Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: Nikon d60

Domyślnie

Dla mnie nie warto dopłacać do D80.... i tyle.
    Choć zależy co kto chce do niego podpinać. Jeżeli szkła z silnikiem to po co przepłacać kupując "kultowy" aparat .
    D5100//// 18-105VR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blackside Zobacz posta
    Dla mnie nie warto dopłacać do D80.... i tyle.
    Choć zależy co kto chce do niego podpinać. Jeżeli szkła z silnikiem to po co przepłacać kupując "kultowy" aparat .
    Podpisuję się pod Tobą.
    N

Domyślnie

a bawiliście się koledzy tym "kultowym" kiedyś - czy tak piszecie tylko?

bo ja też tak myślałem kupując d40x - ale bardzo szybko się okazało warto było jednak dopłacić...

entry levele nikona - nie są niestety w pełni "modelami wejściowymi" do systemu nikona - a w końcu po to się na tą markę stawia - bo przyzwoite zdjęcia można robić każdym innym aparatem dostępnym na rynku, nie trzeba zaraz Nikona
    Ostatnio edytowane przez rastula ; 28-04-2009 o 20:51
    D80 /D40X /SB600/SB400
    S HSM 10-20/To A-TX Pro 28-70/N 70-300 VR/N 180 2.8 /Ta 90 MACRO/ N 50 1.8 / S 30 HSM/

pstryki

Domyślnie

Niestety, też zaczynałem od D60, teraz przesiadłem się na D80 - o niebo lepiej.
    Proponowałbym nawet używanego D80 + jakieś szkiełka fajne, niekoniecznie te, które z D60, chociaż ja nimi daję sobie radę.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maserati5 Zobacz posta
    Jestem właścicielem D60 + szkło typu kit oraz 70-300 tamron, bez VR. w tym drugim przy 300 i zdjęciach z reki brakuje mi czasami VR.
    czasami ?
    jeśli chodzi o pomoc w temacie, koledzy doradzili,podpowiedzieli.Rozumem ze to Twój poczatek,ale sszczerze doardziłbym Ci abys rozpoczął od Nikona D80/D90,kwestią czasu bedzie jak wymienisz D60 na wyzszy model jesli fotografowanie Cie rzeczywiscie wciągnie. A wiec D80/D90 z któryms kitem .Zastanów się,wybór należy do Ciebie

Domyślnie

useroo a w czym o niebo lepiej... bo nie rozumiem.
    W ergonomi doborze szkieł czy po prostu mam D80 to wyplówa lepsze fotki?
    Pokarz mi tą potworną różnice na tym samym szkle...
    Zresztą ja wyraziłem swoje zdanie.
    Tylko z jednej strony piszecie body nie ważne .... szkło to podstawa a z drugiej D40/60 nie ... lepiej D80 ... ? Gdzie jest prawada.
    Ostatnio edytowane przez blackside ; 28-04-2009 o 21:43
    D5100//// 18-105VR

Domyślnie

Blackside - gdzieś pisałem o zdjęciach? Nie, bo to niemożliwe, aby D80 dał lepsze zdjęcie od D60 na tym samym szkle, bo to są te same matryce.

Ergonomia - bez wątpienia D80 ma tutaj niesamowitą przewagę nad D60, zwłaszcza dla kogoś, kto ma dość spore ręce. D60 jest mały, nieporęczny, słabo leży w dłoni.
    Dobór szkieł - tym się nie kierowałem za bardzo i ponadto dalej jadę na kitach od D60, więc się nie wypowiem.

D80 ma drugie pokrętło od sterowania przysłoną (bardzo duży plus jak dla mnie), ma górny wyświetlacz - bardzo fajne i używalne rozwiązanie. Posiada także opcję autobracketingu, którą można uznać wyłącznie za dodatek, chociaż dla mnie użyteczny, nawet bardzo. I kończąc już, ma możliwie dobre, w pełni funkcjonalne gripy, o których w D60 można zapomnieć.

Różnica, jak dla mnie, kolosalna.

Domyślnie

gripy do D60 masz... teoretycznie
    drugie pokrętło do strowania przesłoną - dla mnie całkowicie zbędne- współpraca z jednym jest idealna i nie męcząca/ i tak ciężko kręcić dwoma na raz....
    Ergonomia to pojęcie względne gdyby D60 mi nie leżał to bym go nie kupił. Dla mnie jest jednym z lepszych w tej kwestji / też mam spore łapy/
    Górny wyświetlacz... już jak coś to odchylany Bajer dla mnie zbędny.
    Więc w swojej wypowiedzi powinieneś zanaczyć wyraźnie że jest wygodniejszy itp. a nie że jest o niebo lepszy... bo jak widzisz to pojęcie względne. Ja wolę mieć to co mam i 500zł w kieszeni na kolacje z żoną choćby nawet.
    Aha i dalej podkreślam JA.

