiektyw staloogniskowy np. NIkkora 50mm 1.8, bo tez potrafi fajne zdjecia z tym aparatem zrobic. Kwestia do czego chcesz go uzywac. Mam nadzieje ze dobrze to opisalem, jesli cos napisalem nie tak to prosze o korekte bardziej doswiadczonych A co do ceny, to jak wiekszosc aparatow poszlo wszystko w gore, wiec sadze ze cena 800-900zl (max 1000zl) bedzie do zniesienia o ile po obejrzeniu go na miejscu bedzie wszystko w porzadku.
    Ostatnio edytowane przez snikers ; 11-05-2009 o 13:48

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ragnar Zobacz posta
    Chcesz dobre i tanie obiektywy? To proste zapomnij o D60, kup D50 a na pewno nie będziesz żałował.
    które to? bo jak masz na myśli "wyświechtana" 50 f1,8 to wybacz ale nie warto dla tego szkła kupować D50. Generalnie brak śrubokręta to najmniejszy problem D60. Bardziej będzie brakowało choćby górnego wyświetlacza, ergonomii czy dostępu do gripa z prawdziwego zdarzenia. Ale jeśli powyższe ci nie przeszkadzają to śrubokrętem się nie przejmuj i kupuj D60.

Domyślnie

A to prawda, że nie warto kupowac 4 letniego aparatu? Bo ten z aukcji ma fajny obiektyw, ale ma 4 lata...
    Ciągle się zastanawiam - bo Canon 400D jest spoko, ale podobno są do niego drogie obiektywy. Jednak mam możliwośc kupienia owego Canona na gwarancji i z małym przebiegiem (2000 zdjęc).

EDIT: Ten z aukcji ma zrobionych ponad 20 000 zdjęc, więc się na niego nie piszę..

http://allegro.pl/item631660587_niko...gwarancja.html
    Znalazłem ciekawą aukcję, jednak jest to D40. Co o nim sądzicie? Mam 3 miechy, dwa obiektywy.

EDIT2: Znalazłem coś bardzo ciekawego. Otóż nowy Nikon D60 z 18-55 za 1650zł. http://allegro.pl/item629998349_niko...lep_promo.html
    Ostatnio edytowane przez Bos ; 11-05-2009 o 16:09

Rozmowny
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

BOSS - Widzę, że jesteś z Wrocławia, wsiadaj w niedziele w pociąg do Warszawy - Giełda w Stodole i tam masz szanse w dobrej cenie znaleźć dobrą D50. Nawet kilkuletni D50 z niewielkim przebiegiem może jeszcze długo pracować. Weź ze sobą laptopa i wszystko przy okazji sobie sprawdzisz. (Stracisz najwyżej dzień na dojazd i powrót)
    Mam D50 pozostawioną jako rezerwa. A co do kitowych obiektywów Nikona to na początek oferują niezłą jakość optyczną ( czytałem opinie iż Nikonowskie kity są lepsze niż np. Canona.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów