Witam,
Mam taki oto problem:
Gdy zapisuję TIFF w JPEG w programie Capture NX2 to JPEG ten nie zawiera profilu kolorów. Oczywiście zaznaczam embed ICC profile. Powiedzcie proszę jak zrobić żeby jednak ten profil był?
Filip
Szukaj
Witam,
Mam taki oto problem:
Gdy zapisuję TIFF w JPEG w programie Capture NX2 to JPEG ten nie zawiera profilu kolorów. Oczywiście zaznaczam embed ICC profile. Powiedzcie proszę jak zrobić żeby jednak ten profil był?
Filip
Sprawdzałeś może, co wyświetla ICC Profile Inspector w zakresie takiego JPG'a?
Edit: Eeeeh. Przepraszam - bzdurę napisałem.
Inaczej zapytam - jak sprawdzasz, że profil nie został dołączony?
Ostatnio edytowane przez wielicki ; 10-05-2009 o 19:33
klikam prawym na tego jpega -> zaawansowane, przy 'odwzorowanie kolorów' jest napisane 'nieskalibrowany'
A sprawdź, czy coś się zmieni, jeżeli przed zapisaniem jako JPG dasz Adjust / Apply Color profile.
ok działa, dziękuję za pomoc
troszkę to irytujące, że nie można z automatu zapisywać danego profilu tylko trzeba dodawać ręcznie
Możesz ustawić opcję Edit / Preferences / Color management -> Default color space, która spowoduje że każde otwierane zdjęcie będzie miało nadpisany profil ICC na wskazany. Przy braku profilu zostanie on dodany.
Czy taka konfiguracja będzie dla Ciebie lepsza, zależy od specyfiki Twojego warszatu, np. czy większość plików wejściowych ma profile, z jakim profilem najczęściej zapisujesz pliki. Problemy zaczną się np. jeżeli otworzysz plik zawierający profil z przestrzeni AdobeRGB, a CNX zastąpi go profilem z przestrzeni sRGB - kolory zostaną zdeformowane.
Mnie już w krew weszło stosowanie lub konwertowanie do odpowiedniego profilu na sam koniec procesu obróbki. Czyli praca z wyłączoną opcją domyślnego profilu.
Problem w tym, że obojętnie czy ta opcja jest włączona czy nie to przy zmianie tiffa w jpeg nie jest umieszczany profil. Po prostu będę go dodawał ręcznie. Dzięki za poświęcony czas.
pozdrawiam
Sprawdziłem u siebie (CNX 2.2.0) i TIF utworzony w GIMPie, bez profilu (sprawdzałem wg Twojego sposobu), po otwarciu w CNX i zapisaniu jako JPG, zawiera profil. Opcja Default RGB color space włączona.
Czy masz załadowaną najnowszą aktualizację - wersja 2.2.0?
Ostatnio edytowane przez wielicki ; 10-05-2009 o 22:05
a nie mam faktycznie, jeszcze raz dziękuję za pomoc !
Ja mam dużo prostsze pytanie: jak ustawić profile w NX2, żeby mi się te dwa zdjęcia (inne również) prawidłowo wyświetlały
http://monitory.mastiff.pl/temp/lokomotywa.jpg
http://monitory.mastiff.pl/temp/lokomotywa-srgb.jpg
Jak na razie wyświetlają mi się oba jako sRGB. Przestrzeń mam ustawioną Adobe RGB (1998 ) i zaznaczone osadzanie. W PS'ie jest ok.
Skontaktuj się z nami