Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 12 z 12

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maciex Zobacz posta
    Jak widać są rzeczy o których nie śniło się filozofom i technikom.
    ...
    Nie ma co się denerwować, prawda leży po środku.
    Takie baterie, jak i inne 'zwykłe' (nie akumulatorki) daje się ładować prądem przemiennym o niesymetrycznym przebiegu ('ładowanie-rozładowanie' z oczywistym większym 'ładowaniem' - z częstotliwością 50Hz). Co prawda nie odzyska się 100% pojemności, ale nawet do 2/3. (I to nie zawsze i tylko w wypadku nie bardzo zużytej baterii).

Pamiętam (w "Młodym Techniku") był taki artykuł na zbudowanie takiej ładowarki (na jakimś scalaku). W każdym bądź razie podładowywałem sobie baterie zegarkowe z pewnym powodzeniem (zwykłe baterie - płaskie i paluszki - też).

Na płycie głównej jest też podobny (o wiele prostszy) układ do "podtrzymania" napięcia na CMOS, który w jakimś tam stopniu powoduje 'konserwację' baterii litowej, ze względu na dość dużą zawartość składowej zmiennej (słabo wyfiltrowanej).
    Ostatnio edytowane przez wasilewk ; 06-05-2009 o 10:20
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maciex Zobacz posta
    Jak widać są rzeczy o których nie śniło się filozofom i technikom.
    Mówisz teoretycznie, a jak mówię z praktyki. Sam tak robiłem co najmniej 2 razy w 2 różnych komputerach i nastąpiło "cudowne naprawienie" bez żadnego zmieniania bateryjek. I działały potem wiele lat. Po prostu po długim nie używaniu bateryjka "padła", ale potem po włączeniu i długim używaniu znów działała.
    Niemożliwe?
    Też bym tak napisał, a nawet popukał się w głowę, gdybym sam się o tym nie przekonał.
    A jednak. Nigdy nie zmieniałem bateryjki, a komputerów używam od czasów ZX Spectrum (PC zaś od jakiś 16 lat, większość sam złożyłem). Pewnie moje były wyjątkowe.

Swoją drogą w moim zegarku też jest taka zwykła bateryjka (wcale nie specjalna, tylko taka sama jak w każdym zegarku kwarcowym) którą doładowuje słońce i działa dzięki temu przez parę ładnych lat. Nazywa się ta technologia Tough Solar i też pewnie to cud że działa...
    Zatem pewnie teoretycznie też musi to być możliwe. Ale ja tam się nie znam.

Zrobienie tak jak napisałem nic nie kosztuje i nie ma żadnego ryzyka (na pewno jest ono mniejsze niż samodzielne rozbieranie laptopa).
    Oczwiście kolega zrobi jak będzie uważał...

A na jakiej podstawie twierdzisz, że mówię to teoretycznie???

Co najwyżej w momencie włączenia zasilania komputera ogniwo litowe zostaje odciążone, a podwyższona temperatura wewnątrz komputera ma dodatni wpływ na kondycję baterii. Poczytaj trochę o ogniwach litowych, przy okazji również o próbach ich ładowania, może zrozumiesz. Od kilku lat dystrybuuję litówki, w tym również ogniwa profesjonalne SAFT, moja firma jako jedna z dwóch w Polsce zajmuje się lutowaniem końcówek do ww., więc stwierdzam, że chyba się na tym znam

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów