Witam,
czy na wyświetlaczach LCD w Waszych D80 (lub pokrewnych) pojawiały/wiły się może zielone "martwe" piksele? Da się to jakoś usunąć?
Szukaj
Witam,
czy na wyświetlaczach LCD w Waszych D80 (lub pokrewnych) pojawiały/wiły się może zielone "martwe" piksele? Da się to jakoś usunąć?
Jeżeli jest to uszkodzenie wyświetlacza, czyli jest niezależne od wyświetlanego obrazu, to usunąć się raczej nie da. Miałem tak kiedyś w EOSsie 30D - wymieniłem na nowy, bo mnie irytowało przeokrutnie.
Zbigniew ma racje, choć powiem, że nigdy nie widziałem czegos takiego na wyświetlaczu.... A nie masz tam czsami naklejonej jakiejś folii i czegoś pod nią???
no właśnie dokładnie to sprawdziłem i niestety to jest stock piksel. Niby małe gówienko a drażni niesamowicie. Autoryzowany serwis Nikona śpiewa sobie 450 zł za wymianę. No nie ukrywam, trochę kurde dużo.
Na moim sie pojawil pierwszego dnia po zakupie a ostatnio drugi. Generalnie to polecam sie z nim zaprzyjaznic.
D40 + SY8/3.5FE + S10-20/4-5.6 + N35/1.8 + S50/1.4 + N55-200 + Tair300/4.5 + SB-600
Yashica 108MP + Y35-70 + Y75-200 + YCS-220
http://picasaweb.google.com/mt.mostowski
Tak sie doczepie: opisywane zjawisko jest zwane "bad pixelem", a nie "stock pixelem"
Jest mozliwe na kazdym wyswietlaczu LCD, a nawet na matrycy. Mam na LCD w kompakcie, mialem kiedys w telefonie, mam na monitorze.
D300 | S 10-20 | N 18-200 VR | N50/1.4 AI | T 17-50/2.8 | S 105macro | N 70-300VR | SB600
ja tez mam zielonego bad pixelka , pierwszego dnia uzytkownia sie juz pojawil, ale na szczescie jest na samej gornej krawedzi i mi w ogole nie przeszkadza bo ledwie go zauwazam.
ps.
ciekawa sprawa ze wszyscy maja zielonego ...
Ja mam czerwonego. Mój jest HOT, a wasz BAD.
Polish my lens girl oooahh polish my lens girl ohh-ahh polish my lens ...
Swoją drogą, że tak luźno wtrącę, w życiu bym nie pomyślał, że sprzęt za grubą kasę (no 3000 nie leży na ulicy) może tak szybko wykazywać niedoskonałości techniczne. Jeden zielony piksel mi nie przeszkadza, szczęście, że to na lcd a nie na matrycy, ale czytałem, że ta konstrukcja ma sporo niedoskonałości. Szkoda, że czytałem PO zakupie.
Skontaktuj się z nami