Jak chcesz zacząć przygode z fotografią to wybij sobie z głowy kompakty.
Oczywiście można robić nomi zdjęcia,ale zebyś póżniej nie żałował wydanej kasy.Kup sobie D50 albo D70s +jakięś kitowe szkiełko i do dzieła.
Szukaj
Jak chcesz zacząć przygode z fotografią to wybij sobie z głowy kompakty.
Oczywiście można robić nomi zdjęcia,ale zebyś póżniej nie żałował wydanej kasy.Kup sobie D50 albo D70s +jakięś kitowe szkiełko i do dzieła.
Pozdrawiam Marcin Bąk
FUDŻI
ja mam d50 i jestem zadowolony choc z czasem bedziesz potrzebowal czegos nowszego(wiem po sobie) jednak kasa nie pozwala
na forumowej gieldzie mozesz znalesc kita 18-55 bez VR za 250zl(chyba ze sie myle) albo cos innego tanszego jak teraz kolega NBA sprzedaje 35-70 za 200zl do nauki wystarczy moim skromnym zdanie ja zaczynalem od 55-200 to dopiero bylo wasko.
Ostatnio edytowane przez bahuone ; 02-05-2009 o 12:45
czy moglibyście popytac znajomych na forum czy mają do sprzedania d50 . narazie mam 500zł ale dozbieram .
Możesz napisać swoje ogłoszenie tutaj:
http://forum.nikon.org.pl/forumdisplay.php?f=53
i monitorować ten wątek:
http://forum.nikon.org.pl/forumdisplay.php?f=22
Witam, podepnę się tutaj.
Chcę kupić (niekoniecznie teraz) lustrzankę. Zdecydowałam się na jakiegoś Nikona. Ponieważ w sprawach lustrzanek jestem zielona jak ogórek, prosiłabym o małe pomoce.
Chcę kupić Nikona D80, nie wiem czy to dobry wybór jak dla osoby kompletnie początkującej (ale tylko z lustrami, kompakty mam i miałam). Oczywiście wiem, że niezbędny jest mi obiektyw. Nie wiem jak zabrać się do wyboru obiektywu. Mam takie pytanie: jeżeli jest obiektyw np. Sigma 70-300mm i Sigma 18-200mm to który jest lepszy? Jeśli cyferki są większe to jest gorszy czy lepszy, dlaczego? Czy tzw. obiektyw Kitowy jest dobry dla osoby całkowicie początkującej? Zastanawiam się nad zestawem Nikon D80 i obiektyw Nikkor AF-S DX 18-70 mm f/3.5-4.5 IF-ED, tylko, że jak przystało na osobę zieloną, nie wiem w ogóle czy to dobry wybór jest..
No i jeszcze jedno. Są różne nazwy, np. Nikon D80 i Nikon D80 Body, jaka jest różnica?
Nie proponujcie mi lepszego kompakta, chcę zacząć co nie co z lustrzankami. I proszę być wyrozumiałym za niewiedzę, dopiero wchodzę w temat.
Niewiedza niewiedzą, a czytanie forum czytaniem. Tu juz naprawdę wszystko napisano. O oznaczeniach, o każdej puszce i....
Jeśli nic nie wiesz na razie to czytaj, czytaj i czytaj. A i jeeszcze jakąś książkę kup i przeczytaj, Jaką - też tu znajdziesz odpowiedź. Tylko czytaj.
D90|T17-50 2.8|N18-105|S10-20|D610|N24-50 3.3-4.5|T28-75 2.8|N50 1.8|N35 1.8|S70-200 2.8|S70-300APO|SB900|2xSB600|
Po kolei...
Dobrze że zarejestrowałeś się tutaj i postanowiłeś wybrać Nikona
D80 to moim zdaniem aparat na początek bardzo dobry. Polecam Ci do tego właśnie nikona 18-70 na początek chyba najlepszy. Mając go poznacz potem jak byś chciał rozbudować swój foto zestaw, czy może będziesz chciał zainwestować w jakąś stałkę ze stałym światłem, coś szerszego, tele albo lampę błyskową. Nikon D80 i Nikon D80 Body to samo, body mówi się potocznie na aparat bez obiektywu. Proponuję Ci również żebyś na początek zanim cokolwiek kupisz przeczytał jakąś książkę o fotografii i przeglądał to forum bo Twoje pytanie o cyferki jest z zakresu podstawowych![]()
Ostatnio edytowane przez Piotrek Charchuła ; 02-05-2009 o 23:32
alex, ogonowa to dziewczyna...![]()
Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia...Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8
Dzięki wielkie, zabieram się za czytanie.
Mam jeszcze takie pytanie:
http://www.euro.com.pl/cyfrowe-lustr...55-mm-ii.bhtml Opłaca się?
Ostatnio edytowane przez Rycerz ; 30-10-2010 o 20:50
Skontaktuj się z nami