EDIT:
    Gdyby interesowały mnie stare/nowe szkła bez silnika to pewnie bym go nie kupił... więc poniższy argumęt nabycia akcesoriów po niższej cenie też do mnie nie przemawia. A jak się okazuje wychodzą nowe z silniczkami. Ktoś powie droższe... ok ale nowe i czasem może i lepsze .
    Generalnie nowe jest droższe.
    Ostatnio edytowane przez blackside ; 28-04-2009 o 22:01
    D5100//// 18-105VR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blackside Zobacz posta
    useroo a w czym o niebo lepiej... bo nie rozumiem.
    W ergonomi doborze szkieł czy po prostu mam D80 to wyplówa lepsze fotki?
    Pokarz mi tą potworną różnice na tym samym szkle...
    Zresztą ja wyraziłem swoje zdanie.
    Tylko z jednej strony piszecie body nie ważne .... szkło to podstawa a z drugiej D40/60 nie ... lepiej D80 ... ? Gdzie jest prawada.

nie wyplUwa, lepszych zdjęć
    dobry fotograf zrobi d60 lepsze zdjęcie niż fotograf dupa d300

ale dzięki szerszej gamie obiektywów, większej możliwości współpracy z lampami i lepszej ergonomii ( sam sobie odpowiedziałeś) uzyskanie dobrej fotki jest łatwiejsze i bardziej prawdopodobne

koszty nabycia akcesoriów są również niższe

to są cechy których nie zauważa się może przez pierwszy, krótki okres użytkowania aparatu ( wiem bo sam byłem oszołomiony możliwościami mojej d40x), ale z których osoba zainteresowana fotografią zdaje sobie sprawę wystarczająco szybko żeby pożałować kasy wydanej na "kastrata"...

nikt nie twierdzi że 60 to zły aparat, po prostu wydaje mi się że przy obecnych cenach warto poszukać d80, bądź nawet dopłacić więcej do d90 i cieszyszyć się pełną kompatybilnością i wygodą użytkowania - za co tak cenimy wyroby nikona ...

nie rozumiem dlaczego ktoś chce mnie przekonać , że aparat gorszy ( nie robiący gorsze zdjęcia) jest lepszy od lepszego - na pewno jest tańszy

co do 500 PLN - to zwróciły mi się przy zakupie 1 jasnego szkła bez motorka...

po prostu warto sobie odwpoiedzieć na proste pytanie

czy będę chciał kupować nowe szkła?
    czy interesuje mnie korzystanie z systemu kreatywnego oświetlenia?
    czy zależy mi na szybkim dostępie do informacji i możliwości zmiany parametrów aparatu

jeśli na któreś z tych pytań odpowie siętak to d40, d60 itp nie są dobrym wyborem...

oczywiście jeśli chce się pozostać przy szlke kitowym i lampie wbudowanej - to różnica jest kwestią "smaku"
    Ostatnio edytowane przez rastula ; 28-04-2009 o 21:59
    D80 /D40X /SB600/SB400
    S HSM 10-20/To A-TX Pro 28-70/N 70-300 VR/N 180 2.8 /Ta 90 MACRO/ N 50 1.8 / S 30 HSM/

pstryki

Domyślnie

Blackside - zapytam wprost... mialeś do czynienia z obydwoma body?

Chciałbym zauważyć, że ja też zaznaczam w swojej wypowiedzi, zrobiłem to kilkakrotnie, że to moja opinia i, że "jak dla mnie".

Ergonomia - Twoje argumenty do mnie nie trafiają, przykro mi. Po korzystaniu z obydwu body - jestem za D80.

Górny wyświetlacz... już jak coś to odchylany Bajer dla mnie zbędny.
    Nie wiem o jakim wyświetlaczu mówisz? To są jakieś brednie.
    Górny wyświetlacz daje bardze dobry dostęp podglądowy do obecnych ustawień aparatu, z których na ekranie D60 było mi się zdecydowanie trudniej rozczytać.

Drugie pokrętło - też tak myślałem na początku, że wygodnie korzysta się z jednego pokrętła, ale szybko zmieniłem zdanie.

Wszystkie argumenty, które przytoczyłem na poparcie mojej tezy o wyższości D80 nad D60, są moim zdaniem racjonalne, i dlatego śmiem twierdzić, że jest o niebo lepszy. Jest nietylko wygodniejszy, ale także ma większe możliwości. Dlatego przede wszystkim napisałem, że jest lepszy, bo nie argumentowałem wyłącznie jego ergonomią.

EDIT:
    Gripy? Trzeba na to spojrzeć racjonalnie. Tak zwane gripy do D60 nawet nie leżały pewnie koło prawdziwych gripów. Jest to może wygodny sposób na przechowywanie dodatkowych baterii - nic poza tym.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów