Miałem podobny problem jak mati87. A podłączasz aparat BEZPOŚREDNIO do komputera? Tzn. z tyłu? Ja mam dodatkowe sloty usb z przodu i przez nie komputer nie wykrywa aparatu. Działa tylko z tyłu.
Szukaj
Miałem podobny problem jak mati87. A podłączasz aparat BEZPOŚREDNIO do komputera? Tzn. z tyłu? Ja mam dodatkowe sloty usb z przodu i przez nie komputer nie wykrywa aparatu. Działa tylko z tyłu.
próbowałem na wszystkich możliwych usb![]()
Czy próbowałeś poruszać wtyczką w aparacie.
Znajomy miał podobny problem, komputer nie widział aparatu.
Wtyczka sprawiała wrażenie, że siedzi pewnie w aparacie, a jednak to pomogło.
Teraz już nie podłącza aparatu bezpośrednio do komputera tylko stosuje czytnik.
chyba tak tez zrobie że kupie czytnik widze![]()
Wstyd mi, że miałem problem z migającym "PC".
Chwilowe 1 dniowe zaciemnienie umysłu.
Może to się komuś przyda.
Przestawiając w D50 ustawienia USB z MS na PP zmienia się spośob "komunikacji" z komputerem.
- MS komputer widzi kartę (Mój komputer pokazuje np. Kingston) i katalogi znajdujące się na niej, i miga "PC".
- PP komputer widzi aparat (Mój komputer pokazuje Nikon D50) i zdjęcia.
u mnie nie ma PC ale są wszystkie parametry jakbym chciał robić zdjęcie i aparat robi zdjęcie![]()
Czytałem szybko i pobieżnie ten temat i to może przez to nie zauważyłem słowa BIOS. mati87, jeśli próbowałeś już wszystkiego to spróbuj jeszcze zajrzeć do BIOSU. Może nie masz tam włączonej obsługi USB 2.0.
The pięćdziesiąt
Chciałbym mieć kilka szkieł ostrych niczym kieł.
Przy WinXP w komputerze widoczny jest aparat, a w aparacie NIE miga "PC" tylko widoczne są parametry zdjęcia (tak jest u mnie).
Jeżeli próbowałeś na 4 komputerach, to zostaje tylko:
- aparat,
- aparat i jego gniazdko (nie łączy - poruszaj wtyczką),
- kabel USB (spróbuj na innym, może w sklepie foto podłączą do komputera).
Czy komputer na którym ostatnio działało nie był pod systemem MAC? Kiedyś zawartość mojego pendrive który chodził zawsze na Win XP zgrałem na komputer pod MAC OS i potem u mnie na kompie już nie działał, musieli mi go w serwisie jakoś sformatować, ale nie wiem jak bo mi się nie udało bo niczego system nie wykrywał...
Może sprawdź czy działa na tym kopie, na ktorym ostatnio działało, USB 1.1 czy 2.0 nie ma oczywiście żadnego znaczenia tutaj...
Sprawdź jeszcze inną kartę w tym aparacie...
spróbuj PRZYWRACANIE SYSTEMU na ate przeddzien wystapienia problemu, moze to pomoze .
Nikon D7100 || N 50/1,8 || S 70-300 ||N 18-105/3,5-5,6|| NaneuPro C-200 ||
"....ograniczenie stwarza mistrza....."
Skontaktuj się z nami