Czekam na opinie ale nie zbyt surowe :P
Szukaj
Czekam na opinie ale nie zbyt surowe :P
Zwykly pstryk, slaba ostrosc, niebo kiepskie i kadr rowniez.
ten widok można o wiele ciekawiej pokazać (patrz foty HARBa). Zdjęcie mnie nie przekonuje zupełnie. a już szczególnie ciemna plama na linii horyzontu po lewej
galeria: http://erde.farmapomyslow.pl/
Poprawnie naświetliłeś, budynków nie "pokrzywiłeś", a i kolory - zważywszy na porę dnia - zdają się być naturalne. Ostrość, po mojemu, także nie jest zła. Technicznie poradziłeś więc sobie całkiem nieźle![]()
Natomiast kompozycyjnie ta fota leżySymetryczny podział kadru w przypadku tak nieatrakcyjnego nieba nie był, wg mnie, dobrym zabiegiem. Ponadto użyta przez Ciebie ogniskowa trochę spłaszczyła to zdjęcie, spowodowała, że poszczególne elementy krajobrazu "zlały się ze sobą". Brakuje mi też tutaj motywu przewodniego - nie wiem, czy chciałeś pokazać statek, zabudowę, czy może kawałek portu...
Taaa... Wszystko to można było ująć w sformułowaniu "zwykły pstryk"Postanowiłem jednak trochę wypowiedź rozwinąć, bo widzę świadomy dobór parametrów, który poskutkował wspomnianą już, techniczną poprawnością zdjęcia. A to już coś
Zatem nie zrażaj się trochę "surowym" przyjęciem, tylko poczytaj trochę o kompozycji, zastanów się jak uwypuklić to coś, co chcesz przekazać swoją fotografią.
PS. Kolega Erde dobrze prawi - przejrzyj gdańskie (i nie tylko) zdjęcia Harba, a na bank znajdziesz jakąś wskazówkę, może inspirację.
Pozdrawiam!
"Myśleć, że się coś wie, to najlepsza obrona przed dowiedzeniem się czegoś" - Terry PratchettPozdrawiam! Jacek
kadr mało ciekawy, reklama na murze zabija klimat - ech, jak bym dorwała tego kto wymyślił reklamy na budynkach w Polsce...
a gdzie moglabym znalesc zdjecia harba bym mogla sie im przyjzec??
Przede wszystkim wybacz, że zwracałem się do Ciebie w poprzednim poście w rodzaju męskim![]()
Najprościej użyć forumowej wyszukiwarki, bądź też kliknąć profil danego forumowicza, a następnie opcję "pokaż wszystkie wątki rozpoczęte przez użytkownika" - w przypadku Harba, na chwilę obecną, przedstawia się to mniej więcej tak:
http://forum.nikon.org.pl/search.php?searchid=2578194.
A najlepiej po prostu pośmigać po wszystkich kolejnych wątkach kategorii "krajobraz" by przybliżyć sobie różne style i pomysły
Pozdrawiam!
"Myśleć, że się coś wie, to najlepsza obrona przed dowiedzeniem się czegoś" - Terry PratchettPozdrawiam! Jacek
Leci w prawo.
Czlowiek rodzi sie madry,pozniej idzie do szkoly,cale zycie sie uczy i umiera glupi.
Skontaktuj się z nami