Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Domyślnie Dysk sieciowy do archiwizacji danych

Czy ktoś może doradzić jakiś dysk przenośny albo sieciowy

Na czym mi zależy to:
    pojemność: 500GB-1TB
    Mam MBP więc - firewire 800 ważna jest szybkość
    interfejs SATA nie jest konieczny
    wiadomo USB 2.0 żeby podłączyć do innych PC
    no i fajnie gdyby miał wejście LAN żeby był zawsze dostępny w sieci

Podoba mi sie to urządzenie ale nie wiem nic o tej firmie ;/ no i brak Firewire
    http://www.allegro.pl/item624354204_...ch_1000gb.html

Co doradzicie
    Ostatnio edytowane przez Patio ; 06-05-2009 o 22:02

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Patio Zobacz posta
    Co doradzicie
    Zależy Ci na dużym bezpieczeństwie i prędkości zapis/odczyt?

Domyślnie

W jakim sensie na bezpieczeństwie ??
    tak prędkość ma znaczenie dlatego skłaniałbym się ku firewire

Domyślnie

Ochrona przed utratą danych, głownie mam na myśli pad dysku.

Od jakiegoś czasu używam w firmie takie coś QNAP, 4 dyski w RAID 5, musiałby zdarzyć się naprawdę nieszczęśliwy wypadek żeby stracić dane, siecią 1Gb/s też to ładnie bangla (głównie odczyt/zapis dużej ilości niewielkich plików) i do wszystkiego podłączysz. Dodatkowe plusy to kilka sposobów autoryzacji tak więc można ładnie dopasować do określonych wymagań.

Domyślnie

Świetny zapewne ale ja szukam czegoś tańszego
    Raczej prosiłbym o doradzenie jakiegoś urządzenia które bardziej było by dyskiem zewnętrznym niż takim małym PC

Domyślnie

Cale to FireWire -- konkretnie w kwestii predkosci zapisu odczytu w dyskach zewnetrznych -- jest mocno przereklamowane. Z wszelkich testow jakie czytywalem szukajac dysku do archiwizacji danych wynikalo, ze jest raptem moze 10% szybsze niz USB 2.0. Miedzy innymi z tego tez powodu odpuscilem sobie pomysl zakupu dysku WD Studio z eSATA, FireWire i USB. Kiedy wyobrazilem sobie ile czasu zajmie mi przerzucenie mojego archiwum z DVD, odpuscilem sobie pomysl dysku zewnetrznego i kupilem "zwyklego" twardziela na SATA (WD 2 TB green), i do tego calkiem zgrabna kieszonke hotswapowa. Tyle tylko, ze dla mnie liczyla sie glownie pojemnosc i transfery z i na inne urzadzenia (dyski), a kwestie mobilnosci pomijalem. Kieszonka w zasadzie jest tylko dla bezpieczenstwa -- zeby szybko wyciagnac dysk w awaryjnej sytuacji (tfu -- odpukac), i wygodnie wyciagac dysk na wypadek dluzszego wyjazdu z domu, kiedy rosnie ryzyko wlamania.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

dokładnie, FireWire i eSATA nie koniecznie śmigają tak jak powinny na dyskach zewnętrznych, wydajnościowo rzadko wypadają dużo lepiej niż USB 2.0. Jeżeli chcesz robić backupy na bieżąco to kup sobie jakiegoś terabajtowego WD My Book i zainstaluj rewelacyjny darmowy Cobian Backup, ustaw kopie różnicową ważnych folderów np. codzienną i po problemie

Domyślnie

a co myślicie o WD My book studio ??

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Patio Zobacz posta
    a co myślicie o WD My book studio ??
    Ja wlasnie o takim myslalem, a konkretnie o nowej wersji 1-dyskowej (nie usmiechal mi sie raid). Jak wspomnialem wyzej, zrezygnowalem z tego pomyslu wlasnie ze wzgledu na zbyt wolne transfery przez wszystkie zlacza zewnetrzne (USB 2.0, eSATA, FireWire). Gdyby jednak wazna byla dla mnie mobilnosc tego dysku, na pewno bym sie na niego zdecydowal. Niemniej sytuacje, kiedy musze przeniesc jakies dane przytrafiaja sie tak sporadycznie, ze w zupelnosci wystarcza mi 32 GB pendrak. Mialem po prostu inne cele. Potrzebowalem typowy dysk do archiwizacji, wiec uzywanie go jako dysku przenosnego (do jakiegokolwiek transportu) ze wzgledow bezpieczenstwa nie wchodzilo w gre.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

No ja niestety nie mam możliwość podłączenia przez SATA ;/ MBP
    również myślę o wersji 1 dyskowej WD My book STUDIO, z tego co pogrzebałem w googlach to jest jednak różnica przy używaniu FireWire 800 oczywiście na korzyść, przy przesyłaniu dużych plików.
    Głównym zadaniem tego urządzenia dla mnie jest magazynowanie zdjęć i filmów przed montażem, czasami zdarza sie ze te 250 GB jest okresowo za małe ;/

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów