Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Problem - CMOS battery low

Witam
    Na wstępie zaznaczam, że tytułowy CMOS nie ma, przynajmniej w moim przypadku, nic wspólnego z matrycą.. Otóż ostatnio jak włączam kompa, to jeszcze na etapie BIOS'a pokazuje mi się komunikat "CMOS BATTERY LOW". I niestety nie mam zielonego ani żadnego innego koloru pojęcia o co chodzi. Dodam, że równocześnie resetowane są ustawienia daty i godziny w laptopie. Jeśli to ma jakieś znaczenie - laptop to ASUS A6RP.

Jeśli ktoś zna rozwiązanie owego problemu to bardzo proszę o pomoc...

Pozdrawiam
    FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Domyślnie

Bateria na płycie głównej siadła, tzn podtrzymująca zawartość BIOSu.
    Nie wiem jak w tym lapku ale generalnie ie powinno być problemu z wymianą nawet samodzielną
    Pozdrawiam Tomasz
    D-7000, D-80, F-601m, N18-105dx VR, N18-70dx, N70-300VR, SB-800, kilka sowieckich słoików

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez coroner Zobacz posta
    Jeśli ktoś zna rozwiązanie owego problemu to bardzo proszę o pomoc...
    Kierunek: Serwis. No chyba,że ma Pan doświadczenie w rozbieraniu notebooków i być może w lutowaniu elementów powierzchniowych.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Kierunek: Serwis. No chyba,że ma Pan doświadczenie w rozbieraniu notebooków i być może w lutowaniu elementów powierzchniowych.
    Niestety, żadnego.... A lapek już dawno jest po gwarancji
    FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Domyślnie

pozostaje ci poszukać serwisówki i zobaczyć gdzie jest bateryjka... wtedy skupienie zestaw śrubokrętów i możesz próbować, nie powinno być ciężko - to nie konstrukcja typu ibm, wiec tu śrubek i mniej i łatwiejszy dostęp... powinieneś dać radę
    trochę złomu w dużym plecaczku.

Domyślnie

Spróbuj najpierw czegoś prostszego, tak mi dawno temu jeden informatyk w firmie poradził i potem mi się jeszcze parę razy przydało i sprawdziło.
    Gdy start komputera się "zatrzyma" jest tam napisane co trzeba wcisnąć, żeby wejść do BIOSu, wejdź do BIOSu i ustaw prawidłową datę, wyjdź zapisując. Komputer powinien się teraz uruchomić.

Potem postaraj się go mieć długo włączony - bateryjka powinna się sama podładować po długim użytkowaniu, w razie czego każdy kolejny raz można kompa w ten sam sposób uruchomić.
    Mnie to się sprawdziło (ale w stacjonarnym). Zwykle tak się dzieje, gdy komp jest długo nie używany.
    Bateryjkę zmieniaj dopiero jak ten sposób nie podziała.
    Ja nigdy nie musiałem tego robić (tzn zmieniać bateryjki), a komputery niektóre miałem bardzo długo, ale nie były to laptopy.
    Jednak na pewno nie zaszkodzi spróbować tej metody zanim zaczniesz kompa rozbierać...

Domyślnie

Jeśli podtrzymanie BIOSu jest bateryjne - zwykle baterie litowe, np. CR2025 lub CR2032, to ładowanie takowych podczas pracy komputera nie ma i nie może mieć miejsca. Należy taką baterię wymienić. Proces rozładowywania takich baterii jest w dużym stopniu nieodwracalny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fIlek Zobacz posta
    Jeśli podtrzymanie BIOSu jest bateryjne - zwykle baterie litowe, np. CR2025 lub CR2032, to ładowanie takowych podczas pracy komputera nie ma i nie może mieć miejsca. Należy taką baterię wymienić. Proces rozładowywania takich baterii jest w dużym stopniu nieodwracalny.
    Jak widać są rzeczy o których nie śniło się filozofom i technikom.
    Mówisz teoretycznie, a jak mówię z praktyki. Sam tak robiłem co najmniej 2 razy w 2 różnych komputerach i nastąpiło "cudowne naprawienie" bez żadnego zmieniania bateryjek. I działały potem wiele lat. Po prostu po długim nie używaniu bateryjka "padła", ale potem po włączeniu i długim używaniu znów działała.
    Niemożliwe?
    Też bym tak napisał, a nawet popukał się w głowę, gdybym sam się o tym nie przekonał.
    A jednak. Nigdy nie zmieniałem bateryjki, a komputerów używam od czasów ZX Spectrum (PC zaś od jakiś 16 lat, większość sam złożyłem). Pewnie moje były wyjątkowe.

