Close

Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Rzeszów/Lubaczów

Domyślnie Marumi DHG Circular PL(D) jak czyścić?

Postanowiłem kupić sobie polara i po lekturze testu na optyczne.pl kupiłem Marumi DHG Circular PL(D) 67mm na mojego kitowego 18-70. Po sprawdzeniu jak działa ściągałem go z obiektywu i delikatnie dotknąłem tylnej powierzchni - na pięknej zielonej powłoce pojawiła się oczywiście malutka plamka. Postanowiłem ją delikatnie usunąć i ściereczką do optyki dotknąłem powierzchni - zielona powłoka w tym miejscu zeszła z filtra. Dobrze że zrobiłem to bez zbytniego rozmachu a uszkodzenie jest na skraju filtra.
    Czy tak ma być? Czy te powłoki są aż tak delikatne? Kiedyś miałem w rękach jakiegoś no-name i spokojnie się dawał wyczyścić jak filtry szklane... Jak o taki filtr dbać? Dużo robię w plenerze i białych rękawiczek nie mam zamiaru nosić
    Agfa Isolette III '56

Domyślnie

Myślę, że powłoka nie zeszła, tylko w tym miejscu jest niedoczyszczona (rozmazałeś na sucho) i zmieniła zabarwienie. Spróbuj wyczyścić na mokro, płynem do optyki.
    Ostatnio edytowane przez wigi ; 24-04-2009 o 08:29
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wigi Zobacz posta
    Myślę, że powłoka nie zeszła, tylko w tym miejscu jest niedoczyszczona (rozmazałeś na sucho) i zmieniła zabarwienie. Spróbuj wyczyścić na mokro, płynem do optyki.
    Dokładnie tak. Tylko proponowałbym do tego użycie papierowych bibułek i uzbrojenie się w cierpliwość... Mam ten sam filtr i - nie raz - miałem ten sam problem. Czyści się to upierdliwie, nawet na moment nie możesz się zatrzymać z "ruchem okrężnym", bo jak zaschnie Ci choćby minimalna smużka to cała robota zaczyna się od początku To samo dotyczy każdego dotknięcia niestety. Toteż nie martw się, że coś skisiłeś i do dzieła Powodzenia!
    "Myśleć, że się coś wie, to najlepsza obrona przed dowiedzeniem się czegoś" - Terry Pratchett
    Pozdrawiam! Jacek

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Rzeszów/Lubaczów

Domyślnie

Faktycznie - czyszczenie do przyjemnych nie należy. Co większe palmy usunąłem, pomniejsze darowałem sobie na razie. Pomogła szmatka do optyki i wacik na patyczku (taki do uszu).
    Agfa Isolette III '56

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów