Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Help D 200

Domyślnie Help D 200

Bardzo prosze o pomoc, jeśli ktoś się spotkał z takimi objawami.
    Mianowicie, moje D200 w pewnym momencie przestało zapisywać zdjęcia szłyszę klap jak by migawka poszła, ale to jednak inny dźwięk i monito czarny a na LCD wyświetla ie ERROR, po jakimś czasie i zmianie akumulatora wraca do normy. Jeszcze nei jestem pewien czy to przez akumulator, czy może coś poważniejszego, Jeśli ktoś z was miał coś podobnego proszę o jakąś podpowiedź jak sobie z tym poradziliście, z góry dzięki za pomoc

Pozdrawiam

a ktoś pisał że D2oo nie robi ostrych zdjęć, bzdura robi rewelacyjnie ostrzy że aż miło.

Domyślnie

A tak po polsku byś może napisał...? Ładnie prosimy.
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Za malo danych ale powiem ze kiedys zaciela mi sie migawka (wlosek) pomogla reczna penetracja a potem dmuchanko zreszta bylo to pozniej w dziale "cytaty"
    Jesli zaciela ci sie migawka mozna to sprawdzic tak jak przy czyszczeniu matrycy.
    D700,D200, F100, F, F2, F3, EL, FE2, Nikkormat FT2, Nicca Tower, Canon A1, F1, FTb, Olympus E1, OM1, OM10, Kodak 35, Pentax SP2, ME, Ricoh KR, 500G, Fuji i ZenitE

Domyślnie

A więc jeszcze raz.
    Aparat działa i w pewnym momencie łąpie zawieszkę, niby robi zdjęcia, ale ich nie zapisuje. Słychać dźwięk pracy ale jakiś inny niż zwykle i wyświetla się error. Po odpięciu obiektywu i zmianie akumulatora wraca do normy i znów wszsystko śmiga. Pytałem, bo może ktoś już się z tym spotkał i wie co to może być.

I to tylko tyle.
    Jeśli ktoś potrafi pomóc to wielkie dzięki.

Domyślnie

Sprawdz akumulator, mysle ze to cos nie tak z zasilaniem.
    D700,D200, F100, F, F2, F3, EL, FE2, Nikkormat FT2, Nicca Tower, Canon A1, F1, FTb, Olympus E1, OM1, OM10, Kodak 35, Pentax SP2, ME, Ricoh KR, 500G, Fuji i ZenitE

Zbanowany
    Miasto
    Księżyc

Domyślnie

Dla mnie to brzmi jak wyczerpany/zniszczony ewentualnie nieoryginalny akumulator.

Domyślnie

ale to nie sa objawy dla padłego aku... przecież body nie będzie próbowało zrobić zdjęcia, jeśli aku jest kiepski (chyba, że jakiś mega długi czas na słabym aku).

pytanie - czy to coś jednokrotnego, czy się powtarza...

w instrukcji piszą:
    "Err (miga) - Usterka aparatu - Wyzwól migawkę. Jeżeli błąd nie ustąpi lub będzie się często powtarzał, skonsultuj się z autoryzowanym serwisem firmy Nikon."
    Pozdr. Darek
    D200|F70D|Naf-s:12-24/4,50/1.4|To:20-35/3.5-4.5,28-70/2.6-2.8,100/2.8|Zenitar16/2.8|SB-900/600|SlikPro700DX

Domyślnie

czasami mam to samo kiedy przelacza sie z pustego nieoryginalnego akku na firmowy. norma
    FX|N24-70|S50 1.4|Sami14|SB-900|SB-800
    flickr

Domyślnie

Jeśli używasz gripa to czasami tak jest jak kończy się jeden akumulator i aparat zaraz zacznie korzystać z nowego. Jeśli nie używasz gripa i masz jeden aku, to może to oznaczać powolny koniec jego życia. Niektóre nieoryginalne akumulatory prawie od początku tak mają. Po prostu pojawia się nagły spadek napięcia, gdy aparat ma zapisywać zdjęcie i lustro się nie opuszcza i pojawia się Err. Ja tak miałem kiedyś z D200. Miałem jeden akumulator nieoryginalny i pomimo tego, że wyśmienicie się sprawował (robił tyle samo zdjęć co oryginał) to pod koniec (przy 10-5%) wariował i po prostu musiałem go wymieniać na kolejny.

Uprawnienia umieszczania postów