Close

Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Domyślnie D90 + n16-85 vrrrrrrrr

Witam,
    Mam pytanie odnośnie działania redukcji wstrząsów VR.
    Mianowicie podczas robienia zdjęć przy pomocy D90 i obiektywu 16-85 Nikona wszystko jest generalnie fajnie.
    Jedna tylko sprawa: gdy włączę VR (Normal lub Active) zaraz po zrobieniu zdjęcia i "klaśnięciu" migawki słyszalne jest minimalne stuknięcie i widoczne jest w wizjerze pojedyncze minimalne drgnięcie obrazu.
    Jednocześnie od momentu naciśnięcia spustu do połowy (blokada AF) do momentu zrobienia zdjęcia obiektyw leciutko szumi. Szum ten kończy się razem ze stuknięciem i drgnięciem obrazu, o którym napisałem powyżej.
    Czy jest to normalne działanie mechanizmu VR? W instrukcji czytałem, że mechanizm VR może wydawać różne dźwięki, na przykład może stukać w obiektywie, jeśli wyłączy się aparat, bez wyłączania VR'a.

Nie mam nic innego z VR, żeby samemu sprawdzić więc proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Domyślnie

U mnie występuje zarówno przesunięcie obrazu jak i szumienie. Chyba tak ma być
    D80, F70D, MTL 5B | N 18-105, 35-105, 35/1.8 | Pentacon 50/1.8 | Sunpak 4000AF

Domyślnie

Jest to normalne i nie masz się czym martwić- tak działa vr.
    D90 | AF-S Nikkor 18-105 VR| AF-S Nikkor 70-300 VR| SB-900 | MB-D80 | i takie tam...

Domyślnie

To normalne, on tak stuka.
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Uprawnienia umieszczania postów