Swoją drogą w moim zegarku też jest taka zwykła bateryjka (wcale nie specjalna, tylko taka sama jak w każdym zegarku kwarcowym) którą doładowuje słońce i działa dzięki temu przez parę ładnych lat. Nazywa się ta technologia Tough Solar i też pewnie to cud że działa...
    Zatem pewnie teoretycznie też musi to być możliwe. Ale ja tam się nie znam.

Zrobienie tak jak napisałem nic nie kosztuje i nie ma żadnego ryzyka (na pewno jest ono mniejsze niż samodzielne rozbieranie laptopa).
    Oczwiście kolega zrobi jak będzie uważał...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maciex Zobacz posta
    ...
    Nie ma co się denerwować, prawda leży po środku.
    Takie baterie, jak i inne 'zwykłe' (nie akumulatorki) daje się ładować prądem przemiennym o niesymetrycznym przebiegu ('ładowanie-rozładowanie' z oczywistym większym 'ładowaniem' - z częstotliwością 50Hz). Co prawda nie odzyska się 100% pojemności, ale nawet do 2/3. (I to nie zawsze i tylko w wypadku nie bardzo zużytej baterii).

Pamiętam (w "Młodym Techniku") był taki artykuł na zbudowanie takiej ładowarki (na jakimś scalaku). W każdym bądź razie podładowywałem sobie baterie zegarkowe z pewnym powodzeniem (zwykłe baterie - płaskie i paluszki - też).

Na płycie głównej jest też podobny (o wiele prostszy) układ do "podtrzymania" napięcia na CMOS, który w jakimś tam stopniu powoduje 'konserwację' baterii litowej, ze względu na dość dużą zawartość składowej zmiennej (słabo wyfiltrowanej).
    Ostatnio edytowane przez wasilewk ; 06-05-2009 o 10:20
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maciex Zobacz posta
    Mówisz teoretycznie, a jak mówię z praktyki. Sam tak robiłem co najmniej 2 razy w 2 różnych komputerach i nastąpiło "cudowne naprawienie" bez żadnego zmieniania bateryjek. I działały potem wiele lat. Po prostu po długim nie używaniu bateryjka "padła", ale potem po włączeniu i długim używaniu znów działała.
    Niemożliwe?
    Też bym tak napisał, a nawet popukał się w głowę, gdybym sam się o tym nie przekonał.
    A jednak. Nigdy nie zmieniałem bateryjki, a komputerów używam od czasów ZX Spectrum (PC zaś od jakiś 16 lat, większość sam złożyłem). Pewnie moje były wyjątkowe.

Swoją drogą w moim zegarku też jest taka zwykła bateryjka (wcale nie specjalna, tylko taka sama jak w każdym zegarku kwarcowym) którą doładowuje słońce i działa dzięki temu przez parę ładnych lat. Nazywa się ta technologia Tough Solar i też pewnie to cud że działa...
    Zatem pewnie teoretycznie też musi to być możliwe. Ale ja tam się nie znam.

Zrobienie tak jak napisałem nic nie kosztuje i nie ma żadnego ryzyka (na pewno jest ono mniejsze niż samodzielne rozbieranie laptopa).
    Oczwiście kolega zrobi jak będzie uważał...

A na jakiej podstawie twierdzisz, że mówię to teoretycznie???

Co najwyżej w momencie włączenia zasilania komputera ogniwo litowe zostaje odciążone, a podwyższona temperatura wewnątrz komputera ma dodatni wpływ na kondycję baterii. Poczytaj trochę o ogniwach litowych, przy okazji również o próbach ich ładowania, może zrozumiesz. Od kilku lat dystrybuuję litówki, w tym również ogniwa profesjonalne SAFT, moja firma jako jedna z dwóch w Polsce zajmuje się lutowaniem końcówek do ww., więc stwierdzam, że chyba się na tym znam

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów