Odpowiedzi wprost nie dostaniesz, bo test wątpliwy natomiast różnice na ISO 200 w tych dwóch modelach praktycznie niezauważalne.
Szukaj
Odpowiedzi wprost nie dostaniesz, bo test wątpliwy natomiast różnice na ISO 200 w tych dwóch modelach praktycznie niezauważalne.
"Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche
Kto ci powiedział o jakims teście?
Jak już wcześniej pisałem, mam stare D80 a od wczoraj jest w domu również nowy D90. Poprostu zastanawiam sie ktorego sie pozbyć. Nie mam czasu ani ochoty na testy jakie by ciebie zadawalały. Zrobiłem dwa ujecia i pytam czy te foty sa podobne (ostrość, kolory, winieta, itd) czy moze ktoras jest nieporównywalnie gorsza.
Przepraszam ale nie każdy ma zajoba na pukcie np. nart i nie każdy ma zajoba na punkcie zdjęć czy puszek fotograficznych. Ja nie żyje zdjeciami i nie jest dla mnie istotne czy bardziej szumi ta sama matryca w d300 czy w 90.
Zapytałem ktory aparat z tych dwoch robi lepsze zdjecia.
A zrobił sie problem, że hej.
I kto tu jest onanistą sprzetowym?
Pozwolę sobie na powtórzenie / przypomnienie pytania:
"
Wykonałem dwa podobne ujecia dwoma aparatami (ten sam obiektyw).
Czy mozna na podstawie tych zdjęć powiedziec cos o tych aparatach? Który lepszy/gorszy i dlaczego?
D80 - http://picasaweb.google.pl/Masteryor...76542332041794
G90 - http://picasaweb.google.pl/Masteryor...78373576652690
"
Powtórzyłem bo niektórzy albo niezrozumieli albo nie chciało im sie przeczytać. Ja zadałem proste pytanie. Jeżeli ktos nie chce, niech nie odpowiada. Jeżeli zdjecia sa tak wykonane, że niesposób na moje pytanie odpowiedziec to chyba można napisać, że sie nie da tego ocenić. Czy konieczne były kpiny i wyzywanie od onanistów?
eh
jak nie musisz zostaw sobie zapsowe body, pomijając wykonane kadry napewno 90 jest lepsza i tę bym zostawił na głowne body ale wybór należy do ciebie. Zrób test na wyższych iso najlepiej ze statywem na tych samych czasach, przesłonach i szkle wtedy możesz sam bez pomocy zobaczyć różnice. Używam 80 córki i robi dalej dobre fotki pomimo paru lat na rynku.
pozdrawiam
D700 N 24-70 + inne klamoty
A czy ja napisalem, ze Ty pisales o tescie ? Ja odpowiadalem na post powyzej mojego.
Ale ja nie chce zadnego testu. Powtarzam odpowiadalem na posta powyzej.
Na to mogles sobie sam odpowiedziec. I nawet pare osob Ci pomoglo - pierwsza fota jest totalnie skopana. Wiec logicznie myslac dalsze porownanie jest bez sensu. To tak jakbys chcial porownywac rozbite BMW i dobrego Mercedesa. Bez sensu.
Ale ja sie nie gniewam. Nie jest dla Ciebie istotne, ktora matryca bardziej szumi, ale chcesz porownywac dwa zdjecia z dwoch roznych aparatow. Bez sesnu. A tak z innej beczki, pewnie o tym wiesz, jak nie to wystarczy ze popatrzysz na te dwa zdjecia - to nie aparat robi dobre, lepsze, najlepsze zdjecia. Bo jak widac, nawet bardzo dobrym aparatem (D80), mozna skopac kazda fotke. I oczywiscie znam ludzi, ktorzy kompaktem robia arcydzielka.
Jak dla mnie to EOT.
A ja osobiście powiedziałem coś w formie żartu (dla rozluźnienia zwieraczy).Przepraszam, że autor "testu" poczuł się urażony.
Powiem tak: z tych dwóch zdjęć raczej nie da się ocenić, który aparat jest lepszy. Najwyżej którym łatwiej zrobić poziome zdjęcie. Może pozwólmy, żeby "Optyczne" to za nas zrobiły (w sumie to już chyba zrobiły).
Osobiście wydaje mi się, że D90 jest trochę lepszy od D80, bo technika poszła do przodu, a wiadomo, że nowsze modele w tej samej klasie zazwyczaj są lepsze od poprzedników.
D90 ma też kilka niepotrzebnych "bajerów", które tylko podnosza jego cenę (ale nie wartość). Chociażby poroniony pomysł z wsadzeniem "kemary wideło" do korpusu...
Jak to mawiał pewien elektryk z Belwederu: "Są plusy dodatnie i plusy ujemne".
D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL
"Kto potrafi odpowiedziec - odpowiada - reszta - przemilcza."
Dubi, chyba tu nowy jestes...
Ze wzgledu na rozna zawartosc nieba w kadrze - roznice w doborze ekspozycji
uwazam za czysto kosmetyczne.
"Poprostu zastanawiam sie ktorego sie pozbyć. Nie mam czasu ani ochoty na testy jakie by ciebie zadawalały."
To nie pytaj o zdanie. Proste...
Oczekujesz wrozenia z fusow, a potem zdziwionego udajesz ?
"Zrobiłem dwa ujecia i pytam czy te foty sa podobne"
Sa podobne.
"(ostrość, kolory, winieta, itd)"
Winieta ? Przeciez to cecha obiektywu.
Ostatnio edytowane przez Seeker ; 28-04-2009 o 23:50
seek & destroy
Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...
Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5
Skontaktuj się z nami