Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8
    marcinek13
    Gość

Domyślnie 105 VR raz jeszcze

Szacuneczek,

Jestem właśnie po przemiłej sesji ze 105 2.8 micro. Pogoda była miejscami średnia więc focenie pająków wychodziło z dość długimi czasami. Ogólnie spodobało mi się i postanowiłem nabyć 105 VR. Przeglądając różne sklepy znalazłem opis tegoż szkła w pstryku: http://www.pstryk.pl/opis.php/4823, w którym napisano, że VR daje kopa dopiero od 3 metrów w dal. To by troszkę dyskwalifokowało VR w zastosowaniach makro A właśnie na trzęsiłapie mi zależy najbardziej...
    Racja czy bzdura?

Domyślnie

Racja, z resztą nie wiem czy w pstryku nie mają przypadkiemopisu ze srtony nikona
    FE | F80 | F100 | F6 | Z6 | D500 | N16-35/4 | N 24-70/4 Z | N70-200VRII | N80-400G | N35/2D | N50/1.8G | N85/1.8G | N 105 2.8VR | N 100/2.8 E MF | N 70-210/4 MF | SB800 | SB900
    Ex: D70 | D300 | D600 | D7500

marcinek13
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lesheck
    Racja, z resztą nie wiem czy w pstryku nie mają przypadkiemopisu ze srtony nikona
    Hmm.. W nikon.pl nie znalazłem tej wstawki o 3 m...

Tak czy inaczej powstaje pytanie, czy przy zbliżeniach makro VR w ogóle nic nie daje czy nie daje 4 stopów a np 2... A jesli nic nie daje to czy nie lepiej kupić starą 105...

Update:
    Pogooglowałem, poszperałem na nikonimaging.com i sam sobie odpowiadam:
    http://nikonimaging.com/global/produ..._if/effect.htm

Jednak jest VR

Domyślnie

Rozmawiałem ostatnio w czasie prezentacji D80 z prezenterem od Nikona o tym obiektywie w kontekście zdjęć makro i powiedział mi, że z doświadczenia wie, że przy zdjeciach makro zyskujemy ok. 1,5 działki. To jest chyba możliwe i prawdopodobne.
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Domyślnie

nie zawsze obiektywów micro uzywa sie do macro, więc ten VR ma wtedy sens jak najbardziej.
    a przy makro zysk 2x - to też lepiej niz nic
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

marcinek13
    Gość

Domyślnie

Dzieki za rady. NA stronce nikona znalazłem nawet przykładowe foty, że niby VR pomaga, z drugiej strony na www.bythom.com był tekst "for macro work switch VR off to save battery life" No cóż, 105 już zamówiona i chyba bedzie mimo, że budżet okazał sie raczej zbliżony do Tamrona 90, ale chyba nie zdąże już zamówienia zmienić - Ale co tam, nowa pralko może poczekać nie?

pozdrówka
    marcinek

Domyślnie

były na forum głosy, że ten obiektyw się wiesza
    daj znać jak się sprawuje
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Domyślnie

jasne ze sprzet AGD moze poczekac, na co ci az dwie pralki
    Road to Manila

Uprawnienia umieszczania postów