Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23
    Anonymous
    Gość

Domyślnie Spot w D70 - 5%?

Hehe - to ja - Nikonowy malkontent.
    Wypatrzyłem na pl.rec.foto.cyfrowa:

The D70 is the first DSLR with adjustable centerweighted metering, a real plus (see graphs). But its spotmeter measures 5 percent of the viewing area, not 1 percent as claimed.

http://www.popularphotography.com/ar...ber=1&preview=

Domyślnie

Trza by to sprawdzic... zwlaszcza ze zostalo to napisane w kwietniu 2004... czyzby jedna jedyna osoba tylko to zauwazyle?
    Choc podchodze do tego sceptycznie to nie neguje... ostatnio sam mialem przypadek ktory ze wzgledu chociazby na reportazowy charaker i brak czasu traktuje jako cos niewyjasnionego...
    Otoz caly punkt af schowal sie w twarzy , pomiar punktowy, a jednak ostre niedoswietlenie... (ok 3 EV)... twarz w cieniu na tle okna...
    musze to sprawdzic - z tymi 5% - bo niby biorac pod uwage moj przypadek to jest calkiem mozliwe... choc z drugiej strony...
    pzdr
    Zbigniew Kruk - KrukBook

Domyślnie

Alter pisze o CW a Ty Zbigniewie o punktowym.
    FED-2 + Industar 26M f2.8/50mm, FED-5 + Industar 61 L/D f2.8/52mm, Zenit TTL + Helios-44m f2/50mm. Nikon jakiś też się znajdzie.

Rozmowny Awatar cahe
    Miasto
    Kielce/przebywam w stolicy

Domyślnie

Spot != punktowy?!
    Look ma, no camera!

Nie zapomnij dodać swojej grupy fotograficznej do forumowej mapki!

Anonymous
    Gość

Domyślnie

Zacytowałem dwa zdania, by zachować sens wypowiedzi. Spotmeter = pomiar punktowy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cahe
    Spot != punktowy?!
    ups, pardon, nie zauważyłem.
    FED-2 + Industar 26M f2.8/50mm, FED-5 + Industar 61 L/D f2.8/52mm, Zenit TTL + Helios-44m f2/50mm. Nikon jakiś też się znajdzie.

irving
    Gość

Domyślnie Re: Spot w D70 - 5%?

Cytat Zamieszczone przez Alter Egon
    Hehe - to ja - Nikonowy malkontent.
    Wypatrzyłem na pl.rec.foto.cyfrowa:

The D70 is the first DSLR with adjustable centerweighted metering, a real plus (see graphs). But its spotmeter measures 5 percent of the viewing area, not 1 percent as claimed.

http://www.popularphotography.com/ar...ber=1&preview=
    nie wiem czy to prawda, ale jeśli tak, to może wynika to z małej powierzchni matrycy w porównaniu z klatką filmu 135. Czyżby spot żywcem przeniesiony z aparatów na film?

pzdr

Anonymous
    Gość

Domyślnie Re: Spot w D70 - 5%?

Cytat Zamieszczone przez irving
    nie wiem czy to prawda, ale jeśli tak, to może wynika to z małej powierzchni matrycy w porównaniu z klatką filmu 135. Czyżby spot żywcem przeniesiony z aparatów na film?
    Nie mam pojęcia jak to testowano/jako to sprawdzić. Wiele elementów jest przeniesione na żywca z analogów. W sumie, to mnie te 2 razy większe pole pomiaru nie przeszkadza. Trudno jednak nie odnieść wrażenia, że marketing czasem wyprzedza zdrowy rozsądek.
    • Migawka jest elektroniczna nie mechaniczno-elektroniczna.
      Spot nie jest spotem
    O algorytmie pomiaru światła nie napiszę, bo zaraz będzie kłódka na temacie.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    południowywschód

Domyślnie

A patrzcie na to (z tego samego testu):

Color accuracy: Excellent (Avg. Delta E: 6.72)
    Highlight/shadow detail: Very high
    Contrast: Normal, with adjustable contrast via menus or optional software
    Noise: Very low at ISO 200–400, low at ISO 800, and moderate at ISO 1600
    Image quality: Extremely high ISO 200–800, high at ISO 1600

Może ja nie znam angielskiego ale to raczej pozytywna opinia

Jak to sie ma do toczonego przed kilkoma dniami na p.r.f.c "boju" canonierów z sympatykami D70?

Podobno D70 szumi jak wszyscy diabli, zdjęcia z niego kiepskiej jakości, kolory dziwne i wogóle puszka do bani. Dla mnie jako użytkownika te wszystkie opinie są guzik warte, ja wiem co mogę z mojego D70 "wyciągnąć" i wydaje mi się, że bardziej ograniczają mnie umiejętności niż sprzęt.

Spot 5% czy 1% ? Ważne że jest...

Pozdrawiam
    Art
    D7200 | D70 | Nikkor AF-S 300 mm f/4D IF-ED | Sigma 10-20 mm f/3.5 EX DC HSM | Tamron SP 90mm F/2.8 Di MACRO VC USD | Nikkor 18-70/3.5-4.5 DX | SB-800

Marcin Stawiarz
    Gość

Domyślnie

nie chce zaczynac nowego tematu nt Spota, wiec zapytam tutaj,

czy przy pomiarze punktowym swiatlo mierzone jest w zaleznosci od wybranego pola autofocusa? czy tylko w srodku kadru?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów