Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Domyślnie " Softbox .:ZRÓB TO SAM:. "

Czy ktoś z Was ma/testował/używa własnoręcznie zrobionego Softboxa ? (temat również zaczerpnięty z link-niętego forum - stąd cudzysłów)

Koszt materiałów skromny, a efekty... ja jestem pod wrażeniem! Szczególnie w rozpatrując w relacji cena/rezultat.

Zachęcam do lektury, a może i do zastosowania. Jak tylko czas pozwoli zamierzam sam coś takiego zmajstrować.
    Dużo sprzętu, mało czasu

Domyślnie

Po co zakładać nowy temat skoro ten sam soft jest opisany wcześniej pod tytułem "Sofobox do lampy zewnętrznej"
    D50; N18-70; N70-300 VR; N50 1,8; S105 2,8 macro; SB-800; SB-80DX; SB-24; Marumi DHG CPL; szkła M42;

Domyślnie

No nie do końca. Tu jest opis budowy softboxa do studia, dużego, na statyw, z pośrednim dyfuzorem. W tamtym wątku to pudełeczko do poprawy rozkładu światła z lampy umieszczonej na aparacie, za to przenośne i do schowania do torby. Niby to samo, a budowa jednego i drugiego trochę inna.
    Ale zgadzam się, że tematy bardzo podobne.
    Pytanie do Admina, czy można je połączyć?
    Dużo sprzętu, mało czasu

Domyślnie

Jeżeli źle czytam i widzę to przepraszam

ale według mnie to otwiera się ta sama strona.

Musisz wejść w drugi link
    "A oto link jak można samemu zrobić coś takiego przy odrobinie chęci"
    kliknij na słowie link to się przekonasz

Pozdrawiam
    D50; N18-70; N70-300 VR; N50 1,8; S105 2,8 macro; SB-800; SB-80DX; SB-24; Marumi DHG CPL; szkła M42;

Domyślnie

snuti bez obrazy, ale prowadzimy dyskusję trochę bez sensu.
    Mój link

http://www.cyberfoto.pl/studio-fotog...rob-to-sam.htm

prowadzi do wątku na innym formum opisującego jak samodzielnie wykonać studyjny softbox do lampy błyskowej zewnętrznej lub studyjnej do montażu na statywie.

Twój link

http://www.dforum.de/ -> <Technik> -> <Softbox>

opisuje wykonanie softboxa do lampy zewnętrznej do zastosowania na lampie na aparacie, żeby z nim biegać.
    Różnią je: konstrukcja, zastosowanie. Mimo że cel stosowania (jakość światła) jest taki sam.

Linki są różne i opisują trochę inne rzeczy. ZGADZAM się z Tobą, że oba tematy mogłyby być w jednym wątku, o co już pytałem Admina. Myślę że to forum jest przede wszystkim po to, żeby sobie pomagać. Również poprzez podpowiadania sobie ciekawych rzeczy, o których inni forumowiczo mogą nie wiedzieć. Taki był cel umieszczenia przeze mnnie tegą wątku.

A swoją drogą wielkie dzięki za Twój, bo dziś lub jutro zrobię softboxa wg Twojego przepisu i go szybko wypróbuję. W sobotę fucha
    Dużo sprzętu, mało czasu

Domyślnie

ja sobie zrobilem lumiquesta podpatrujac foto na allegro :P

Domyślnie

wrrum najmocniej Cie przepraszam, źle spojrzałem. Z lenistwa nie czytałem niższych postów, tylko przeczytałem pierwszy zamieszczony przez Danko i stąd to nieporozumienie.

Jeszcze raz przepraszam - następnym razem postaram się czytać wszystkie posty

Pozdrawiam

Domyślnie

wczoraj mialem chwilke to cyknalem

material to bialy poliester o matowej powierzchni - jakby piaskowany - grubosc prawie 1mm - pozyskany z jakiegos pudelka , tyl czarna folia samoprzylemna i rzepy

lumiquest to nazwa zastrzezona - a moja to pewien zart

a gtak sie prezentuje na lampie

mozna dolozyc z kalki dyfuzor - jednak ten sztuczny sufit dosyc dobrze zmiekcza swiatlo
    i w sumie wiekszej roznicy nie ma

Domyślnie

a moze mi ktos powiedziec jakiego materialu mozna uzyc do softboxa ? Chodzi mi o ten czarny material. Bo mam pomysla takiego zeby obszyc ogromna parasolke na jedzenie materialem tylko tak mysle jakiego uzyc .

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów