Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 46

Wątek: Moje "studio"

Widok wątkowy

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Saint Zobacz posta
    ..Pytanie moje jest następujące bo ostatecznie zdecydowałem się na malowanie ścian na kolor ciemno szary 1. czy taki kolor to dobry wybór?
    raczej dobry
    2. Zastanawia mnie jeszcze taki aspekt czy warto jest malować części pomieszczenia na sekcję biurową z innym kolorze niż ten w sekcji studyjnej? ...
    Odejście od bieli, szarości, czerni spowoduje pewne kłopoty z WB. Kłopoty tym większe czym wścieklejszy kolor zastosujesz.
    Jeśli idzie o farby to na pewno matowe szare nie można oczywiście w marketach budowlanych typu Castorama powiedzieć 18% czy 12% szarości dostajemy "próbnik" i wybieramy,
    nie trzeba się trzymać 18% - to wartość do kalibrowania światłomierzy i tyle
    Cytat Zamieszczone przez koziołek_matołek Zobacz posta
    ja bym pozostawiła ciemno szary, lepiej się światło będzie odbijać, bo przy białym to różnie może być.
    przy białym sie bardziej odbija niż przy szarym
    Co do różnicy kolorów to nie wiem, myślę, że nie biały, a jakiś kolor, jak zieleń czy pomarańcz, żeby z jednej str nie były za jasno, a z kolei, żebyś nie usnął w tej szarości :P
    szary jest brzydki, ale pomarańcz czy zieleń będą źle działały na WB
    A podłoga, im twardsza, tym lepsza.
    fakt
    Cytat Zamieszczone przez mmmak Zobacz posta
    w ciemny studio mozna zwariowac
    fakt
    Cytat Zamieszczone przez tomasz24 Zobacz posta
    ja polecałbym pomalować jednak na biało,
    jak lubi miękkie światło, mniejszy kontrast to tak, można.
    a jako akcent ścianę gdzie będą stały biurka na np. spokojny czerwony, pomarańczowy lub ładny seledyn.
    konsekwencje - zmiana WB
    Kończąc sprawę koloru ścian
    Zależy jak lubisz fotografować. Jeśli lubisz światło twarde, ostre cienie (np pólk postaci w świetle, a drugie pół - czarne, bez detalu) to musisz miec studio nie tylko szare, a wręcz czarne.
    Jesli lubisz miękkie światełko, to studio możesz miec nawet białe. Dużo odbić osłabia kontrast.
    pamiętaj op suficie i o podłodze. One też jak najbardziej wpływają na kolor, odbicia itp. Jak masz niskie studio to pomalowanie go na czarno przy jednoczesnym zostawieniu białego sufitu jest bezsensowne.
    Okien też bym nie zasłaniał, no chyba, że tylko na sesję, bo bez światła dziennego, rzeczywiście można zwariować
    w czasie sesji okna zasłonięte - bo światło dzienne będzie maskowało światło dawane przez piloty lamp. A gdy sesji nie ma - podnosic rolety.
    Cytat Zamieszczone przez GrendelPL Zobacz posta
    .I jeszcze jedna ważna rzecz która się przydaje - w studio na wprost modela/modelki, więc za plecami fotografa warto postawić/powiesić jakieś lustro
    Jak kto lubi. Ja nie lubię dawać takiej możliwości modelce. Lustro w garderobie - oczywiście. Ale lustro obok fotografa mi nie pasuje, modelki niektóre ciągle tam zerkają, przez co się traci ujęcia. Modelka ma mieć kontakt z fotografem, nie z lustrem. Nie widać w wizjerze, że modelka się spogląda 30 cm obok fotografa, a nie w obiektyw.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 09-05-2009 o 21:59
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów