A ja do techniki się nie będę czepiał - tę się poprawia dość prosto, lub nie jest od nas aż tak zależna. Parę słów o kompozycji i klimacie.
Zachód słońca, spokój, cisza, wieczorne spacery nad morzem. A tu co? Dziewczyna siedzi na piachu! Według mnie jedyneczka i dwójeczka z modelką idącą spokojnie i "zachłystującą" się wieczorem, byłyby o wiele piękniejsze.
Centralnie, za bardzo. Postać umieść po prawej, jak patrzy lub idzie w lewo i na odwrót gdy kieruje się w prawo. Jeszcze tak z kanonów: popatrz na linię horyzontu. Na jedynce jest fajnie, bo nie w połowie kadru. Na dwójce już gorzej. W większości podobnych przypadków sprawdza się horyzont na wysokości 1/3 lub 2/3.
3. Więcej zdecydowania. Jak ciąć to ostroczyli tę góre zupełnie, tak by piasek wypełniał cały kadr. No ale poza modelki nieciekawa i słaba jakość foty zdyskwalifikują fotę w konkursie Kodaka.
Co do używania lampy... Jeśli tylko możesz to używaj jak najsłabszego błysku, tak by tylko minimalnie doświetliła główny motyw, a by jak najbardziej wykorzystać światło naturalne. Tu i tak wyszło bardzo dobrze bez przepałów i odblasków na piasku - jeśli zastosowane coś więcej niż sama lampa - to gratulacje.
Rób foty, pokazuj co lepsze (może jedną na sto, dwięscie). Nie przejmuj się niektórymi komentarzami (często to mogą być moje). Powodzenia.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami