Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

wiec... bez zadnego zblizenia musi byc manualny autofocus, i naczej lipa. jezeli robie zblizenie moge wlaczyc na AF.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 51st8 Zobacz posta
    wiec... bez zadnego zblizenia musi byc manualny autofocus, i naczej lipa. jezeli robie zblizenie moge wlaczyc na AF.
    Wydaje mi sie, ze przesadziles z korekta AF (AF fine tuning), byc moze nawet nieswiadomie, gmerajac w menu

Sprobuj wylaczyc korekte zarowno globalna, jak i dla danego szkla i sprobuj ponownie.....
    D300s, N 17-55/2.8, N 70-210/4-5.6, SB-800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PawelR Zobacz posta
    Wydaje mi sie, ze przesadziles z korekta AF (AF fine tuning), byc moze nawet nieswiadomie, gmerajac w menu

Sprobuj wylaczyc korekte zarowno globalna, jak i dla danego szkla i sprobuj ponownie.....

krzysiek82 juz rozwiazal problem
    dodam ze w menunic nie zminialem, a wy w/w funkcji nie pomaga.
    dziekuje za pomoc
    Nikon D300, AF-S Nikkor 18-70mm 1:3.5-4.5 G ED, Cokin ND 0.9 Grad 3 Step. SB-900, Manfrotto Tripod

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 51st8 Zobacz posta
    krzysiek82 juz rozwiazal problem
    dodam ze w menunic nie zminialem, a wy w/w funkcji nie pomaga.
    dziekuje za pomoc
    Ostrzenie manualne to żadne rozwiązanie problemu - jeśli nie chce działać poprawnie AF dla szkła ustawionego na najszerszy kąt i większych odległości od puszki to zdecydowanie nie jest to zjawisko normalne.

Myślę, że jest jakiś problem z samą puszką i jeśli na innych szkłach występuje to samo zjawisko - polecam wizytę w serwisie.

pozdrawiam,
    D300s, N 17-55/2.8, N 70-210/4-5.6, SB-800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PawelR Zobacz posta
    Ostrzenie manualne to żadne rozwiązanie problemu - jeśli nie chce działać poprawnie AF dla szkła ustawionego na najszerszy kąt i większych odległości od puszki to zdecydowanie nie jest to zjawisko normalne.

Myślę, że jest jakiś problem z samą puszką i jeśli na innych szkłach występuje to samo zjawisko - polecam wizytę w serwisie.

pozdrawiam,
    Dokładnie. Jeśli to jest to, o czym pisałem, to jest to niezależne od aparatu i obiektywu. Po prostu trzeba wiedzieć, że nie zawsze AF złapie ostrość zarówno na szerokim kącie jak i na tele (dlaczego tak się dzieje to już pisałem). Jeżeli to jednak nie to, co trudno stwierdzić jednak po wypowiedziach autora, to wygląda na jakąś usterkę.
    Aparat, dwa szkła, lampa

Uprawnienia umieszczania postów