Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: Dwa słońca

Domyślnie

A ja do techniki się nie będę czepiał - tę się poprawia dość prosto, lub nie jest od nas aż tak zależna. Parę słów o kompozycji i klimacie.
    Zachód słońca, spokój, cisza, wieczorne spacery nad morzem. A tu co? Dziewczyna siedzi na piachu! Według mnie jedyneczka i dwójeczka z modelką idącą spokojnie i "zachłystującą" się wieczorem, byłyby o wiele piękniejsze.
    Centralnie, za bardzo. Postać umieść po prawej, jak patrzy lub idzie w lewo i na odwrót gdy kieruje się w prawo. Jeszcze tak z kanonów: popatrz na linię horyzontu. Na jedynce jest fajnie, bo nie w połowie kadru. Na dwójce już gorzej. W większości podobnych przypadków sprawdza się horyzont na wysokości 1/3 lub 2/3.
    3. Więcej zdecydowania. Jak ciąć to ostro czyli tę góre zupełnie, tak by piasek wypełniał cały kadr. No ale poza modelki nieciekawa i słaba jakość foty zdyskwalifikują fotę w konkursie Kodaka.

Co do używania lampy... Jeśli tylko możesz to używaj jak najsłabszego błysku, tak by tylko minimalnie doświetliła główny motyw, a by jak najbardziej wykorzystać światło naturalne. Tu i tak wyszło bardzo dobrze bez przepałów i odblasków na piasku - jeśli zastosowane coś więcej niż sama lampa - to gratulacje.

Rób foty, pokazuj co lepsze (może jedną na sto, dwięscie). Nie przejmuj się niektórymi komentarzami (często to mogą być moje ). Powodzenia.

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mOSAd
    A ja do techniki się nie będę czepiał - tę się poprawia dość prosto, lub nie jest od nas aż tak zależna. Parę słów o kompozycji i klimacie.
    Zachód słońca, spokój, cisza, wieczorne spacery nad morzem. A tu co? Dziewczyna siedzi na piachu! Według mnie jedyneczka i dwójeczka z modelką idącą spokojnie i "zachłystującą" się wieczorem, byłyby o wiele piękniejsze.
    Centralnie, za bardzo. Postać umieść po prawej, jak patrzy lub idzie w lewo i na odwrót gdy kieruje się w prawo. Jeszcze tak z kanonów: popatrz na linię horyzontu. Na jedynce jest fajnie, bo nie w połowie kadru. Na dwójce już gorzej. W większości podobnych przypadków sprawdza się horyzont na wysokości 1/3 lub 2/3.
    3. Więcej zdecydowania. Jak ciąć to ostro czyli tę góre zupełnie, tak by piasek wypełniał cały kadr. No ale poza modelki nieciekawa i słaba jakość foty zdyskwalifikują fotę w konkursie Kodaka.

Co do używania lampy... Jeśli tylko możesz to używaj jak najsłabszego błysku, tak by tylko minimalnie doświetliła główny motyw, a by jak najbardziej wykorzystać światło naturalne. Tu i tak wyszło bardzo dobrze bez przepałów i odblasków na piasku - jeśli zastosowane coś więcej niż sama lampa - to gratulacje.

Rób foty, pokazuj co lepsze (może jedną na sto, dwięscie). Nie przejmuj się niektórymi komentarzami (często to mogą być moje ). Powodzenia.
    Yogi, to do ciebie. Przeczytaj zacytowany post i naucz się z niego jak należy konstruktywnie pomagać fotoamatorom. Amatorzy to jest ktoś kto jest bardzo czuły na punkcie krytyki. Jest ze swojego zdjęcia bardzo dumny i niewłaściwą uwagą bardzo łatwo jest jego/ją zranić. Jeżeli chcesz mu/jej pomóc to zrób to w sposób sympatyczny i konstruktywny, a nie w stylu nadętego złośliwego buraka.

Mosad, bardzo dziękuję za przykład sympatycznego stylu.

[ Dodano: Sro 13 Wrz, 2006 ]
    Cytat Zamieszczone przez Jogi
    To nie rozumiem po co logujesz sie na to forum, skoro chcesz mieć radość z fotografowania.
    Nie zdawałem sobie sprawy że to forum jest dla tych którzy cierpią z powodu fotografowania...

Rób sobie zdjęcia do albumu, ciesz się i więcej się nie wypowiadaj, jeśli nie masz nic do powiedzenia. I nie obiniżaj poziomu forum takimi postami.
    Bardzo prosta odpowiedź: nie podoba się poziom forum - krzyżyk na drogę..

To forum jest m.in. po to żeby się czegoś nowego nauczyć.
    Dobrze więc byłoby abyś też się nauczył kultury. A ta się ce****e delikatnością i respektem względem drugich..
    [/quote]

Oszczędny w słowach Awatar Jogi
    Miasto
    Yellowstone

Domyślnie

swiatlo, to trzeba było od razu zająć się komentowaniem zdjęć, a nie komentowaniem komentarzy, bo to do niczego nie prowadzi, zawsze da się wywrócić kota do góry ogonem.
    I na drugi raz cytuj, gdy zrozumiesz o co chodzi, a nie wybieraj to co ci pasuje.

Widać dalej, że nie masz nic do powiedzenia na temat zdjęć, więc bicie piany w nieskończoość nic tu nie pomaga.
    Każdy komentarz wnosi coś nowego i nie ma sensu sto razy powtarzać tego samego.
    A na marginesie, to żaden z moich komentarzy nie był nigdy w stylu "nadętego buraka".
    Co najwyżej, jak widać nie każdy był w stanie go zrozumieć.

Jesli masz wstręt do wiedzy i czytania książek to nie moja wina.
    A jeśli nadal uważasz, że te zdjęcia są piękne tylko dlatego, że podobają się autorowi, to chyba własnie ty powinieneś pomyśleć o "krzyżyku na drogę".
    Nikon D200, D80, 17-55mm f/2.8G ED-IF AF-S DX, 70-200mm f/2.8G ED-IF AF-S VR, żartowałem

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów