Witam,
Po pierwsze chciałem się przywitać ze wszystkimi
To mój pierwszy post na tym forum, choć czytuję je od dawna dość regularnie i przyznam, że jest ono dla mnie cenną kopalnią wiedzy, wskazówek itp.
Przeczytałem trochę informacji nt. profili kolorów, kalibracji itd., jednak chyba czegoś mi brakuje, żeby te wszystkie informacje poskładać w użyteczną całość.
Używam monitora NEC SpectraView 2090, do tego mam oprogramowanie SpectraView Profiler (dostarczone z monitorem) i kalibrator Eye-One display 2 (model wybrany dzięki informacjom znalezionym głównie tutaj). Kalibrację przeprowadzam dla ustawień: LCD, Hardware Calibration, LUT-based, D65, gamma 2.2, white i black luminance zmierzony. Profile type 16bit LUT-based, chromatic adaptation CAT02, ICC v4 profile.
Używane przeze mnie oprogramowanie to Nikon Capture NX2, oraz Nikon View NX jako przeglądarka RAW-ów. Zdecydowałem się na soft Nikona ze względu na cenę oraz niezłą jakość wywoływanych rawów - na tym głównie mi zależało. Poprawki, które wprowadzam w zdjęciach z reguły są niewielkie, chciałem uniknąć używania ogromnego kombajnu jakim jest Photoshop do robienia drobnych korekt. W aparacie próbowałem różnych ustawień związanych z zarządzaniem kolorami, szczerze mówiąc trochę po omacku. Ostatnio używałem AdobeRGB i 14-bitowych, nieskompresowanych rawów.
Problemy:
1) View NX i Capture NX 2, pomimo takiego samego ustawienia przestrzeni roboczej wyświetlają te same zdjęcia inaczej... Dlaczego? W przypadku View NX szczególnie rzucają się w oczy strasznie nierównomierne przejścia tonalne, zwłaszcza na zdjęciach nocnych. CNX2 jakby wyświetla to samo zdjęcie lepiej, ale do końca chyba też nie jest idealnie... (tak, powoli włącza mi się taka mała obsesja związana z tym całym zarządzaniem kolorem itd.). Pierwsza myśl jaka się pojawia to "po co mi monitor za ciężkie pieniądze, skoro miało nie byś schodków a dalej są". Co robię źle? Jak powinienem ustawić aparat pod kątem kolorów i jakości RAW-ów? Od niedawna fotografuję Nikonem D700, którego zakupiłem po kilku latach używania D70s. Żeby było śmieszniej, na ostatniej nocnej sesji fotograficznej miałem oba aparaty, D70s ustawiony w sRGB i 12 bitowe, skompresowane RAW-y i na zdjęciach ze starej puchy takich nierównych przejść tonalnych nie ma....
2) Po skalibrowaniu monitora zapisuję jego profil do pliku i mogę go używać w programach. Dlaczego przy soft proofingu gdy wybieram porównanie z profilem mojego monitora obraz się zmienia? Przecież opcja "soft proof" służy temu, aby zobaczyć jak będzie wyglądać zdjęcie na innym urządzeniu, labie itp. Skoro oglądam zdjęcia na swoim monitorze, porównuję z utworzonym profilem swojego monitora, dlaczego obraz się różni?
2a) Może w sumie od tego powinienem zacząć... jak ustawić zarządzanie kolorami w oprogramowaniu Nikona? Mając oczywiście na uwadze kalibrację własnego monitora i profil do niego.
3) Drukowanie: kupiłem niedawno prosta drukarkę foto HP PhotoSmart D5460, głównie dla tego, że była stosunkowo tania, ma tanie wkłady i ma dwa odcienie czarnego. Drukuje całkiem nieźle, chociaż już widzę, że żeby było profi, to drukarka pójdzie do wymiany, ale to już inna historia. Chodzi mi oczywiście o zmuszenie tego urządzenia do drukowania tego, co widzę na ekranie... Niestety nie mam do niej profili (czy są gdzieś takowe do pobrania? Może ktoś z forumowiczów miał do czynienia z tą drukarką i może mi coś powiedzieć o jej ustawieniach?). W sterowniku drukarki można wybrać opcję drukowania w sRGB lub AdobeRGB, niestety w przypadku zdjęć trudniejszych kolorystycznie (zdjęcia nocne) drukarka drukuje zupełnie co innego... Po przestawieniu w CNX2 nasycenia barwy i rozjaśnienia otrzymuję mniej więcej pożądany efekt ale to i tak nie do końca to, o co mi chodzi. Wnioski, jakie mi się nasuwają, są takie, że drukarka pomimo tego że prosta potrafi drukować nieźle, tylko trzeba ją do tego zmusić. Jak? Aha, przy wydrukach zdjęć zrobionych w dzień, krajobrazy itp., różnice kolorystyczne nie są aż tak duże. Czy jest szansa zdobycia/zrobienia profilu do tej drukarki zdalnie?
To chyba tyle na początek.
Pozdrawiam wszystkich,
Marcin
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami